UVCulturaUV Logo del portal

HISTÒRIA NATURAL, LA COL·LECCIÓ INFINITA
Nuria Rodríguez

Col·legi Major Rector Peset, Sala de la Muralla

Horari:
 
De dimarts a dissabtes d'11:00 a 14:00 hores i de 18:00 a 20:30 hores. Diumenges d'11:00 a 14:00 hores
Entrada lliure
 
 
 
 

Histoire Naturelle, Cabinet de Curiosités © Nuria Rodríguez

 

 
 
 
 
 
 
Organitza:
 
Col·legi Major Rector Peset
 
Col·labora: Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València
 
 
 
 
 
 
 
 
La fascinació més profunda del col·leccionista consisteix a tancar l'objecte individual en un cercle màgic, i aquest es congela  mentre el travessa una última esgarrifança (l'esgarrifança de ser adquirit). […] Col·leccionar és una forma de recordar mitjançant la praxi.
Walter Benjamin
 
 
Mirar les coses, tocar les coses, guardar-les, ordenar-les i arxivar-les forma part de la nostra manera d'entendre el món i els seus elements. Els objectes que produeix la nostra imaginació ens contenen i ens sustenten, ens serveixen de vincle i ordenen la nostra memòria amb un diccionari per etiquetar i diferenciar les coses i les seues instruccions d'ús. “La paraula fa la cosa”, deia Borges. Potser és així, en esmentar-la apareix al món, existeix i ocupa un lloc, un lleu espai mental encadenat a molts altres com un reguitzell de vidrets.
 
L'exposició Història natural, la col·lecció infinita és una temptativa d'inventari de les coses que m'envolten, de les coses que tanque en un cercle màgic, congelades, esperant a dialogar amb les altres coses. Mostra un compendi de desitjos i jocs combinatoris, mostreja el caos, aquestes trobades casuals i improvisades, en què la pintura es va fent des de la intuïció. Més tard sorgeix el relat, la narració d'elements discordants entre si i que interroguen amb estranyesa l'espectador.
 
Decidir amb quines coses ens envoltem, quins aparells o estris mereixen la nostra atenció, suposa un compromís, un afany diari que combina atenció i curiositat, voluntat i perseverança. I sobretot, una mirada poètica sobre allò que és habitual i quotidià, allò que és ací des de sempre, fins i tot abans que en fórem conscients, abans de nosaltres, abans d'abans.
 
 
 
 
Histoire Naturelle, Prospectus © Nuria Rodríguez
 
 
 
 
Nuria Rodríguez és artista i docent. Professora titular a la Universitat Politècnica de València. Doctora en Belles Arts i titulada en Disseny Industrial per l'Escola Superior de Disseny de València.
 
Com a artista, la seua tasca se centra en la pràctica de la pintura, que entén com un procés d'assemblatge entre imatges preexistents de qualsevol naturalesa que es reconstrueixen en escenaris i situacions fictícies, en les quals cada fragment importat “actua” com a ingredient escènic i contribueix en la seua interacció amb insòlites fusions i significats. Ha fet diverses exposicions individuals: Historia natural [tomo XXIII] (2015), El desorden de las cosas. [Pensar, mirar, pintar] (2014), Álbum, Atlas, cuadernos de notas (2010). Participa en la mostra itinerant La presencia y la figura, organitzada pel Consorci de Museus i en la mostra internacional Trazos urbanos. També ha exposat els seus projectes en altres mostres col·lectives i internacionals (Espanya, Argentina, França, Brasil, Itàlia, Estats Units, Mèxic i Taiwan).
 
Comissària de la primera mostra interactiva Pensar con las manos. Isidro Ferrer & Pep Carrió en 2013, desenvolupada per Unit Experimental, equip investigador multidisciplinari especialitzat en realitat augmentada aplicada a esdeveniments culturals del que és directora. Aquesta exposició ha sigut seleccionada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport per a realitzar una itinerància internacional pels Estats Units (Centro de Cultura Española de Miami, galeria Artisphere a Washington i l'Instituto Cervantes a Chicago). La mostra es va presentar al Museo ABC del Dibujo y la Ilustración, a Madrid, i a la Facultat de Belles Arts de València.
 
És autora de l'assaig Los textos de la mujer artista durante las primeras vanguardias (1900-1945), en l'editorial Institució Alfons el Magnànim, que se centra en la recuperació de la memòria de la dona artista a través dels seus escrits. 
 
 
 
 
Histoire Naturelle, Notes © Nuria Rodríguez