UVCulturaUV Logo del portal

LA CIUTAT DELS NENS. Fotografies de Passor, India. Toni Ródenas

 
 
 
 

 

 

 

 

Presentació:


La ciutat dels nens és el projecte solidari del fotògraf valencià Toni Ródenas que retrata les dures condicions de vida dels nens dels forns de Passor, amb els quals ha conviscut durant un temps per difondre la tasca de l’ONG Naya Nagar a l’Índia. L’exposició consta de 20 fotografies en blanc i negre de 50 x 70 cm que uneix el concepte de fotografia documental i artística a través de la mirada de l’artista, que busca potenciar la força impactant de l’escenari dels forns, la duresa del qual contrasta amb la fragilitat i l’alegria dels nens. El fotògraf ha conviscut durant un temps amb la població i els grups de famílies que s’hi traslladen eventualment per treballar de sol a sol en l’elaboració de les rajoles de fang bàsiques per a la indústria de la construcció.


La finalitat d’aquesta mostra, en la qual col·laborem sense ànim de lucre professionals del món de l’art i de la cultura, és difondre la feina solidària de l’ONG Naya Nagar i les seues homòlogues a l’Índia Don Bosco i Mera Pariwar.

 

 

 

 

 

 

 

Toni Ródenas s’ha especialitzat en projectes artístics solidaris a partir de viatges que publica en el seu bloc www.conmochila.com, on dóna a conèixer l’activitat de les ONG a diversos països del Tercer Món. Així és com entra en contacte amb l’ONG Naya Nagar i les seues homòlogues a l’Índia: Mera Pariwar, que porta a terme, entre altres projectes, un centre de formació per a adults i un col·legi pont per a nens a l’aldea Rajeev Nagar, i Don Bosco, que té el camp d’acció a Jhajjar, on se situen els forns de Passor. Hi acudeixen en massa entre 10 i 20 famílies per cada una de les 600 xemeneies en què fabriquen rajoles de manera artesanal, cuites sota el terra mateix en què viuen i treballen els nens, que en respiren els fums nocius i viuen sota un sol abrasador en la més absoluta pobresa: sense aigua, sense llum, sense higiene, sense recursos ni possibilitats.


En aquest emplaçament es desenvolupa el projecte educatiu i sanitari de Naya Nagar, en col·laboració amb l’ONG Don Bosco, destinat a més de 150 famílies a les quals ajuda a millorar la qualitat de vida i donar accés als serveis bàsics, alhora que mira d’eradicar el treball infantil.