UVCulturaUV Logo del portal

Presentació Aula de lectura i escriptura

En un context caracteritzat per alguns com la “Societat de la Informació” o “Societat de la Comunicació”, la rellevància de la lectura i l'escriptura no pot de cap manera restringir-se al seu ús com eines de treball de l'universitari, a destreses pròpies de l'alfabetització acadèmica o l'alfabetització tradicional, vinculada a la lectura i l'escriptura enteses en el seu sentit més convencional.

Per aquest motiu, la Universitat de València exerceix de forma responsable el seu paper en la reivindicació del rol de la lectura i l'escriptura com a vehicle essencial de promoció integral de tota la comunitat universitària i com a competència bàsica i transversal a qualsevol àmbit, mitjançant l'Aula de Lectura i Escriptura.
L'Aula de Lectura i Escriptura naix així, de l'assumpció d'una necessitat fonamental en la societat actual: la lectura i l'escriptura, entesa no sols com una eina per a desxifrar un determinat codi gràfic, sinó com l'instrument essencial per al desenvolupament de l’ésser humà en tots els àmbits vitals: des de l'adquisició de coneixements de qualsevol àrea, el descobriment de l'univers o de la pròpia identitat, la socialització, la pertinença a un col•lectiu, a una cultura i la seua cohesió, l'exploració del cosmos i sobretot, el vehicle essencial per a la comunicació i la participació activa i crítica en la societat.

Aquesta reivindicació suposa un compromís actiu i explícit amb la comunitat universitària i el seu voltant circumdant mitjançant el disseny, la coordinació i l'impuls d'una actuació sistemàtica i coherent per a la formació integral i el desenvolupament de competències i habilitats de lectura i escriptura, amb particular èmfasi en el pensament crític, autònom i reflexiu i en la incidència de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (NTICS).

Per aquest motiu, l'Aula de Lectura i Escriptura es concep com un espai interdisciplinar de reflexió, de trobada i de diàleg, com un lloc d'intercanvi d'experiències i pràctiques de lectura i escriptura, com un àmbit d'investigació entorn d'una necessitat vital i urgent en els nostres dies.

Des d'una perspectiva eclèctica i integradora, l'Aula de Lectura i Escriptura reforça el compromís de la Universitat de València com mitjancera cognoscitiva i cultural i, de forma preferent, la seua implicació amb la societat i el seu voltant mitjançant activitats, propostes i entorns favorables a la lectura i l'escriptura en el si de la comunitat universitària, com la realització de xarrades, tallers, seminaris o trobades amb autors i destacats experts, que comprenen des de l'escriptura acadèmica fins a dinàmiques d'extensió de la lectura. La finalitat última rau en essència, en el foment de l'alfabetització múltiple que integra pràctiques politextuals i policontextuals sense oblidar el plaer i la fascinació per la lectura i l'escriptura, amb especial atenció als nous llenguatges i modalitats sorgides de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies