UVCulturaUV Logo del portal

PASSAT I PRESENT
100 anys fent arqueologia a la Universitat de València

Arqueòleg Luis Pericot, amb estudiants, 1932. Foto: Arxiu del S.I.P. (Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València)
Arqueòleg Luis Pericot, amb estudiants, 1932. Foto: Arxiu del S.I.P. (Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València)

 

EXPOSICIÓ VIRTUAL. ENLLAÇ D'ACCÉS [+]

CATÀLEG

 

 

L’exposició, PASSAT I PRESENT. 100 anys fent arqueologia a la Universitat de València, es planteja com un acte cultural per al gaudiment de la societat. Es pretén mostrar unes pinzellades de la història del Laboratori d'Arqueologia, dels temes d'investigació abordats i dels coneixements generats al llarg d'un segle de treball de totes les persones que han passat per aquest laboratori.

 

 

 

 

Foto Emili Aura. Fragment Acta fundacional del "Laboratorio de Arqueología". Arxiu Universitat de València.

 

 

 

 

L'exposició s'estructura en tres seccions. La primera és una mirada ràpida al passat, per a recordar les fites més destacades d’aquest segle d'existència, i com l'esdevenir històric ha influït en la labor del laboratori. La segona secció, dedicada a la investigació, pretén mostrar els temes que s'han abordat des de la fundació del Laboratori. El professor Luis Gozalvo París, allà per 1921, va enumerar les seues esferes d'acció, de les que volem destacar:

  • Prácticas de excavaciones y listado de sitios excavables.
  • Inventario arqueológico de la ciudad, y luego de la provincia y región, con indagación del paradero de los objetos arqueológicos cuya existencia anterior se atestigua por los autores o por cualquier fuente fidedigna”.

 

 

 

 

Arqueología invisible. Púas, uñas y pelos de microorganismo encontrado en los restos del fuego que los neandertales hicieron
en el abrigo de la Quebrada (Chelva). Fotografía tomada en microscopio electrónico de barrido a 10.000X. Foto E. Badal 2011. 

 

 

 

 

Des de llavors, el personal del Laboratori d'Arqueologia ha treballat en la direcció de les excavacions o en els equips d'investigació de molts jaciments arqueològics. Avui podem mostrar un mapa amb més de dos-cent punts on s'ha treballat i que vénen avalats per publicacions científiques, tant nacionals com internacionals.

 

 

 

 

Elements docència arqueologia

 

 

 

 

En l'exposició s'exhibiran peces originals, algunes per primera vegada, procedents d'institucions col·laboradores. Destaquen els ossos humans amb marques de canibalisme i l’instrumental pesat per a processar colorants de les Coves de Santa Maira (Castell de Castells). Del jaciment de La Vital (Gandia) procedeix un conjunt de peces de coure, que són les evidències més antigues de la metal·lúrgia en terres valencianes. En 1961 i 1965 es realitzen excavacions en la Cova d'en Pardo (Planes), dirigides pel professor del Laboratori Miquel Tarradell, d'aquestes excavacions s’exposen dos ídols tri-triangulars i un crani trepanat.

En síntesi, una selecció de materials amb els que intentem fer un recorregut per les societats del passat, i mostrar la tasca de les persones que han contribuït al seu coneixement.

 

 

 

 

Susana Roig Hervás, 2017. Retrat d'Olimpia Arozena. Paranimf Universitat de València.