University of Valencia logo Logo Confucius Institute Logo del portal

L'Institut Confuci de la Universitat de València celebra el seu 11è aniversari (2007-2018) amb la presència de la rectora Mavi Mestre i d'una delegació universitària xinesa

  • November 28th, 2018
Image de la noticia

L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat el seu onzè aniversari de difusió de la llengua, la cultura i la societat xineses a la Comunitat Valenciana, de forma ininterrompuda, des de l'any 2007 en que va ser establit. Els actes de celebració van transcórrer en la vesprada del dimecres 28 de novembre en la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció. Amb la presència de la rectora Mavi Mestre, i del Vicerector de la Universitat Normal del Nord-est (NENU), Wang Yan; els qui van assistir a aquesta celebració van poder contemplar una rica i variada mostra de la diversitat cultural, artística i lingüística de la civilització xinesa.

 

La benvinguda, en el vestíbul de la Facultat, es va realitzar a través d'una exhibició de cal·ligrafia gegant per Adán Liu, col·laborador habitual del ICUV, que va oferir els seus traços utilitzant els anomenats “quatre tresors de l'escriptori xinés”: pinzell, tinta, paper i tinter. Abans d'açò, van quedar inaugurades dues mostres artístiques: una de cal·ligrafia i una altra de fotografia. En concret, en l'exposició de cal·ligrafia es pot contemplar l'esforç de l'alumnat d'un curs específic de l’ICUV sobre aquest mil·lenari art. I en la de fotografia es poden admirar les imatges que han presentat els integrants de l'Associació d'Estudiants Xinesos de València. Sobre l'escenari del Saló d'Actes de la Facultat, a més, el públic assistent va poder contemplar diverses exhibicions musicals infantils amb instruments tradicionals, com el guzheng que és similar a la cítara o arpa occidentals; així com també d'una representació de wushu, les arts marcials representatives de Xina.

 

Les autoritats acadèmiques, en els seus discursos, van posar de manifest la immillorable relació que uneix a ambdues universitats, la UV i NENU, aquesta última amb seu en la ciutat de Changchun, capital de la nord-oriental província xinesa de Jilin. Mavi Mestre va destacar que, a punt de complir 520 anys d'existència, la UV “aposta per la internacionalització, amb més d'un miler de convenis actius i, en el cas dels quals manté a Xina, per la seua integració en la Xarxa d'Universitats de la Ruta de la Seda, així com en el fecund treball del nostre Institut Confucio”. La rectora va finalitzar les seues paraules agraint el treball del director del ICUV, Vicent Andreu, i va recordar que recentment s'ha renovat l'acord de col·laboració amb Hanban, la seu central dels Instituts Confuci en el món. Per la seua banda, el Vicerector de NENU, Wang Yan, va posar de manifest que l’ICUV està considerat a Xina com una referència i que és capdavanter entre els més de mig miler d'aquest tipus de centres que existeixen a tot el món.

 

Abans de finalitzar els actes, es va procedir a la simbòlica obertura d'ulls de dos dracs i dos lleons xinesos. Es tracta d'animals auspiciosos i als quals es porta a la vida per a desitjar sort en un projecte. L'expert internacional del grup Hong Teck Spain, Santi Valls, va oficiar aquesta cerimònia, en la qual van participar les autoritats acadèmiques respectives i que va servir per a posar el fermall final als actes de celebració d'aquest aniversari.

 

L’ICUV és l'únic centre oficial d'ensenyament de la llengua i difusió de la cultura xinesa a la Comunitat Valenciana. Va començar les seues activitats en 2007 i per les seues aules han passat més de 5.000 alumnes. Edita des de 2010 la revista cultural bilingüe hispà-xinesa Instituto Confucio, amb periodicitat bimestral i amb àmbit de difusió en tota Iberoamèrica. Va ser premiat per la Generalitat el 9 d’Octubre del 2017 amb la “Distinció al Mèrit Cultural” i està considerat com a “Institut Confuci Model” per la seu central. Des de 2004, s'han obert 530 Instituts Confucio i 1.113 Aules Confucio en 149 països i regions del món.