Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

Eugenio Coronado, premiat amb una càtedra Blaise Pascal

Eugenio Coronado.

Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València i director de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol), ocuparà durant dos anys una de les càtedres internacionals Blaise Pascal, un esment científic orientat a atraure investigadors estrangers de prestigi internacional als centres d’investigació d’Île-de-France. Es tracta d’un reconeixement més a la trajectòria investigadora del químic valencià.

Les càtedres internacionals d’investigació Blaise Pascal van ser creades fa dues dècades pel govern francés i la regió d’Île de France, per a atraure prestigiosos científics estrangers a les universitats i centres d’investigació de París i el seu entorn, facilitant així els intercanvis entre joves investigadors i científics consolidats mundialment. Aquest any, la Blaise Pascal ha apostat per la tasca científica d’Eugenio Coronado a causa del seu lideratge europeu en Espintrònica Molecular.

Coronado compta amb dues fites científiques en els camps de la nanociència, la nanotecnologia i el magnetisme molecular. D’una banda, el seu equip va dissenyar els primers materials moleculars on coexisteixen per primera vegada magnetisme i conductivitat elèctrica, dues propietats d’interés tecnològic. Aquesta troballa, publicada en ‘Nature’ en 2000, va produir un gran impacte en la comunitat científica internacional, sent qualificat de “material híbrid que obri una nova frontera en l’electrònica molecular” o de “somni fet realitat”. D’altra banda, el seu segon pilar d’investigació és el disseny de nanoimans moleculars que poden actuar com a memòries magnètiques i, a més, presenten efectes quàntics. Ambdues línies obrin interessants possibilitats d’aplicació en la Espintrònica (magneto-electrònica) Molecular i en les noves tecnologies de la informació, en particular en el desenvolupament de l’ordinador quàntic basat en bits quàntics de naturalesa magnètica, la qual cosa suposa un pas endavant cap a la propera revolució informàtica.
 
Coronado realitza la major part del seu treball en l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, en el Parc Científic, centre que dirigeix des de la seua creació en el 2000. A més d’atresorar bona part dels guardons més ambicionats pels investigadors –Premi Rei Jaume I, Premi Nacional de Química, Premi Nacional Rei Joan Carles I, entre altres–, el seu nom apareix en els staff de destacats organismes científics de tot el món, com l’Institut Europeu de Magnetisme Molecular del qual és director.
 
D’altra banda, Coronado rebrà, el proper dia 1 de juliol al Conservatori Superior de Música de València, l’homenatge de la Reial Societat Econòmica d’Amics del País.
 

Last update: 11 de june de 2014 13:30.

News release