UVCulturaUV Logo del portal

ENCAIXAR UN CAPTIVERI:
63 DIES QUE HAN CANVIAT LA NOSTRA REALITAT

Portada del catàleg. Disseny: formo.org.
Portada del catàleg. Disseny: formo.org.

 

CATÀLEG. ENLLAÇ D'ACCÉS [+]

 

 

Presentació proposada

 

Encaixar un captiveri sorgeix a partir de converses entre creadors i artistes sobre els 63 dies de confinament i s’hi reflecteixen les preocupacions per la deriva social, emocional i l'impacte en la identitat de grup que està causant la crisi sociosanitària de la COVID-19 en cadascun de nosaltres i en la nostra societat.

 

En aquesta nova etapa que descobrim tots junts s'han donat multitud de reaccions i comportaments diferents. Tan diferenciats com contraposats.

 

Hem assistit a accions de solidaritat, entrega i altruisme que ja havíem vist abans, però potser mai a aquests nivells. Però també hem sigut testimonis d’unes similars mostres d'egoisme, irresponsabilitat i insolidaritat.

 

A vegades, des d'alguns mitjans de comunicació i xarxes socials, s'han donat casos d'un comportament autènticament carronyer i deslleial, en un intent d'intoxicar la política nacional en tots els àmbits, o que perseguien exclusivament la consecució d'interessos econòmics.

 

Els motius d'alguns d'aquests comportaments ens semblen sovint realment inexplicables, ja que, en aparença, no presenten gens d'utilitat ni benefici per a ningú. Encara així, s'han produït, i de forma tan nombrosa com aclaparadora.

 

Per culpa d'això i, en certa manera,  també gràcies a això, el pensament crític ha despertat de nou entre nosaltres. Tots nosaltres.

 

Vivim un confinament enmig del soroll. Una soledat replena de veus, amb energies i intencions molt diferents. Capaços d'omplir-nos d'esperança o d'enfonsar-nos en la desolació. Com més gran ha sigut el soroll, més fort ha sigut la necessitat de recuperar la reflexió, la individualitat del pensament crític. La veu pròpia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una veritat faltada d'intenció, però no d'interès. Amb aquestes premisses proposem conformar aquesta exposició, creada per obres confinades en una mateixa disposició, condició i lloc.

 

Es tracta d'obres i propostes de 26 creadors de la ciutat de València que plantegen una visió que acompanya l'espectador, nascuda des del silenci i la reflexió. Obres que pretenen crear societat. No necessàriament apedaçant-ne els descosits, sinó més aviat teixint-ne una de nova. Una millor identitat de grup capaç de suportar les pròximes crisis que estan per arribar.

 

Aquestes 26 propostes creatives estan condicionades a un espai limitat que defineix aquest projecte i que el vincula estretament a la idea de confinament: es presentaran obres encapsulades en cubicles o caixes de 100 x 70 cm, que podran disposar-se a terra i en el perímetre de l'espai expositiu, a través de les quals tenim accés a cada obra, a cada espai privat de confinament.

 

Aquest projecte sorgeix de l'exercici participatiu d'una xarxa multidisciplinària de creadors de diferents àmbits, amb exponents del món de l'escultura, la paraula o la videocreació que poden oferir una visió global i diferenciada del que tots nosaltres hem viscut en aquestes dates.

 

Un pensament crític silenciós que ens puga ajudar a combatre el soroll en què s'ha convertit aquesta etapa de la humanitat.

 

 

 

 

 

Foto Alicia Alcantud. Universitat de València.

 

 

 

 

 

Creadors i artistes participants

 

Paco Ortí Ballester
María Cárdenas
Anna Fonollosa Caballer
Patricia Varea Milan
Laura Salguero
Miguel Ángel Valencia, Dani Sa-Lo i Julia Valencia
Rafaela Pareja
Ana Spoon
Carlos Maiques
Jose Plá
Assad Kassad
Radiante
Luis Crespo
Juana Varela i Inés Parcero
Juan Ortí García
Daniel Tejero
Sergi Palau i María José Llergo
Inma Liñana
Pablo Vindel
Claudia Martínez
coRTarcabezas collages (Toño FM i Raúl Lago)
Carmen Selma
Marea Danza i Corinne Films
Eduardo Almiñana de Cózar
Toni Tordera
Alejandra de la Torre Morejón de Girón