UVCulturaUV Logo del portal

ÀVIES, INVENTORES I VAMPIRES
Ana Penyas, Ángel Muñoz, Juanjo Cuerda, Julio A. Serrano

Ana Penyas <em>Estamos todas bien</em>
Ana Penyas Estamos todas bien. © Ana Penyas.

 

Amb motiu de les 8es Jornades del Còmic de València, la mostra Àvies, inventores i vampires s'acosta a l'obra de tres autors valencians per mostrar la realitat i l’actualitat del còmic valencià, amb un potencial impressionant que es confirma dia a dia. Ana Penyas (València, 1987) presenta els originals de la seua guardonada obra Estamos todas bien; Ángel Muñoz (Quart de Poblet, 1978) és el dibuixant d'Objetivo Hedy Lamarr, realitzat juntament amb Ricardo Vilbor i Abel Pajares, del qual es presenta també una selecció d'originals. Finalment, el dibuixant Juanjo Cuerda (Quart de Poblet, 1978) mostra el procés creatiu del còmic infantil Cecilia Van Helsing. La dieta del vampiro, realitzat sobre guions de Julio Serrano.

 

ANA PENYAS

Ana Penyas (València, 1987) va estudiar Belles Arts a València i il·lustració a Barcelona a l’Espai Francesa Bonnemaison. Ha col·laborat en publicacions com Arròs Negre o Píkara Magazine, ha il·lustrat la Guía de ultramarinos Turia, amb l'editorial Milrazones, Libros del K. O., el web cultural MipetitMadrid, el Hype i la revista Bostezo, a més de realitzar el fanzín Això no van ser tres mesos de lluita: van ser dos anys d’aprenentatge per a la campanya “Recuperem la Punta, aturem la ZAL”.

 

La seua primera novel·la gràfica, Estamos todas bien (Salamandra Graphic, 2017), és un homenatge de l'autora a les seues dues àvies, Maruja i Herminia, i a les dones de la seua generació. Per aquesta obra rep el Premi Fnac / Salamandra Graphic, el Premi a la Millor Autora Revelació en la 36a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona i el Premi Nacional de Còmic 2018. A més, ha publicat Mexique, el nom del vaixell (Libros del Zorro Rojo, 2017) i En transición (Barlin, 2017).

 

L'exposició d'Ana Penyas consta de pàgines originals de la seua novel·la gràfica Estamos todas bien, on veiem el seu traç al llapis .

 

ÁNGEL MUÑOZ

Ángel Muñoz (Quart de Poblet, 1978) va estudiar disseny gràfic sense acabar la carrera i alterna els seus treballs de còmic amb la il·lustració, en un estil clarament deutor de la Línia Clara Valenciana.  El 2003 va publicar amb Aleta Ediciones el seu primer còmic,  La traición sabe a oro negro. La seua novel·la gràfica següent va ser Rapide!, publicada el 2010 per Edicions de Ponent, igual que Sólo los muertos no hablan, de 2015, obra ambientada en la Setmana Tràgica de Barcelona.

 

Ángel Muñoz ha publicat la seua novel·la gràfica Objetivo Hedy Lamarr amb Grafito Editorial, els originals de la qual es poden contemplar en aquesta exposició. Hi veurem les pàgines originals del còmic i així apreciarem el procés de treball, amb una sèrie d'esbossos al llapis, seguit per llapis i tinta, i en comprovarem el resultat final. Combina la seua tasca com a historietista amb la creació d'obra gràfica ambientada en els anys cinquanta, el rock´n´roll i les pin-ups.

 

 

 

 

 

© Ángel Muñoz

 

 

 

 

 

JUANJO CUERDA

Juanjo Cuerda (Quart de Poblet, 1978) és conegut principalment pel seu treball en la revista El Jueves. Va assistir a l'Escola d'Artesans de València i va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat CEU San Pablo de Madrid. Va fer cursos d'animació a ECAM l'any 2002 i va publicar els seus primers treballs en Decora, suplement de la revista Zero, amb la sèrie Luismi i Lola, que es va publicar posteriorment en El Jueves, quan va entrar a treballar a la revista el 2011. Juntament amb Julio A. Serrano publica el 2017 Cecilia Van Helsing. La dieta del vampiro en la línia Mamut del segell Bang Ediciones, una història infantil de monstres i vampirs.

 

 

 

 

 

© Juanjo Cuerda

 

 

 

 

 

JULIO A. SERRANO

Julio A. Serrano (Ciudad Real, 1983) signa com a Don Julio i va iniciar la seua carrera en fanzins com Caracol de hojalata i publicacions com El Estafador i Retranca. El 2011 va començar la seua col·laboració amb El Jueves amb les sèries Deshechos Históricos i Pornopedia. El 2012 apareix el còmic infantil Cecilia Van Helsing. El caso del ladrón de meriendas, del qual va escriure el guió de la segona part, La dieta del vampiro, amb dibuix de Juanjo Cuerda. El 2019 publica el recopilatori Mito, rito, gorgorito, d'històries aparegudes en El Jueves en Deshechos Históricos amb l'editorial Fandogamia.

 

En l'exposició veurem les pàgines originals de Cecilia Van Helsing. La dieta del vampiro,  on podrem observar el procés de creació del còmic fins al resultat final.

 

 

 

 

 

© Julio A. Serrano