Un cicle analitza la llengua, literatura, cinema i música basques, en Filologia, Traducció i Comunicació

Facultat de Filologia,Traducció i Comunicació.

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València acull des d'aquest dimarts el cicle ‘Introducció a la cultura basca’ que abordarà, en diverses jornades, àmbits de la realitat basca com la llengua, la literatura, el cinema i la música. Els actes han sigut organitzats pels vicedeganats de Cultura, Igualtat i Comunicació, i Ordenació Acadèmica i Qualitat de la Facultat, juntament amb l’Institut Basc Etxepare. L’assistència al cicle és gratuïta i l’accés lliure (limitat segons aforament).

Els actes s’estructuren en quatre sessions, fins al pròxim mes de maig, destinades a tractar la llengua i cultura (12 febrer), literatura (12 de març), cinema (16 d’abril) i música (14 de maig).

Aquest dimarts 12 de febrer, el professor de la Universitat de València, Garikoitz Knör de Santiago, ha presentat una introducció general de la cultura basca que abastarà àmbits com l’extensió geogràfica i la diversitat de les seues gents, així com altres relacionats també amb la llengua basca com els històrics, sociolingüístics i dialectals.

El pròxim 12 de març, en la Sala de Juntes de la Facultat, i entre les 18 i les 20:30 hores, Mari José Olaziregi Alustiza, actual directora de Promoció i Difusió de la Llengua Basca de l’Institut Basc Etxepare, farà una presentació de l’evolució de la literatura basca durant els segles XIX i XX. Li acompanyarà per a presentar una visió del panorama literari l’escriptor i professor d’Història de l’Economia de la Universitat del País Basc, Anaven Zaldua González.

L’apartat referit al cinema tindrà lloc en el Saló de Graus de la Facultat, el pròxim 16 d’abril, entre les 18 i les 21 hores. L’actual director de la Filmoteca Basca i membre del comité del Festival de Sant Sebastià, Joxean Fernández, anteriorment professor de la Universitat de Nantes i membre del comité directiu del Festival de Cinema d’eixa ciutat, farà una presentació de la història més recent i del panorama actual del cinema basc, i acompanyarà la seua exposició amb la projecció de diversos fragments de pel•lícules d’eixa filmografia.

Concert multimèdia

Finalment, el 14 de maig, dins del cicle Introducció a la cultura basca, en el Saló de Graus (entre les 18 i les 20:30 hores), hi haurà un concert multimèdia creat pels músics Mikel Markez i Eñaut Elorrieta. Durà el títol d’una de les cançons més famoses del cantautor basc Mikel Laboa Baga biga higa. El projecte, que té com fi la transmissió cultural i la difusió del recorregut i els referents de la música basca, proposa un recorregut per la història de la música cantada en euskera.

Data d'actualització: 13 de de febrer de 2013 07:00.

Llista de notícies