University of Valencia logo Logo del portal

.
.

Vocabulari: la família a Xina

Família xinesa

La família i els llaços de parentiu posseeixen una importància tan gran a Xina que el vocabulari relacionat amb aqueix camp va evolucionar de forma notable i existeix una paraula específica per a cada membre de la família.

3 february 2017

Entre els més de 10 mil caràcters xinesos, existeix un que sempre evoca els sentiments més profunds: 家 (jiā; casa, família, llar), una unitat col·lectiva que connecta els llaços sanguinis de la població xinesa. Aqueix caràcter posseeix una llarga i ben documentada història. La seua forma original està registrada en les inscripcions més antigues. En l'escriptura oracular d'ossos, jiā apareix com  on és una forma simplificada de l'estructura d'una casa i representa un porc. Veient açò, sorgeix la pregunta: per què una casa per a persones té un porc dins? La resposta és senzilla: en l'antiguitat, els porcs eren símbol de riquesa i prosperitat en les cases. Durant la llarga era agrícola de Xina, fa prop de 7.000 anys i molt abans que sorgira l'escriptura oracular, els xinesos ja construïen cases de fusta i criaven porcs. A causa de la baixa productivitat agrícola, els aliments eren un ben preuat i el porc es va convertir en una icona de prosperitat. Per a protegir el ramat, els animals es criaven dins de la casa, que solia tenir una estructura de dues altures: el pis superior servia d'habitatge i el pis inferior estava reservat al bestiar. D'aquesta manera, una casa que contenia porcs o altres animals es va convertir en la imatge d'una llar perfecta. La casa feia la funció de recer i d'unitat bàsica de producció.

En la cultura tradicional, la llar és la base de l'ètica social: la generació major és responsable de la més jove, i aquesta li ha de respectar a la primera. Governar un país és, en la visió xinesa, semblant a portar una llar, i solament algú que sap portar una llar seria capaç de dirigir un país.

La noció de família és particularment significativa a Xina i no inclou únicament marit, dona, fills i avis, sinó també als ancestres i a les generacions futures. El respecte a la família és una convicció infrangible que propicia fenòmens impressionants, com la "gran migració de primavera" -quan tots viatgen per a passar les festes de l'Any Nou Xinès amb els seus-, una vertadera "peregrinació" de culte a la família.

La família i els llaços de parentiu posseeixen una importància tan gran a Xina que el vocabulari relacionat amb aqueix camp va evolucionar de forma notable. Existeix una paraula específica per a cada membre de la família. A continuació, us presentem una infografia per a aprendre les paraules més comunes en el camp lèxic de la família a Xina.

Vocabulari família

  

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy