University of Valencia logo Logo Department of Computer Science Logo del portal

La UV i l'UJI guanyen el premi estatal en control remot de robots submarins

  • October 17th, 2018
Image de la noticia

El Comité Espanyol d'Automàtica (CEA) ha atorgat el premi al millor treball nacional 2018 en Automàtica Marina a l'equip investigador del Laboratori IRS Lab del Departament d'Enginyeria Ciència dels Computadors de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de València (UV), pel treball titulat «Arquitectura per a teleoperación sense fil amb realimentació visual de ROVs basat en Ardusub», desenrotllat en el marc d'un projecte Prometeu de la Generalitat i presentat a les Jornades CEA per Diego Centelles Beltrán, Antonio Soriano Asensi, Raúl Marín Prades i Pedro J. Sanz. El treball guardonat, que inclou experiments de la tesi doctoral de Diego Centelles Beltrán, representa un avanç en el control remot de vehicles submarins amb ràdio freqüència, obrint la porta a intervencions cooperatives amb robots.

 

Un dels autors és Antonio Soriano, actualment professor Ajudant Doctor en el Departament d’Informàtica de la Universitat de València, que junt amb el professor José Manuel Claver Iborra, formen part de l'equip investigador del projecte.

 

El projecte Prometeu en què s'emmarca el treball  es denomina "Robòtica marina d'intervenció: manipulació, localització, comunicacions i HRI" i ha sigut finançat per la Generalitat Valenciana (Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport). Se centra dins del camp de la robòtica submarina i pretén avançar en les capacitats semi-autónomas de manipulació submarina multipropósito. El sistema robòtic a desenrotllar en el projecte assistirà a l'arqueòleg submarí en el treball minuciós de monitorització, caracterització, estudi, reconstrucció, i preservació dels jaciments d'importància arqueològica, de forma adequada, i sempre davall la supervisió contínua de l'arqueòleg expert. Una peça clau per a avançar en estos objectius que és aconseguir una major robustesa i destresa en la manipulació per mitjà del guiat multisensorial de les accions del sistema braç-mà. Per a això necessitarem un sistema de comunicacions per radiofreqüència que facilite el control del robot des de la superfície amb realimentació d'imatges.