UVCulturaUV Logo del portal

FOTOGRAFIA I OBRA PÚBLICA.
Paisatges de la modernitat. Lucio del Valle (1815-1874)

 
 
Penats compactant el terreny. Carretera de Madrid a València per la serra de les Cabrelles. Daguerrotip. Cap al 1850. Arxiu Lucio del Valle. Madrid

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
El 2 de març de 1815 naixia a Madrid Lucio del Valle y Arana. Commemorar el bicentenari del seu naixement, rememorar la seua persona, el seu treball, la seua obra és una de les motivacions principals d'aquesta exposició. Lucio del Valle, el pensament i l’obra del qual ocupen les dècades centrals del segle XIX, constitueix un exemple singular de l'eclosió de l'enginyeria civil en el període isabelí, de la construcció d'una Espanya moderna, de la consolidació d'una professió. La seua primera destinació va ser el districte de València, entre 1840 i 1851, és a dir, una tercera part de la seua vida professional la va dedicar a la Comunitat Valenciana.
 
 
 
 
 
Martínez Sánchez. Canteres del Port de València. Arxiu Lucio del Valle. Madrid
 
 
 
 
 
La mostra que es presenta podem definir-la com una exposició fotogràfica, ja que una gran part del recurs expositiu el formen fotografies originals del període, a través de les quals podem fer un recorregut no sols de les principals obres de Lucio del Valle sinó també de les singulars obres realitzades a Espanya durant aquestes dècades. La història de la fotografia es posa en marxa en 1839 i és el suport més adequat per a mostrar el desenvolupament de la ciència en el segle XIX. Fotògrafs, institucions governamentals i empreses van retre culte al progrés i a la modernitat amb inèdites fotografies, amb singulars àlbums fotogràfics o reportatges selectius realitzats amb motiu de la construcció de carreteres, ferrocarrils i obres hidràuliques.
 
La relació de l'enginyer Lucio del Valle amb la fotografia és íntima. Va saber veure en aquest nou invent un suport vàlid i fidel per a la divulgació i l'estudi de la seua professió. Les seues obres, ja siguen per encàrrec propi o institucional, van ser l'objectiu de la càmera dels millors fotògrafs de l'època (Laurent, Clifford, Martínez Sánchez). És el diàleg entre la imatge captada i l'enginyer. Resultat d'aquest diàleg és el ric i valuós fons fotogràfic de l'Archivo Lucio del Valle, un arxiu que ha arribat fins a nosaltres de generació en generació i que custodia una important fototeca de l'època. Inèdita pràcticament fins ara, l'exposició presenta per primera vegada una acurada i interessantíssima selecció de peces originals d'època.
 
 
 
 
 
Martínez Sánchez. Pont del Cabriel. Arxiu Lucio del Valle. Madrid Martínez Sánchez. Pont de La Horadada. Arxiu Lucio del Valle. Madrid
 
 
 
 
La mostra fotogràfica té dues seccions perfectament definides: els testimonis de les seues obres més importants i les singulars vistes fotogràfiques d'obres públiques presentades a l'Exposició Universal de París de 1867.
 
Lucio del Valle va recórrer a la fotografia en nombrosos moments de la seua trajectòria professional. De la carretera de la serra de les Cabrelles (Bunyol) disposem d’una especial col·lecció de daguerreotips “escènics” (considerats com les primeres imatges fotogràfiques d'una obra publica espanyola), i vistes de la carretera de Madrid a València per les Cabrelles i el pas del riu Cabriol preses pel fotògraf José Martínez Sánchez. Per a les obres del canal d'Isabel II i de la reforma de la Puerta del Sol, va encarregar a Charles Clifford el testimoni fotogràfic de les seues diferents etapes. 
 
 
 
 
 
Charles Clifford. Panoràmica de La Puerta del Sol abans de la reforma. 1857. Arxiu Lucio del Valle. Madrid
 
 
 
 
El conjunt de les vistes fotogràfiques presentades a l'Exposició Universal de 1867 va ser el suport que va proporcionar una visió més completa del panorama espanyol. Una selecció que reflecteix la mirada de Lucio del Valle sobre la modernitat i el progrés d'Espanya en les seues polítiques de foment. Representen els ulls de la tècnica. El coneixement de Lucio del Valle sobre el tema degué ser determinant perquè el nomenaren president de la comissió d'enginyers encarregada de reunir els models, els plànols i les vistes de les obres per a l'exposició de París, i s’hi implicar personalment per desplegar el projecte. És una mostra inèdita que ha cedit l'Archivo Lucio del Valle exclusivament per a aquesta exposició.
 
Es pretén revalorar la seua singular personalitat, la seua qualitat humana, la seua ingent tasca en la construcció de l'Espanya moderna, la seua mirada a la modernitat, com un dels grans enginyers i protagonistes de la nostra història de l'enginyeria.
 
 
 
 
 
Retrat de Lucio del Valle. Arxiu Lucio del Valle. Madrid

 

 
.