UVCulturaUV Logo del portal

EL JOC DEL COLOR
Instal·lació d'Armengol

Centre Cultural La Nau, Claustre

Horari: De dilluns a dissabte, de 08:00 a 22:00 hores. Diumenge i festius, de 10 a 14 hores
 
Entrada lliure
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
© Eduardo Alapont
 
 
 
 
 
La instal·lació al Claustre de La Nau titulada "El joc del color", mostrarà el tractament del color que fa el pintor valencià Rafael Armengol en les seues obres. Des de 1967, en que va fer alguns del primers quadres treballant la difracció dels colors, basant-se en la visió de la imatge en els mass media, aquesta desestructuració de la llum ha estat un signe d'identitat cabdal de la seua obra.
 
Isaac Newton fou  el  primer qui va experimentar amb la llum solar, quan va fer passar un raig de llum per un prisma de vidre. Aquella difracció de la llum fou l'inici d'una apassionant investigació sobre la naturalesa del color. La difracció del prisma de Newton va originar set colors alineats, tal com es veuen a l’arc de sant Martí, i que Newton va anomenar espectre o iris. Això el va portar a definir el fenomen de la refracció, la curvatura o angulació dels diferents colors quan la llum passà a través del cristall. Newton va establir aquest concepte, tan innovador com apassionant: la llum és color.
 
Posteriorment, tant Thomas Young com James Clerk Maxwell relacionarien la naturalesa dels colors amb la seua longitud d'ona. D'aquesta manera, si es parteix d’una desviació major cap a una altra menor s'observen els següents colors purs: violeta, blau, cian, verd, groc, taronja i roig. Cada color té una longitud d’ona, i es doblega o es  refracta en un angle diferent respecte al prisma. Els colors purs són aquells que naixen d’un sol raig de llum blanca homogènia o monocromàtica: els anomenem colors purs perquè si invertim el prisma, els set colors tornen a donar-nos la llum blanca.
 
 
 
 
 
© Marisol Sánchez
 
 
 
 
 
Així les coses, en "El joc del color" es mostraran en sis grans panells de metacrilat, que s'exposaran al claustre, situats entre les columnes, aquesta gama de colors. D'aquesta manera, els panells ensenyaran com a partir de distintes intensitats dels tres colors primaris llum (vermell, groc i blau) es poden percebre diferents colors. A més a més. junt amb aquests vitralls, s'exhibiran dos llenços d'Armengol sobre la figura de Joan Lluis Vives, tractat seguint el seu mètode cromàtic.
 
Alhora, en la primera planta del pati, s'exhibiran tres grans mosaics (de 3m x 3m). A partir de l'ampliació de l'obra de Tiepolo "Jove amb mandolina" es mostrarà la imatge amb diferents resolucions de quadricula.
 
Tot plegat aquesta instal·lació animarà el visitant a endinsar-se en la naturalesa del color, i a visitar l’exposició "Parelles de Tiepolo", instal·lada en la sala Martínez Guerricabeitia.
 
 
 
 
© Marisol Sánchez

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies