UVCulturaUV Logo del portal

BOSCOS I MUNTANYES. La naturalesa de Rosa Torres

 

 

© Rosa Torres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El llenguatge pictòric de Rosa Torres és molt característic, amb aquella exigència de reduir la imatge a la seua mínima expressió. Això ho aconsegueix de manera especialment brillant amb els paisatges, en una mena deconstrucció de la imatge que li és molt propi.


En aquesta exposició, Rosa Torres se centra de manera especial en els paisatges d’interior: en els boscs i en les muntanyes, reduint l’essència de la natura mediterrània a unes quantes notes de color. Aquesta visió seua, reducció d’una reducció, també l’aplica en el moment d’interpretar alguns jardins urbans, com un pas més en l’anàlisi de la nostra natura.


Siga com siga, el resultat són unes obres cromàticament molt poderoses, on els equilibris en la composició estan exhaustivament estudiats, i on l’arquetip de la nostra natura és copsat amb una sorprenent habilitat. Es tracta d’anar molt endins d’aquell paisatge: sublimar-lo i reduir-lo a una forma, a uns colors base, sense que per això perda la seua intrínseca veritat. Ans al contrari, desproveït de tot allò superflu, aquelles masses són a vessar de contingut i de saviesa.

 

 

 

 

© Rosa Torres
© Rosa Torres

 

 

 

 

En aquesta exposició es presenten al voltant de trenta obres en format gran, bona part d’elles realitzades en la dècada de 1980, algunes d’elles exposades en la Biennal de Venècia, però en la seua major part inèdites per al públic. Bona part d’aquestes obres estaven guardades en el magatzem de la cèlebre Galeria Zen de Madrid, i fins ara la pintora no ha pogut exposar-les.


També es mostren 60 apunts, els esbossos que realitza Rosa Torres abans d’encarar-se definitivament amb el llenç. Són uns treballs molt suggerents, on el petit format li permet una agilitat i versatilitat noves, independents de l’obra definitiva. D’aquesta manera, el visitant entendrà quins són els passos que segueix la pintora en el moment de la creació artística, i com rere aquell llenç hi ha tots aquests estudis preparatoris.


L’objectiu últim de l’exposició és donar a conèixer una part molt significativa de l’obra de Rosa Torres, inèdita en gran part fins ara: un període que corprèn des de la dècada de 1980 fins als nostres dies.


El catàleg comptarà amb la col·laboració dels crítics J.F. Yvars, Alfonso de la Torre, Romà de la Calle i Francesc Miralles, i una introducció de Martí Domínguez.

 

 

 

 

 

© Rosa Torres