UVCulturaUV Logo del portal

MALFERITS
L’empremta del temps a les biblioteques REBIUN

Guillaume de Lorris i Jean de Meung. Roman de la Rose. S. XIV. BH Ms. 387, f. 155r
Guillaume de Lorris i Jean de Meung. Roman de la Rose. S. XIV. BH Ms. 387, f. 155r

 

 

 

CATÀLEG

 

 


 

 

 

 

 

Els llibres són font de transmissió de coneixements i saviesa, testimonis de la història i del pas del temps que hi deixa l’empremta dels esdeveniments viscuts, cicatrius de les batalles lliurades, records revelats en forma de paraules i signes provocats per múltiples causes que, d’una manera o altra, en produeixen el deteriorament.

 

Les biblioteques patrimonials preserven un llegat que és part de la nostra història. Coincidint amb la inauguració de les III Jornadas de Gestión del Patrimonio Bibliográfico organitzades pel Grup de Treball de Patrimonio Bibliográfico de REBIUN (Red Española de Bibliotecas Universitarias) i la Universitat de València durant els dies 26 i 27 de maig, la Biblioteca Històrica exposa a la sala Duc de Calàbria una selecció d’obres “malferides” que mostren les petjades del temps en el decurs històric.

 

L’exposició ofereix un recorregut pel fràgil món del llibre i ens porta a conèixer les variades causes de deteriorament que afecten els fons patrimonials, degudes a agents interns (composició del material escriptural i de les tintes emprades) i externs (plagues biològiques, factors ambientals, causes humanes per ús i manipulació inadequats, desastres, etc.).

 

Malferits pretén mostrar una selecció de llibres i documents marcats pel temps i les circumstàncies. Valuosos manuscrits censurats o mutilats, com el còdex del segle XV Roman de la Rose o el manuscrit datat entre 1475 i 1500 que transcriu les obres de Joan Roís de Corella; obres úniques atacades per bibliòfags o impresos amb taques d’humitat o cobertes pel fang de la riuada, com és el cas de l’obra de Joan Lluís Vives Tratado del socorro de los pobres, traduïda del llatí al castellà i impresa a València en 1781.

 

La cura dels llibres és un acte de responsabilitat i solidaritat que tenim a les nostres mans, un exercici d’enriquiment de la cultura i del respecte a la societat.

 

 

 

 

Joan Roís de Corella. Obres de mossen Corella. [Entre 1475 i 1500]. BH Ms. 728, f. 35v-36r