
El pròxim dissabte 28 de maig, el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) celebrarà la 3ª edició d’Expociència, una jornada de portes obertes al gran públic, destinada a tots aquells que desitgen gaudir d’un matí replet d’activitats lúdiques al voltant de la ciència, de la mà dels millors amfitrions: els propis investigadors.
Com ja és costum, Expociència 2011 concentrarà en un matí tota una sèrie de tallers i entreteniments que aportaran color a la tasca quotidiana, meticulosa i rigorosa, que duen a terme les persones que treballen en aquest complex d’edificis destinat a la investigació, a la transferència de coneixement i a la innovació.
L’oferta d’enguany abasta més de quaranta activitats. Hi haurà viatges estel·lars, pallassos científics, simuladors d’ala delta, visionàrium de 3D i visita als aquaris. Es podrà viure la física o endinsar-se en la màgia de la química, ciència a la qual la jornada prestarà especial atenció per tal de fer honor a l’Any de la Química, que se celebra enguany. Fer extraccions de DNA, descobrir el magnetisme solar, detectar radioactivitat natural en directe, o observar amb lupa cucs i mosques modificats genèticament, gràcies a la firma Valentia Biopharma, seran altres opcions, entre un ampli ventall de possibilitats. L’aprenentatge i sobretot la diversió estan assegurats per a grans i menuts, professors i alumnes, famílies senceres i curiosos en general. Com en edicions anteriors, no hi faltarà la música ni tampoc el teatre.
DESTAQUEM ALGUNES ACTIVITATS
Els sis instituts d’investigació de la Universitat de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Observatori Astronòmic, el Laboratori de Processat d’Imatges i bona part de les empreses allotjades al Parc Científic tenen ja enllestides les seues propostes de cara a la festa vinent que suposa Expociència 2011. A continuació es detallen i descriuen algunes de les activitats que el públic podrà triar.
Vols ser un expert en gominoles?
Els investigadors de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), del CSIC, aprofitaran la jornada per a mostrar als més menuts els avantatges dels aliments conservats per liofilització, una tècnica que permet, mitjançant eliminació d'aigua, conservar durant mesos alguns aliments d'origen vegetal, com ara maduixes, pomes o xampinyons, sense que perden les seues característiques sensorials i nutritives. Es podrà, a més, observar al microscopi els microorganismes d'aliments fermentats, com ara el pa, el formatge o el iogurt, i fins i tot escriure el propi nom amb ells! Es podrà fabricar pa, magdalenes i iogurts amb diferents sabors, i participar, fins a fer-se experts, en una divertida cata de gominoles.
Fabrica neu artificial, la teua pilota boja o el teu propi blandiblú
L’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València ens proposa una sèrie d'experiments químics senzills i divertits –reaccions acompanyades de despreniment de gasos, aparició/desaparició de color, despreniment d'energia, creació de neu artificial, creació de la pilota boja i del propi blandiblú, entre altres¬– dirigits al públic en general, especialment als més joves. Són activitats que resulten molt atractives per a suscitar l'interés del públic per la química. Tots els experiments van acompanyats d'una explicació senzilla sobre els principis que els regeixen.
Quina edat té aquest arbre?
L’any 2011 se celebra l’any Internacional dels Boscos. Per això, els tallers que presenta el Jardí Botànic de la Universitat volen mostrar els components dels boscos, prestant especial atenció a les falgueres. Els participants en aquesta activitat esbrinaran com creixen i coneixeran de prop aquestes plantes inventores de la fusta. Per als més menuts, hi haurà un taller al voltant de la fusta, que els permetrà endur-se a casa una rodanxa d’arbre on contar els anells de creixement i conéixer l’edat d’alguns exemplars d’aquest Botànic centenari.
L’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, ens mostrarà, a més a més, la seua col·lecció entomològica, els aquaris per a la investigació, i ens ensenyarà a extraure DNA amb la seua activitat DNA Park.
Química o màgia?
L’Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) de la Universitat de València permetrà realitzar experiments demostratius ludicocientífics, com ara transformar vi en aigua o canviar el color de les monedes d’euro. El billet incombustible, la serp de bromera, l’escriptura invisible o el minivolcà mantindran l’atenció dels xiquets mentres gaudeixen de la màgia de química
Viatge estel·lar
L'Observatori Astronòmic ofereix la possibilitat de realitzar un viatge estel·lar. En aquesta activitat es realitzarà un recorregut per l'univers, passejant de constel·lació en constel·lació, seguint les rutes celestes que ja des d'antic van solcar els primers observadors del cel. I tot açò serà possible gràcies a la màgia del planetari, que ens permet la tranquil·la contemplació del cel estavellat i, alhora, ens pot dur amb velocitat de vertigen a diferents punts de la Terra per a observar com es veuen altres estrelles des d'allà.
Mira, mamà, sóc un electró!
L’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i del CSIC, ha preparat una sèrie d'activitats que tracten d'acostar la física al gran públic. ‘Mira mamà, sóc un electró’ és un taller que té per objectiu la introducció a les partícules elementals, els noms i les seues propietats. Es pretén donar a conéixer als xiquets l’existència d’aquestes petites partícules que ens conformen, com també la manera que tenen de relacionar-se.
D’altra banda, els investigadors de l’IFIC han posat en marxa un taller-demostració que pretén mostrar, mitançant una ‘càmera de difusió de boira’, les partícules subatòmiques procedents de la radioactivitat natural, pròpia tant del nostre medi ambient com de l’espai. A més, els visitants podrán participar en un taller sobre aplicacions de la física de particules a la medicina.
T’atreveixes a volar en ala delta? Puja’t a 3D!
L’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) de la Universitat de València posarà a disposició del públic el seu simulador 3D de maneig d’una ala delta. Aquest simulador, que ha sigut atracció estrella a la Fira FITUR, simula perfectament el planejament, l’enlairament i l’aterratge a baixa velocitat d’aquests artefactes, submergint el conductor en el maneig real d’un vehicle d’aquestes característiques totalment sensoritzat sobre un sistema de visualització a tres pantalles d’alta definició. Una experiencia inolvidable que l’IRTIC proposa enguany junt amb el seu simulador de maneig d’una grua, un laboratori per a experimentar amb jocs interactius tipus Wii i, com en anteriors edicions, es llançaran diferents aplicacions 3D interactives a la sala de projecció esfèrica.
3D sense ulleres
Mirage Technologies, una empresa pionera en el desenvolupament de sistemes
per a visualització 3D sense necessitat d'ulleres, presentarà videos educatius i publicitaris en 3D, així com segments de pel·lícules comercials 3D que gràcies a la tecnologia exclusiva de Mirage poden veure's sense ulleres. El públic assistent també podrà participar en els escenaris tridimensionals utilitzant la tecnologia d'interacció gestual de Microsoft Kinect.
El nostre sol magnètic
El Sol és l'estrella del sistema solar que proveeix d'energia a la Terra. No obstant això, a pesar de la seua proximitat, el seu comportament és encara molt desconegut. Els camps magnètics que es veuen en la superfície del Sol generats pel gas en moviment són un bon exemple. Aquesta activitat programada pel Laboratori de Processat d’Imatge (IPL) donarà la possibilitat d’observar el Sol i les taques solars produïdes per camps magnètics de grandària i intensitat gegantesques, i comparar-les amb el camp magnètic generat per un imant. Els xiquets podran muntar i decorar un imant per a nevera.
Art i ciència, amb papiroflèxia i anamorfosi
L’empresa ‘València Cultural Projects’ proposa dos tallers. D’una banda, el taller Origami o Papiroflèxia, on només amb unes fulles de paper, un poc de concentració i el poder de les pròpies mans permetran dissenyar i construir amb paper menudes figures. Aquesta tècnica ancestral japonesa va permetre el desenvolupament d'importants coneixements i tractats sobre matemàtiques, geometria i sobretot topografia. A l’Alhambra de Granada existeix una bona prova d'això.
El segon taller és d’Anamorfosi. Només cal tindre moltes ganes de dibuixar i passió pels guixos. Es podrà obrir grans esquerdes en la terra, amb l'ajuda de la perspectiva i un poc d'il·lusió òptica, seguint els passos de Piero della Francesca, Hans Holbein, Lucca Giordano o el famós Julian Beever.
Lupes binoculars i microscopis per a l’observació científica
Biopolis, l'empresa més llegendària del Parc Científic, posarà a la disposició del públic les seues lupes binoculars per a observar als Cucs C. elegans utilitzats com model per a l'estudi del Alzheimer, l'obesitat, l'envelliment, etc. Es podran observar també les Plaques de cultiu amb espècies microbianes representatives de la biotecnologia, com llevats, fongs filamentosos i bacteris làctics, així com productes que es poden obtenir a partir de les mateixes (bioplàstic, bioetanol, etc.).
Juguem a sintetitzar DNA
L’objectiu d’IMEGEN és acostar als visitants (majors de 8 anys) l'ús de la genètica per a la millora de la salut i qualitat de vida de les persones. Es passaran senzills vídeos que expliquen com es replica el DNA de les nostres cèl•lules per a fabricar les proteïnes que necessita el nostre organisme i es proposarà un joc, per equips, en el qual xiquets i majors es convertiran en proteïnes, la missió de les quals consistirà a sintetitzar DNA. Açò és, a petita escala, el que realitza l'Institut de Medicina Genòmica en els seus laboratoris per tal d’analitzar gens humans i diagnosticar la presència o absència de gens mutants que provoquen el desenvolupament de malalties humanes. Es pretén, així, traslladar al públic en general els últims avanços en genètica que permeten la millora de la salut i incrementen la nostra qualitat de vida.
Biovalina, la superheroïna de la biotecnologia
L’empresa BIOVAL (Biorregión de la Comunitat Valenciana) estarà present amb el seu estand destinat al públic infantil, un lloc replet de fullets que conten la història de Biovalina la superheroïna de la biotecnologia. L’empresa regalarà altre tipus de material promocional.
Més informació ACÍ.
Last update: 19 de may de 2011 08:46.
News release