UVCulturaUV Logo del portal

OSS#VLC: Outer Seed Shadow València

Centre Cultural La Nau, Claustre

Horari
De dilluns a disabte, de 10 a 21 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h.
  Entrada lliure

 

 

 

 

Silueta del mapa de la ciutat de València. Primera fase de la instal·lació

 

 

 

 

 

Organitza
 
Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València
 
Assessorament botànic
 
Jaime Güemes
 
Col·labora
 
 
Jardí Botànic
Galeria Rosa Santos
 

 
 
 
 

 

 

Des del 18 de setembre es podrà visitar al Centre Cultural de La Nau la nova edició del projecte Outer Seed Shadow (OSS), que l’artista Juanli Carrión ha creat per a la ciutat de València.

El projecte, instal·lat al claustre de la Nau, s'emmarca dins de la sèrie de jardins geopolítics ”OSS” que Carrión va començar a Nova York el 2014. OSS es compon d'intervencions d'art públic en les quals es materialitza la unió entre flora i interacció humana. Utilitzant diferents espècies de plantes com a representants de grups socials o individus, OSS és el resultat d'una recerca que pot realitzar-se a diferents nivells geogràfics, com ara el municipi, la ciutat, el districte, el barri o l’edifici. En aquest cas, el mapa de la ciutat de València configurarà l'estructura del jardí, on cadascuna de les plantes ha estat triada per 19 immigrants que resideixen als diferents barris de la ciutat (un per cada districte).
 
 
 
 
 
Emplenant amb terra l'estructura del jardí construïda

 

 

 

El jardí es crea progressivament a partir de les entrevistes enregistrades en vídeo, en les quals els individus seleccionats identifiquen plantes que se situen al jardí segons el lloc de residència dels entrevistats. La selecció del Claustre de la Nau com a localització del jardí pretén fer al·lusió al parterre que històricament es plaçava al centre d’aquest lloc, que va experimentar diferents etapes quant al disseny de la flora fins que va ser finalment eliminat a la fi del segle XX.

Per a la seua edició a València, OSS utilitza la recent història d'immigració de la ciutat i el seu traçat geogràfic com a límits geopolítics per a la creació del jardí. Les 19 entrevistes ens acosten a 19 històries d'adaptació i identitat cultural, la representació de la qual es projecta també a través de la col·locació de les plantes al parterre (que representa l'esquema del plànol de la ciutat). Les entrevistes en aquest cas van parar específica atenció a la identitat cultural, la seua definició i la seua evolució a nivell local, però també a nivell estatal i europeu en un moment en què Europa no és capaç de suportar l'actual drama dels refugiats, o ni tan sols, si més no, definir una identitat cultural col·lectiva des de la immigració. Totes les entrevistes es poden veure projectades en aquesta exposició o en el web del projecte: www.outerseedshadow.org
 
Per la seua banda, la interrelació de les plantes i els països d'origen ens aporta combinacions com ara: gerani (Algèria), herba sana (Cuba), bambú (Taiwan), eucaliptus (Kurdistan) o tomaquera (Grècia). La plantació d'aquests grups d'espècies presenta el que podem denominar un ‘jardí impossible’. La convivència, i també el desenvolupament i l’adaptació d’aquest a ‘la comunitat’, ens oferirà arguments propis d'un debat des de la interacció humana, a més de botànica.

 

 

 

Plantació de les diferents espècies botàniques triades

 

 

 

Així mateix, el jardí servirà de context per al desenvolupament d'una recerca estructurada per una sèrie d'activitats obertes al públic. Durant alguns mesos, la instal·lació funcionarà com un jardí comunitari, al voltant del qual s'organitzaran tallers setmanals realitzats en col·laboració amb altres grups o institucions locals. Aquests tallers s'utilitzaran com a eina per mantenir el jardí i així assegurar que totes les plantes sobreviuen mentre s'analitzen les seues diferents interaccions, que ens parlen del conflicte proposat pel jardí. El resultat d’OSS consistirà en una discussió, generada tant pels entrevistats com pels visitants, sobre les interaccions de la comunitat local i la política de les qüestions que s'aborden a cada jardí específic.
 
En termes de migració de plantes, l’Outer Seed Shadow -o, traduït literalment, l’‘Ombra Exterior de Llavors’-, és una regió en què hi ha un influx de llavors però on, a causa de condicions mediambientals adverses, la germinació o la supervivència dels brots és reprimida, cosa que causa la minva de representació d'aquesta espècie a la regió. El projecte extrau d'ací el seu nom, que serveix com a contrapunt per a la mítica idea de l'ésser humà en una “terra de les oportunitats”.

 

 

 

El jardí ja realitzat i algunes de les persones entrevistades, juntament amb l'autor del projecte Juanli Carrión

 

 

 

 

Juanli Carrión. Iecla (Múrcia), 1982. Viu i treballa a Nova York. Entre els seus projectes individuals més recents destaquen Outer Seed Shadow #01, comissionat pel NYC Dept of Parks & Recreation; Syntaxa, a Y Gallery, Onstage: Monuments of Melancholly, al Centro Párraga o Construyendo la interminable ruina del mundo, al Centre Museu Basc d'Art Contemporani, ARTIUM. El seu treball s’ha exposat en espais com La Casa Encendida, el MuVIM i la Galeria Rosa Santos, a Espanya; Art Institute of Chicago, Abrons Arts Center, Friedman Benda Gallery i BAM, als Estats Units; Museo Ex Teresa, Centro de las Artes de San Luis Potosí i MUPO, a Mèxic; The Royal West of England Academy, a la Gran Bretanya, o el National Museum of Art, a Trinitat i Tobago, entre d’altres. Ha participat en diferents residències, com Lower Manhattan Cultural Council (LMCC), Workspace (2012) i Process Space (2015) i ISCP (2011),  a Nova York; Instituto de Artes Gráficas, a Oaxaca (2005) o el Centro ADM (2012), a Mèxic; Kuona Trust, a Kenya (2006) o Espaço Fonte, al Brasil (2014). Ha rebut premis i beques com el premi Generaciones (2012),  beques Iniciarte (2009 i 2010), beques del Ministeri de Cultura d'Espanya (2010 i 2013) o una beca de la Foundation for Contemporary Arts, de Nova York (2014), entre més.
 
El seu treball està basat en la identificació de conflictes culturals que es revelen en la definició de la identitat social, política i econòmica en l’àmbit individual i col·lectiu. Utilitzant l'absurd com a punt de partida, les seues intervencions específiques reuneixen materials, persones, accions, objectes, informació o geografia per reconstruir el “paisatge” generat per aquests conflictes, qüestionant les estratègies de repressió i domesticació imposades per les diferents entitats que exerceixen poder sobre aquests processos.
 
 
 
 
 
 
Juanli Carrión davant la instal·lació OSS#VLC al Claustre de La Nau

 

Taller de conservació realitzat el 16/12/15
Taller de conservació realitzat el 16/12/15
Taller de conservació realitzat el 16/12/15

 

 

Tota la informació d'aquest projecte es troba en aquest enllaç i la corresponent a premsa ací