UVCulturaUV Logo del portal

CINC CÈNTIMS VALIA EL LLIBRET!
Tresors fallers de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València

Historia de la falla de Sen Chusep de la plaseta del Almodí: en l'añ 1855. Biblioteca Històrica Universitat de València.
Historia de la falla de Sen Chusep de la plaseta del Almodí: en l'añ 1855. Valensia: Imprenta de D. Fermín Gonzalo Morón, [1855]. Biblioteca Històrica Universitat de València. BH LF 3/085
 
 
 
 
 
La Biblioteca Històrica de la Universitat de València conserva una de les més completes col·lecccions de literatura fallera de l’últim terç del segle xix, que, paradoxalment, és de les menys conegudes. Es tracta d’un fons bibliogràfic integrat per més de dos-cents llibrets de falla, quasi la meitat dels quals són els únics exemplars que es conserven.
 
Aquesta col·lecció presenta un interès especial, perquè ens aproxima a una etapa en què les Falles comencen a ocupar un lloc destacat en el calendari festiu del Cap i Casal, en un moment de tensió entre la festa popular i els intents de control per part de les autoritats. És el moment també en què els llibrets de falla es consoliden com un producte editorial singular, en un diàleg fructífer amb altres manifestacions coetànies de la literatura satírica.
 
L’exposició Cinc cèntims valia el llibret! exhibeix una selecció d’aquests llibrets, que es completa amb altres documents relatius a les Falles i altres festes de la ciutat procedents de les biblioteques de la Universitat de València, en un conjunt que ens permet fer un recorregut per les Falles d’aquesta època a través de les seues diverses expressions literàries.
 
A més, aquesta mostra serveix per a reivindicar el paper dels arxius i les biblioteques públics en la conservació i la difusió de tots aquells elements patrimonials que contribueixen a fixar la memòria de les Falles, una festa d’abast universal.