UVCulturaUV Logo del portal

Manuel Boix. La Nau, el viatge del temps.

Centre Cultural La Nau. Sala Acadèmia.

Horari: De dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius, de 10 a 14 hores. Entrada lliure.
 
 
Full de mà
Catàleg
 
 
 
Organitza: Vicerectorat de Cultura i Igualtat, Universitat de València
Col·labora: Àcentmètresducentredumonde
Comissari: Abel Guarinos
 
Itinerància: Àcentmètresducentredumonde / Centre d'Art Contemporain (Perpignan), des del 11 de juliol al 28 de setembre de 2014.
 
 
 
 
 
Manuel Boix nasqué a l’Alcúdia l’any 1942, i compta —entre la llarga llista de premis i de reconeixements que ha rebut al llarg de la seua trajectòria— amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques que li va atorgar el Ministeri de Cultura, el 1980.
 
 
 
 
En aquesta exposició, Manuel Boix. La Nau, el viatge del temps, es presenta una nova sèrie pictòrica d’obres de gran format i que en alguns casos ha tingut d’inspiració els «tresors universitaris» conservats a la mateixa Universitat de València, en qualsevol dels camps de la ciència i l’erudició; en d’altres ocasions han vingut suggerides per la literatura contemporània universal; i, finalment, són també fruit del pas del temps i de la lucidesa amb la què l’artista fa dissecció del món que l’envolta.
 
 
 

El negre i el blanc (millor dit: totes les tonalitats del negre i del blanc) són emprats per Boix com a expressió suprema del color amb una intenció clara en cadascuna de les creacions que les fa esdevenir pensament i reflexió, accions aquestes que són —també— «patrimoni» de la Universitat que propicia l’exhibició pública d’aquestes obres.
 
 
 

L’exposició Manuel Boix. La Nau, el viatge del temps que ara presenta la Universitat de València ve a refermar el sentit il•lustrat de les sempiternes reflexions boixanes i incita a l’artista valencià a plasmar en llenços i escultures el goig del pensament i els tresors de la vida. La Universitat de València, a més del prestigi assolit pel seu quefer quotidià d’ensenyament i investigació, suposa un espai de llibertat i —sobretot— el lloc on es conjuminen més de cinc cents anys de la nostra història.
 
En el moment en què al reconegut artista plàstic Manuel Boix —entre altres mèrits, Premi Nacional d'Arts Plàstiques— li férem la proposta d'elaborar i presentar un projecte expositiu para la Sala Acadèmia, desconeixíem l'abast final del nostre atreviment. Després d'un període de reflexió i rica creativitat, Manuel Boix conclou la seua proposta oferint-nos el nom de la seua nova sèrie, amb les seues darreres i excelses creacions plàstiques, que, sota el subtítol La Nau, el viatge del temps, pretenen ser un diàleg plàstic i una reflexió profunda, sense concessions a l'arbitrari, sobre algunes de les peces patrimonials de què disposa la Universitat de València i en les quals Boix s'ha detingut, ha seleccionat i ha integrat en la seua proposta. Agraïm profundament a Manuel Boix aquest generós exercici expositiu en què les seues pintures i escultures —amb un llenguatge plàstic propi absolutament consolidat— s'aproximen i entaulen un diàleg, un vincle, amb una sèrie de béns culturals pertanyents a diferents col•leccions patrimonials de la nostra Universitat. Art contemporani que cohabita, es nodreix i es fecunda amb una sèrie d'objectes i documents —d'especial interès i significació per a la nostra història cultural— vinculats a diferents àrees del coneixement: cartografia, medicina, història natural, literatura, glíptica...

La Universitat de València considera aquesta exposició també com un reconeixement universitari a l'autenticitat i el rigor amb què Manuel Boix afronta la seua feina com a artista. Sens dubte, aquesta és la clau i la millor empremta plàstica que Manuel Boix ha exercit —i continuarà exercint— per a diferents generacions d'artistes contemporanis valencians. Perquè Boix i les seues creacions plàstiques es fonamenten en criteris artístics en què la bellesa flueix amb la solidesa i la fermesa del treball reflexionat, on la intenció —gens exempta de compromís— ha estat i és l'eix del seu quefer diari. Manuel Boix és un creador obert al món amb la necessitat de repensar-lo constantment des de la universalitat que li confereix sa casa, la seua família, els seus amics i el seu taller a l'Alcúdia.

 

 

 

Manuel Boix - La Nau [El viatge del temps] from Itaca Vi­deo on Vimeo.