UVCulturaUV Logo del portal

Tempus Fugit. Visions fotogràfiques. 20 anys de la Capella de Ministrers

Centre Cultural La Nau, Sala Oberta

 

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

 

 

Si recuperar és, en certa manera, rescatar i alliberar, la Capella de Ministrers ens ha fet més lliures, ja que ha fet possible que l'aproximació a algunes de les obres medievals, renaixentistes i barroques siga completa. Les lletres de les composicions ens proporcionen una visió parcial d'aquesta literatura, que només pot ser completada si en coneixem l'acompanyament musical. Així, la música esdevé un pont que permet als homes i lesdones actuals escapar del segle xxi i unir-se als homes i les dones que escoltaven i vivien aquesta música segles enrere.

 

 

Des de la seua creació l'any 1987, la Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, ha salvat part del nostre patrimoni musical des de l'època medieval fins al 1800 i, gràcies al gran rigor històric per què es regeix i al seu gust per la bellesa, ens ha permès gaudir d'aquests testimonis musicals.

L'activitat concertística de la formació ha estat molt intensa des de l'inici i ha recorregut les millors sales de música d'Espanya: Auditori Nacional de Música, Palau de la Música de València i Palau de la Música Catalana. Així mateix, ha participat en nombrosos festivals, entre els quals cal destacar el Festival de Música Antiga (Barcelona), Madrid Cultural 1992 (amb la recuperació de l'òpera Los elementos d'Antoni Literes), XXIV Festival de Teatre Clàssic (Almagro), XVII Festival de Peralada, Quinzena MusicalDonostiarra, Els Estius de la Villa (Madrid), Festival Grec (Barcelona), Festival Internacional de Música i Dansa (Granada) i Festival de Música Religiosa (Conca).

 

 

La seua projecció, tanmateix, és també internacional i ha realitzat gires per França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, el Marroc, el Regne Unit, Polònia, Tunísia, Argentina, Brasil, els EUA, Mèxic, Finlàndia i Àustria.

Aquesta trajectòria d'estudi i recuperació de la música antiga ha quedat recollida en els 31 discos que ha enregistrat per a EGT, Blau, Auvidis i CDM, segell discogràfic exclusiu de la Capella de Ministrers. Tots aquests treballs han rebut els millors premis de la premsa especialitzada i altres distincions, entre les qual destaquen la del Ministeri de Cultura a la millor producció discogràfica i el premi Important de l'editorial Premsa Valenciana.

 

 

La seua activitat ha anat més enllà de l'estrictament musical, i ha realitzat incursions en les arts escèniques, on ha col·laborat amb directors com Àlex Rigola, Juli Leal, Vicent Genovès, Jaume Martorell i Bigas Luna; amb coreògrafs com Santiago Sempere, i amb músics d'altres disciplines, com Joan Enric Lluna o Miguel Marín. Ha recuperat la versió escenificada de la sarsuela inèdita La madrileña de Vicent Martí i Soler, el primer Oratori Sacre espanyol i una aproximació històrica al Misteri d'Elx. La seua interpretació del Cant de la Sibil·la forma part de la banda sonora de la pel·lícula Son de mar de Bigas Luna. Aquest treball suposa l'inici d'una relació professional amb el director català, qui, el 2003, requereix la participació de la Capella en la seua adaptació Comedias bárbaras de l'obra de Valle-inclán, que clausura la II Biennal de València.

 

 

La Universitat de València, que col.labora amb les activitats d'investigació i difusió del patrimoni realitzades per la Capella de Ministrers, se suma a la commemoració del seu XX aniversari amb l'exposició “Tempus fugit. Cinc visions fotogràfiques”. La mostra analitza les vinculacions entre música i fotografia contemporània a través de les propostes de les artistes Mariela Apollonia, Susi Artal, Sonia Díez, María Tortosa i AnaVeintimilla.