JUAN CARLOS MOLTO CORTES
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a de Departament
Knowledge area: NUTRITION AND FOOD SCIENCE
Department: Prev. Medicine, Public Health, Food Sc.,Toxic. and For. Med.
Subjects taught and teaching methods
Tutorials
Anual |
Tuesday de 11:00 a 13:00. DESPATX 4-17 FACULTAT DE FARMÀCIA |
Observations |
You participate in the electronic tutoring program of the Universitat de València |
Academic training
Journal Publications
-
Roselló-Soto, E.; Barba, F. J.; Lorenzo, J. M.; Dominguez, R.; Pateiro, M.; Mañes, J.; Moltó, J. C.
2019
Evaluating the impact of supercritical-CO2 pressure on the recovery and quality of oil from 'horchata' by-products: Fatty acid profile, α-tocopherol, phenolic compounds, and lipid oxidation parameters Food Research InternationalVolume 120.
-
-
-
-
-
-
Rodríguez-Carrasco, Y.; Moltó, J.C.; Mañes, J.; Berrada, H.
2017
Development of microextraction techniques in combination with GC-MS/MS for the determination of mycotoxins and metabolites in human urine Journal of Separation ScienceVolume 40. Number 7.
-
-
-
Other publications
Mañes, J.; Moltó, J.C.; Soriano, J.M. 2014. Elaboración y clasificación de la horchata. El Gran Libro de la Horchata y la Chufa de Valencia .
Previous Tasks
Becario. . . 27/03/1988 - 27/03/1989.
Profesor Asociado (6h). . . 14/10/1988 - 30/09/1991.
Ayudante. . . 01/10/1991 - 30/09/1996.
Profesor Asociado (TC). . . 01/10/1996 - 02/10/1996.
Prof Titular Universidad. . . 03/10/1996 - 10/09/2018.
Prof Catedrático Universidad. . . 11/09/2018.
Activity interests
Determinación de contaminantes orgánicos en aguas y alimentos. . .
Seguridad y calidad alimentaria en los servicios de restauración. . .
Nutrición comunitaria. . .
Participations in Conferences
Moltó, JC; Rodríguez Carrasco, Y; Berrada, H; Mañes, J. 2013. Determinación de micotoxinas de Fusarium en alimentos básicos y evaluación de su riesgo. . VII Congreso de Ciencia y Tecnología de los Alimentos Córdoba. SPAIN.
Font, G; Rodríguez-Carrasco, Y; Moltó, JC; Berrada, H. 2013. Monitoring Alternaria mycotoxins and pesticide residues in tomato by dispersive liquid-liquid microextraction coupled to gas chromatography-tandem mass spectrometry. . 49th Congress of the European Societies of Toxicology Interlaken. SWITZERLAND.
Rodríguez-Carrasco, Y; Sanchis, I; Berrada, H; Moltó, JC. 2015. A novel method for determination of patulin and pesticides in apple-based products by GC-MS/MS. . II National and I International Student Congress of Food Science and Technology Valencia. SPAIN.
Y. Rodríguez-Carrasco, J. Mañes, J.C. Moltó, H. Berrada. 2015. Development of a deoxynivalenol biomarker in human urine. . VII Congreso Ciencia y Tecnología de los Alimentos Badajoz. SPAIN.
Rodríguez-Carrasco, Y; Mañes, J; Berrada, H; Moltó, JC. 2015. Deoxynivalenol in urine Versus Deoxynivalenol intake. . VIII Congreso Ciencia y Tecnología de los Alimentos Badajoz. SPAIN.
J. Tolosa; A.B. Serrano; G. Font; J. Mañes; E. Ferrer; J.C. Moltó. 2015. Emerging Fusarium mycotoxins in raw materials commonly used in aquaculture feedstuffs. . VIII Congreso CYTA/CESIA SPAIN.
V. Vila; P. Bretó; M.C. Martínez; L. Micó; C. Pelegrí; J.C. Moltó; J. Mañes; J.M. Soriano; J. Blesa. 2015. Capacitación del alumnado en la elaboración de videos divulgativos sobre dietoterapia. . XII Foro Internacional sobre la evaluación de la calidad de la investigación y la educación superior (FECIES 2015) Sevilla. SPAIN.
Dr. Juan Carlos Moltó Cortes; Dra. Emilia Ferrer García; Dr. Juan Carlos Ríos Bustamante; Dra. Ana Juan García; Dra. Cristina Juan García; Dr. Giuseppe Meca; Dra. Lara Manyes Font; Dra. Patrícia Pinheiro Fernandes Vieira; Dr. Yelko Rodríguez Carrasco; Lda. Josefa Tolosa Chelós; Lda. Laura Escrivá Llorens; Lda. Federica Saladino; Lda. Dionisia Carballo Vera; Noelia Pallarés Barrachina; Juan Manuel Quiles Beses; Carlos Luz Mínguez. 2017. . . XXII CONGRESO NACIONAL Y VI IBEROAMERICANO DE TOXICOLOGÍA València. SPAIN.
Juan Carlos Moltó; Emilia Ferrer; Juan Carlos Ríos Bustamante; Ana Juan García; Cristina Juan García; Lara Manyes; Patricia Pinheiro; Yelko Rodríguez; Josefa Tolosa; Laura Escrivá, Federica Saladino; Dionisia Carballo; Noelia Pallarés; Juan Manuel Quiles; Carlos Luz Mínguez. 2018. . . XXII Congreso Nacional y VI Iberoamericano de Toxicología Valencia. SPAIN.
Frangiamone M; Font G; Moltó JC; Manyes L. 2021. In vitro negative effect of aflatoxin B1 and ochratoxin A on neuronal differentiation. . VIII Jornadas de Formación en Toxicología SPAIN.
Projects
EVALUACION DEL RIESGO DE MICOTOXINAS EMERGENTES DE FUSARIUM. 2011 - 2013. Ministerio de Ciencia e Innovación. . PI: Jordi Mañes Vinuesa.
Micotoxinas emergentes producidas por hongos del género Fusarium. 2013 - 2013. Conselleria de Cultura, Educació i Esports. Generalitat Valenciana. . PI: Jordi Mañes Vinuesa.
Estudio de las micotoxinas y metabolitos en alimentos y muestras biológicas, de la toxicidad y de los procesos de descontaminación. 2014 - 2016. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Jordi Mañes Vinuesa/Maria José Ruiz Leal.
Red nacional sobre las micotoxinas y hongos toxigénicos y sus procesos de descontaminación. 2014 - 2015. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Jordi Mañes Vinuesa.
Acción divulgativa mediante las TIC para Nutrición hUmana Basada en la Evidencia (NUBE) aplicada a Dietoterapia: 'NUBE dietoterapéuTICa'. 2014 - 2015. Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa. . PI: Jesús Blesa Jarque.
Mitigación, biomarcadores, y toxicidad de micotoxinas legisladas y emergentes. Ministerio de Economía y Competitividad. 2017 - 2019. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Jordi Mañes Vinuesa/Maria José Ruiz Leal.
Aquaculture and agriculture biomass side stream proteins and bioactives for feed, fitness and health promoting nutritional supplements. 2018 - 2022. European Commission Horizon 2020. . PI: Francisco José Barba Orellana.
Estrategias biotecnológicas para reducir el crecimiento de hongos toxigéncios en alimentos. 2018 - 2021. Generalitat Valenciana. . PI: Jordi Mañes Vinuesa.
Biopreservación de pan de molde con suero de leche fermentado frente a micotoxinasy hongos toxigénicos. Seguridad de uso en presencia de carotenoides. 2020 - 2023. Plan Nacional de I+D+I, Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Giuseppe Meca De Caro-Jordi Mañes Vinuesa.
Thesis, minor thesis and research reports