UVCulturaUV Logo del portal

EL REPTE DE MÈTODE
100 números de ciència

Composició amb un detall de l'obra <i> A la recerca del temps perdut </i>, de Manuel Sáez. Aquesta sèrie il·lustra el número 100 de <i> Mètode.</i>
Composició amb un detall de l'obra A la recerca del temps perdut , de Manuel Sáez. Aquesta sèrie il·lustra el número 100 de Mètode.
 
 
 
© Vicent Almar
 
 
 
 
 

 

 
 
 
© José Luis Iniesta
 
 
 
 
 
 
Genètica, canvi climàtic, intel·ligència artificial, medicina personalitzada, exploració espacial... Són molts els reptes científics als quals s’enfronta la societat actual i la divulgació i la reflexió al voltant seu es fan més necessàries que mai. La revista Mètode duu 100 números analitzant i pensant sobre els avanços de la ciència des de diferents perspectives. Amb motiu d’aquesta efemèride, aquesta exposició proposa un recorregut pels principals desafiaments de la ciència a través dels continguts i temàtiques de la revista,  on les portades de Mètode funcionen com a fil conductor.
 
 
 
 
 
 
© Ximo Amigó
 
 
 
 
 
La revista Mètode és una revista dedicada a la divulgació i a l’estudi de la ciència. Editada per la Universitat de València des de 1992, ara arriba a la publicació del seu número 100. Al llarg del seu centenar de publicacions, la revista s’ha ocupat d’analitzar i donar difusió als diferents aspectes de la investigació científica, i ha creat un espai d’interacció entre ciències i humanitats que permet la participació de científics però també d’artistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors i literats. Prova d’això són les seues portades, que han reunit a alguns dels artistes amb més projecció del panorama artístic valencià per a reflexionar sobre la ciència i els seus avanços i en les quals han participat Carmen Calvo, Manuel Boix, Rafael Armengol, Rosa Torres, José María Yturralde o Antoni Miró, entre d’altres. Ciència i art de la mà per reflexionar sobre els reptes del futur.
 
 
 
 
 
 
© Greta Alfaro
 
 
 
 
 
Mètode va nàixer en 1992 sota la direcció de la periodista Olga Dénia, que la va posar en marxa i va estar al capdavant de la publicació fins al número 18. Des de 1998, el periodista i biòleg Martí Domínguez és el director de la revista. Des dels seus inicis va ser un projecte que va comptar amb l’actiu suport del vicerector de Relacions Exteriors en aquell moment, Josep Lluís Barona, i del rector Ramon Lapiedra. Suport i entusiasme que han mantingut els equips rectorals posteriors.
 
 
 
 
 
 
© Miguel Calatayud
 
 
 
 
 
 
Al llarg dels seus 100 números, Mètode ha anat ampliant el seu camp d’acció. Nascuda com una revista de divulgació de la tasca científica de la Universitat de València, actualment s’ha convertit en un referent de la divulgació a l’Estat espanyol. Tot i que les investigacions i l’esforç de divulgació que es realitza des de la Universitat de València continuen tenint un paper central, la revista ha fet un esforç per incorporar signatures de centres d’investigació nacionals i internacionals. Amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès que ha pres camins més acadèmics i ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també crear una presència constant en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que ha publicat el seu novè volum, a més de col·laborar amb altres projectes editorials de centres de la Universitat, com ara el Jardí Botànic.
 
 
 
Mètode difon i reflexiona sobre l’actualitat científica, posant èmfasi en les implicacions de la ciència en la societat des del punt de vista de l’economia, l’educació, la política o la igualtat, per posar alguns exemples. Una revista on pensar la ciència i on analitzar els reptes que ens depara el futur.
 

Artistes participants

Mètode, del 0 al 9: Vicent Almar
Mètode 10 i 11: Daniel Nebot
Mètode 12 al 42: José Luis Iniesta
Mètode 43: Envelliment. Manolo Boix
Mètode 49: A partir d’una obra de Azorin
Mètode 50: Carmen Calvo
Mètode 51: Mª Inmaculada Martínez Martí
Mètode 56: Rafael Armengol
Mètode 57: Yturallade
Mètode 58: Rosa Torres
Mètode 59: Ximo Amigó
Mètode 60: Willy Ramos
Mètode 61: Antoni Miró
Mètode 62: Carmen Calvo
Mètode 63: Miquel Navarro
Mètode 64: Nassio Bayarri
Mètode 65: Nanoart
Mètode 66: Francisca Mompó
Mètode 67: Rafael Martí Quinto
Mètode 68: Marcelo Fuentes
Mètode 69: Uiso Alemany
Mètode 70: A partir d’una fotografia
Mètode 71: Greta Alfaro
Mètode 72: Frederic Amat
Mètode 73: Sebastián Nicolau
Mètode 74: A partir d’una obra de Joaquim Mir
Mètode 75: Fotografia de Mario Rabasco
Mètode 76: Carmen Calvo
Mètode 77: Nelo Vinuesa
Mètode 78: Tania Blanco
Mètode 79: Juan Olivares
Mètode 80: María Briz Reyes (Concurs estudiants de Belles Arts)
Mètode 81: Juan Genovés
Mètode 82: Miguel Calatayud
Mètode 83: Ana Donat
Mètode 84: Nico Munuera
Mètode 85: Mery Sales
Mètode 86: Pere Salinas
Mètode 87: Rebeca Plana
Mètode 88: Vicent Marco
Mètode 89: Lidó Rico
Mètode 90: Ernesto Casero
Mètode 91: Paula Bonet
Mètode 92: Aurora Valero
Mètode 93: Ana Yturralde (fotògrafa)
Mètode 94: Moisés Mahiques
Mètode 95: Joël Mestre
Mètode 96: Paco de la Torre
Mètode 97: Jorge Carla
Mètode 98: Nuria Rodríguez
Mètode 99: The painting fool Project (obres d’art realitzades per robots)
Mètode 100: Manuel Sáez