ROSA AZNAR NOVELLA
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a de Servei General
Knowledge area: MICROBIOLOGY
Department: Microbiology and Ecology
Parc Científic Universitat de València
C/ Catedrático Agustín Escardino, 9
46980 Paterna (Valencia)
(9635) 43105
Subjects taught and teaching methods
Tutorials
Anual |
Tuesday de 12:00 a 14:00. DESP. 0.02 EDIF. 3 CUE PARC CIENTÍFIC |
Observations |
You participate in the electronic tutoring program of the Universitat de València |
Academic training
Journal Publications
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Hernández-Alcántara, A.M.; Pardo, S.; Mohedano, M.L.; Vignolo, G.M.; de Moreno de LeBlanc, A.; LeBlanc, J.G.; Aznar, R.; López, P.
(2020)
The Ability of Riboflavin-Overproducing Lactiplantibacillus plantarum Strains to Survive Under Gastrointestinal conditions. Frontiers In Microbiology, 11, pp. 1 - 17
. ISSN: 1664-302X -
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W. Randazzo; J. Piqueras; J. Rodríguez-Díaz; R. Aznar and G. Sánchez
(2018)
Improving efficiency of viability-qPCR for selective detection of infectious HAV in food and water samples. Journal of Applied Microbiology, 124(4), pp. 958 - 964
. ISSN: 1364-5072
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Puertas, A I; Ibarburu, I; Elizaquivel, P; Zuriarrain, A; Berregi, I; López, P; Prieto, A; Aznar, R; Dueñas, M T.
(2018)
Disclosing diversity of exopolysaccharide-producing lactobacilli from Spanish natural ciders. Food Science & Technology, 90, pp. 469 - 474
. ISSN: 1096-1127 -
Walter Randazzo; Mohammad Khezri; Joanna Ollivier; Françoise S. Le Guyader; Jesús Rodríguez-Díaz; Rosa Aznar; Gloria Sánchez
(2018)
Optimization of PMAxx pretreatment to distinguish between human norovirus with intact and altered capsids in shellfish and sewage samples. International Journal of Food Microbiology, 266, pp. 1 - 7
. ISSN: 0168-1605
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Yepez A; Luz C; Meca G; Vignolo G; Mañes J; Aznar R.
(2017)
Biopreservation potential of lactic acid bacteria from Andean fermented food of vegetal origin. Food Control, 78, pp. 393 - 400
. ISSN: 0956-7135
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Nácher-Vázquez, M., Ballesteros, N., Canales, A., Rodríguez Saint-Jean, S., Pérez-Prieto, S.I., Prieto, A., Aznar, R. and López, P.
(2015)
Dextrans produced by lactic acid bacteria exhibit antiviral and immunomodulatory activity against salmonid viruses. Carbohydrate Polymers, 124, pp. 292 - 301
. ISSN: 0144-8617 -
Previous Tasks
Auxiliar Técnico. Estación Depuradora de Aguas Residuales de Pinedo. 01/02/1984 - 31/10/1984.
Auxiliar de Laboratorio. Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias. 01/09/1985 - 31/10/1985.
Prof. encargado de curso. Dpto. Microbiología. Fac. Biológicas. U. Valencia. 22/09/1986 - 31/12/1986.
Becario de F.P.I. Dpto. Microbiología. Fac. Biológicas. U. Valencia. 01/09/1987 - 01/04/1991.
Becario postdoctoral. Dpto. Microbiología. Univ. Técnica de Munich. 01/01/1992 - 31/12/1992.
Prof. Ayudante de LRU. Dpto. Microbiología. Fac. Biológicas. U. Valencia. 01/04/1991 - 28/03/1996.
Profesor Titular Universidad. Universidad de Valencia. 29/03/1996 - 22/05/2011.
Directora de la Colección Española de Cultivos Tipo (en la actualidad). Universidad de Valencia. 13/09/2012.
Stays abroad in Research Centers
Munich. GERMANY, 1991. Taxonomía molecular de especies del género Vibrio. Diseño de sondas específicas para detección de V. vulnificus. **Post-doctoral.
Munich. GERMANY, 1994. Detección de bacterias mediante hibridación "in situ" con sondas de DNA marcadas con fluorocromos.. **Altres (especificar) - Participación en Acción Especial CE.
México DF. MEXICO, 2011. Estudio de la biodiversidad de bacterias lácticas asociadas a procesos de elaboración de productos tradicionales fermentados: Atole agrio. **Altres (especificar).
San Miguel de Tucuman. ARGENTINA, 2012. Estudio de la biodiversidad de bacterias lácticas asociadas a procesos de elaboración de productos tradicionales fermentados: Chicha. **Altres (especificar).
Activity interests
Caracterización taxonómica y biotecnológica de bacterias lácticas procedentes de alimentos, con especial atención a la producción de exopolisacáridos y su aplicación en alimentos funcionales. Departamento de Microbiología y Ecología. Facultad de Biología. Univ. Valencia/ Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2006).
Caracterización y conservación de recursos microbianos. Departamento de Microbiología y Ecología. Facultad de Biología. Univ. Valencia/Colección Española de Cultivos Tipo. . (01/01/2013).
Desarrollo de métodos rápidos, basados en PCR, para la identificación, detección y cuantificación de bacterias patógenas y virus entéricos y su adaptación al análisis rutinario de alimentos. Departamento de Microbiología y Ecología. Facultad de Biología. Univ. Valencia/ Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2010).
Participation in Committees and Representations
Tribunal oposición Serra Húnter. Plaza Profesor Lector en Microbiología. 2021.
Comisión de Contratación de Profesorado. Profesor ayudante doctor (Microbiología). 2021.
Foro de Coordinadores Nacionales de MIRRI. Presidencia del Foro de Coordinadores Nacionales de la Infraestructura de Investigación Europea 'Microbial Resource Research Infrastructue (MIRRI)'. 2019.
Tribunal oposición Cátedra. Docencia en "Microbiología Ambiental" Investigación en "Ecología y Biotecnología Microbiana". 2019.
SEBIOT Sociedad Española de Biotecnología. Coordinadora de la Sección Biotecnología Alimentaria. 2018.
Tribunal oposición Profesor Titular. Plaza Profesor Titular de Microbiología de Alimentos. 2018.
SEBIOT Sociedad Española de Biotecnología. Biotecnología. 12/01/2013.
Junta Directiva de la Sociedad Española de Microbiología. Sociedad Española de Microbiología. 13/09/2012.
SEPyP Sociedad Española de Probióticos y Prebióticos. Microbiología, probióticos y prebióticos. 14/11/2011.
Consejo Asesor de la Colección Española de Cultivos Tipo (CECT). Secretaria del Consejo Asesor. 01/01/2010 - 12/09/2012.
Patents, Software and Database
Aznar Novella, Rosa y Alarcón Hernandis, Benito, Ref. ES 2244259. Detección de Listeria monocytogenes en alimentos por un ensayo basado en la técnica de la reacción en cadena de la polimerasa (PCR).. SPAIN. 10/10/2002.
Nacher Vázquez, Montserrat; López García, Paloma; Prieto Orzano, Alicia; Pérez Prieto, Sara Isabel; Rodriguez Saint-Jean, Sylvia; Mohedano Bonilla, María de la Luz; Aznar Novella, Rosa, Ref. P201330831. SECUENCIA DE NUCLEÓTIDOS CODIFICANTE DE UNA ENZIMA CON ACTIVIDAD DEXTRANSACARASA, CÉLULAS QUE LA EXPRESAN Y SU USO PARA LA OBTENCIÓN DE EXOPOLISACÁRIDOS CON ACTIVIDAD ACTIVIRAL Y COMPOSICIONES QUE LOS CONTIENEN. SPAIN. 05/06/2013.
Projects
Implementation and Sustainability of Microbial Resource Research Infrastructure for 21st Century (IS_MIRRI21). 2020 - 2023. Comunidad europea. . PI: Rosa Aznar Novella.
Providing an open collaborative space for digital biology in Europe (EOSC-Life). 2019 - 2023. Comunidad europea. . PI: Rosa Aznar Novella.
Conservación de recursos microbianos bajo estándares de calidad. 2019 - 2021. MINECO. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Rosa Aznar Novella.
Aplicación de la espectrometría MALDI-TOF en la construcción de bibliotecas para la identificación rápida de microorganismos. 2018 - 2019. Generalitat Valenciana, Programa I+D. . PI: Rosa Aznar Novella.
Conservación sostenible de recursos microbianos españoles bajo estándares de calidad, mediante una aproximación integradora y potenciando su visibilidad. 2017 - 2021. Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA). . PI: Rosa Aznar Novella.
Alimentos vegetales con funcionalidad probiótica para poblaciones infantiles desnutridas (ProInfant). 2017 - 2020. MINECO. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Rosa Aznar Novella.
MicroBioSpain, integración de la red española de microorganismos 'REDESMI' en la Infraestructura Europea de Investigación 'Microbial Resource Research Infraestructure, MIRRI'. 2017 - 2020. MINECO. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Rosa Aznar.
Análisis y control integrado de Toxoplasma gondii y virus entéricos en vegetales de IV gama. 2015 - 2018. Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA). . PI: Rosa Aznar Novella (desde 01/02/2017).
Desarrollo de una biblioteca de perfiles MALDI-TOF para la identificación de cepas bacterianas presentes en aguas de consumo (DRINKING WATER LIBRARY). 2015 - 2018. MINECO. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Rosa Aznar Novella.
Red Española de Recursos Microbianos en Agroalimentación - REDESMI-AGL. 2013 - 2015. Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA). . PI: Rosa Aznar Novella.
Exploración de la diversidad microbiana y de su potencial biotecnológico. 2012 - 2015. Conselleria de Educación Generalitat Valenciana. . PI: Rosa Aznar Novella (desde 01/07/2013).
Seguridad Microbiológica de vegetales frescos cortados: desarrollo de nuevos métodos de diagnóstico. 2010 - 2013. MICINN. . PI: Rosa Aznar Novella.
Microbiota of Andean Food: tradition for healthy products FP7-PEOPLE-2009-IRSES. 2010 - 2014. UE. . PI: Rosa Aznar Novella.
MICROBIAL RESOURCE RESEARCH INFRASTRUCTURE (MIRRI). 2012 - 2016. Unión Europea (7º Programa Marco). . PI: Rosa Aznar Novella (desde 01/07/2013).
Identificación y tipificación molecular de bacterias lácticas productoras de exopolisacáridos y su aplicación en el desarrollo de nuevos alimentos funcionales. 2006 - 2009. Plan Nacional de Investigación Científica y Desarrollo Tecnológico. MEC. . PI: Rosa Aznar Novella.
Detección automatizada de bacterias patógenas en alimentos mediante PCR a a tiempo real (PCR cuantitativa). 2004 - 2006. Dirección General de Investigación. . PI: Rosa Aznar Novella.
Detección e identificación rápida de bacterias alterantes de alimentos por PCR. 2001 - 2003. Comisión Interministerial de Ciencia y Tecnología (CICYT). . PI: Aznar Novella, Rosa.
Aplicación de técnicas moleculares para la detección e identificación de los patógenos Salmonella, Staphylococcus y Listeria en alimentos. 1999 - 2001. FEDER. . PI: Rosa Aznar Novella.
Thesis, minor thesis and research reports
Alba Yépez Latorre, (2019). Potencial biotecnológico de bacterias lácticas aisladas de productos fermentados de Latinoamérica y su aplicación en alimentos funcionales. (Doctoral Thesis). Universitat de València..
Montserrat Nácher Vázquez, (2015). Dextranos de bacterias lácticas aisladas de productos cárnicos: caracterización y aplicaciones. (Doctoral Thesis). Valencia..
Ana María Llorca, (2013). Caracterización biotecnológica de bacterias lácticas aisladas de productos fermentados andinos. (Master Thesis). Valencia..
Natividad Salón Huerta, (2010). Desarrollo de un método de PCR a tiempo real para la cuantificación de células viables de Salmonella en alimentos vegetales. (Master Thesis). Valencia..
Patricia Elizaquível Bárcenas, (2009). Detección y cuantificación de Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. y Staphylococcus aureus en alimentos vegetales mediante PCR a tiempo real. (Doctoral Thesis). Valencia..
Juan Francisco Martínez Blanch, (2008). Desarrollo de métodos rápidos para el control de Bacillus cereus en alimentos. (Doctoral Thesis). Valencia..
Montserrat Nácher Vázquez, (2008). Caracterización fenotípica de cepas de bacterias lácticas productoras de exopolisacáridos aisladas de productos cárnicos. (Master Thesis). Valencia..
Julio Martínez, (2008). Validación de un método de PCR a tiempo real para la detección temprana de hongos ocratoxigénicos en muestras de uva de vino de contaminación natural. (Master Thesis). Valencia..
Inmaculada Solís, (2007). Detección de E. coli O157:H7 en alimentos y aguas de riego: comparación de métodos culturales, inmunológicos y PCR. (Master Thesis). Valencia..
Patricia Elizaquível Bárcenas, (2006). Detección de bacterias patógenas en alimentos mediante PCR a tiempo real. (Research work of 12 credits). Valencia..
Currricul@'s texts
Historial investigador. With more than 30 years of research experience, my predoctoral training focused on heterotrophic bacteria from aquatic ecosystems and concluded with the Doctoral Thesis 'Phenotypic and genotypic characterization of environmental strains of Pseudomonas' (Extraordinary Prize 1992). My postdoctoral training at the Technical University of Munich, focused on molecular taxonomy, including nucleic acid sequencing, design of probes for 'in situ' (FISH) detection and identification of Vibrio vulnificus, a human and eel pathogen, in aquatic environments, and its typing by ribotyping and RAPD profiles. Since March 1996, I lead the research group on 'Molecular Taxonomy' as researcher at the Institute of Agrochemistry and Food Technology (IATA, CSIC, Valencia). My research career on food microbiology focused on the development and application of PCR techniques for the detection, quantification and identification of microorganisms (bacteria, fungi and viruses) covering food safety and quality aspects: Development of rapid methods based on 'real time PCR' for the quantitative detection of food pathogens (enteric bacteria and viruses), as well as their viable / infectious forms (vqPCR); Validation of PCR methods for detection of pathogens in food and water matrices and their adaptation to routine analysis. Other research focuses on lactic acid bacteria from traditionally fermented food: isolation, identification and biotechnological characterization for functional food applications. Research has been funded by 47 projects (EU, National, Autonomous), leading 20 of them. Among the projects led in the last 10 years, it is worth highlighting: 'Microbiological safety of fresh cut vegetables: development of new diagnostic methods (AGL2009-08603 / ALI), through which it was set up a common method for the concentration and detection of viable bacteria and infective viruses by qPCR, after treatment with PMA, and its validation in the fresh-cut vegetables industry. In the field of functional foods, by the μ-Andes project 'Microbiota of Andean Food: tradition for healthy products' (FP7-PEOPLE-2009-IRSES GA nº247650) the natural populations of Andean traditional fermented products were characterized, generating a wide collection of lactic acid bacteria, and by the ProInfant project 'Vegetal foods with probiotic functionality for malnourished child populations' (PCIN-2017-003-CYTED P916PTE0233) in which a selected strain is being evaluated as probiotic by an intervention study. In addition, an in situ riboflavin fortified kefir-like cereal-based beverage was designed using selected strains from the μ-Andes project. Regarding bacterial identification using molecular techniques, I led the project 'Development of a library of MALDI-TOF profiles for the identification of bacterial strains present in drinking water (DRINKING WATER LIBRARY)' (RTC-2015-4496-2) that has contributed to expanding the database of MALDI profiles, revealing that 1/3 of the unidentified profiles correspond to new taxa. Currently, I am Director of the Spanish Type Culture Collection (at UVEG) (since 2012), the coordinator of the Spanish Network of Microorganisms (REDESMI) and the Spanish Network of Excellence (MicroBioSpain, www.microbiospain.org). In addition, I am the Chair of the Interim National Coordinators Forum of the 'Microbial Resource Research Infrastructure, MIRRI', supported by the EU project 'Implementation and Sustainability of Microbial Resource Research Infrastructure for 21st Century (IS_MIRRI21), in which I am PI (UVEG)..