UVCulturaUV Logo del portal

  • La Nau

SISTEMA HUMBOLDT
pensar / pintar
Nuria Rodríguez

A / 2018 - 1 © Nuria Rodríguez
A / 2018 - 1 © Nuria Rodríguez

 

 

Per què col·leccionar totes les muntanyes, totes les illes, totes les pedres, totes les plantes, totes les paraules, totes les coses, una vegada i una altra?
 
La maleta de Humboldt: una arqueologia de la modernitat és una proposta expositiva desenvolupada per Nuria Rodríguez (València, 1965), que assenyala, mitjançant la pràctica artística (pintures, dibuixos, instal·lacions i vídeos), alguns dels mecanismes inventats per a tractar de compilar Tota la memòria del món.
 
Enumeracions, llistes, enciclopèdies, gabinets de curiositats, biblioteques, ofereixen un repertori mnemotècnic al servei de l'art i de la ciència. Deia Alain Resnais que “l'home necessita fer reviure innombrables records perquè té una memòria volàtil” i, per això, ha generat un inventari simbòlic i instrumental per a cartografiar els interrogants que la condició humana provoca.
 
El saber enciclopèdic, característica ineludible del projecte il·lustrat, va encaminar els seus passos cap a la modernitat com un enèrgic motor de combustió i va incendiant les avantguardes artístiques del segle XX. Aquest plantejament que Jean Clair va desenvolupar per a l'exposició Cosmos. Del romanticisme a l'avantguarda, 1801-2001, rescata la figura d'Alexander von Humboldt com la darrera persona que es va proposar la quimera de compilar tots els sabers científics des d'una mirada que entrellaçava art i ciència. Així mateix, va compondre un personal inventari del món des d'un rigorós coneixement científic. El seu projecte Kosmos, presenta “una visió reflexiva sobre els fenòmens extrets de l'experiència que agrupa tots els elements que són susceptibles d'evolució en un tot natural”, segons les seues pròpies paraules.
 
 
 
 
 
 
© Nuria Rodríguez
 
 
 
 
 
Geògraf, cartògraf, geòleg, vulcanòleg, sociòleg i botànic, inicia els primers passos del que avui coneixem com a climatologia, estadística i economia política. Recentment també se li atribueixen reflexions i alarmes sobre el canvi climàtic i la biodiversitat. Humboldt (Berlín, 1769-1859), que va viure les transformacions del canvi de segle, va haver de bregar, entre altres qüestions, amb l'aparició de la fotografia com una tecnologia capaç de capturar la realitat i situar-se enfront d'aquest fet. La imatge fotogràfica i la seua enunciació discursiva va atraure Humboldt, sense prejudicis, en tota la seua potencialitat expressiva i representativa. 
 
L'exposició s'estructura en tres apartats: “La travessia” fa referència a la imatge de l'explorador “com a persones corrents que, vorejant el precipici, indaguen sobre què hi ha fora d'ací o del més enllà dels nostres límits”. “Collectaneenkästen o caixes per al cosmos” proposa una reflexió sobre els sistemes d'arxivament per a emmagatzemar les troballes i, finalment, “L'enciclopèdia efímera” explora els sistemes de representació per a registrar les observacions.  
 
D'altra banda, aquest projecte estableix un diàleg amb les col·leccions científiques de la Universitat de València i amb aquest fi ens hem submergit en les llistes digitals de les 32 col·leccions pertanyents a la institució, n’hem visitat els  fons patrimonials i n’hem triat aquelles peces que puguen interactuar no sols amb la fisicitat de l'artefacte científic i/o artístic exposat, sinó que també, a través del muntatge, puguen despertar múltiples lectures i algunes reflexions al visitant.
 
Nuria Rodríguez és artista i docent a la Universitat Politècnica de València. Les seues exposicions individuals (Cronologías del azar, 2017; Historia Natural, la colección infinita, 2016; Historia Natural [tomo XXIII], 2015; El desorden de las cosas. [Pensar, mirar, pintar]”, 2014; Álbum, Atlas, cuadernos de notas, 2010), són projectes en què ha qüestionat els relats i les ficcions que les taxonomies construeixen.
 
 
 
 
 
© Nuria Rodríguez

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies