UVCulturaUV Logo del portal

NI CAPTIUS NI DESARMATS
art, memòria i dolor versus política [o violència]
en/des de [l'España del] segle XX
(en les col·leccions 9915 i Martínez Guerricabeitia)

Contextos amb la Col·lecció Martínez Guerricabeitia

 
 
 
Simeón Saiz Ruiz, Matanza de civiles en Sarajevo por proyectiles caídos junto al mercado municipal, lunes 28 de agosto de 1995, 1998
Universitat de València. Col·lecció Martínez Guerricabeitia
 
 
 
 
 
L'exposició Ni captius ni desarmats. Art, memòria i dolor (versus política (o violència) en/des de (l'Espanya del) segle XX, planteja, mitjançant aquest títol llarg i sonor, amb recognoscible aire de pasquí, una trobada entre les col·leccions de l'Asociación de Coleccionistas Privados de Arte Contemporáneo, coneguda com a “9915” i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia.
 
Sabedors dels continguts de la col·lecció que, pacientment, va reunir el matrimoni de Jesús Martínez Guerricabeitia i la seua esposa Carmen García Merchante, una col·lecció centrada en el que aleshores es deia art social, exposada fins a la darreria del mes d'agost a la Fundació Bancaixa, aquesta exposició planteja una certa evocació de l'esperit d'aquells, una mirada, ara des del nostre temps, sobre algunes obres, nacionals i internacionals, que reflexionen sobre la violència o el dolor contemporanis.
 
A la sala de la Universitat de València poden contemplar-se unes quaranta obres (pintures, escultures, fotografia i vídeo) i un important conjunt de fotografies que, procedents de les col·leccions adés citades, plantegen la vigència d'un art que podria haver continuat integrant-se en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia. I alhora subratlla de quina manera el dolor, la reflexió entorn de la violència, l'atracció de l'horror continuen sent motors de l'art en el nostre temps. Quatre capítols presideixen l'exposició: “Silenci (i no) - anar i tornar”; “Històries”, “Etern retorn i ara” i “Capritx espanyol (fotografia)”.
 
Algunes de les obres ara exposades en Ni captius ni desarmats són hereves directes del collage i el fotomuntatge, que tan fèrtils han resultat per a l'art del nostre temps, i han aconseguit la trobada d'elements poètics dissemblants temptejant entre la foscor, sense esquivar el vertigen que deriva d'aquestes associacions entre la irrealitat del concret. Palpant abismes.
 
 
Alfonso de la Torre
Comissari de l'exposició
 
 
 
 
 
 
 
 

Artistes participants:

 
Miquel AGUIRRE
Frederic AMAT
Eugenio AMPUDIA
Eduardo ARROYO
Sergio BELINCHÒN
Rafael CANOGAR
Yoan CAPOTE
EQUIPO CRONICA
EQUIPO REALIDAD
Joan FONTCUBERTA
Juana FRANCÉS
Carlos GARAICOA
Kepa GARRAZA
Juan GENOVÉS
Ruth GÓMEZ
Concha JEREZ
Víctor MIRA
Eduardo NAVE
Nuno NUNES-FERREIRA
Joan PONÇ
Liliana PORTER
Ixone SADABA
Simeón SAIZ RUIZ
Antonio SAURA
Santiago SIERRA
Wolfang STILLER
Antonio SUÁREZ
Darío VILLALBA
Ernesto YÁÑEZ
Santiago YDÁÑEZ
Rinus VAN DE VELDE
Wolf VOSTELL
Robert CAPA
Francesc CATALÁ ROCA
Marisa FLÓREZ
Alberto GARCÍA ALIX
Cristina GARCÍA RODERO
Alberto KORDA
César LUCAS
Ramón MASATS
Xavier MISERACHS
Nicolas MÜLLER
Francisco ONTAÑÓN
Carlos PÉREZ SIQUIER
Jorge RUEDA
Rafael SANZ LOBATO
Carlos SAURA
Gerardo VIELBA