UVCulturaUV Logo del portal

SELF-MADE WOMAN
Concha Ros

<i>Dona en construcció </i>, 250 x 140 cm, llapis sobre paper © Concha Ros
Dona en construcció , 250 x 140 cm, llapis sobre paper © Concha Ros
 
 
 
Aquest projecte expositiu gira al voltant de dos eixos: els rols de gènere i el creixement personal. Ambdues problemàtiques estan íntimament lligades, ja que el creixement com a persona (ja siga persona dona o persona home) està, com tot el món sabem, enormement condicionat pels estereotips derivats dels rols de gènere, actius en primera instància ja des del si familiar.
 
Reflexionar sobre això m'indueix a treballar amb el meu propi cos. Un cos de dona que, en procés de creixement/envelliment, s’autodescubreix, s’autoconstrueix,  es reconstrueix... La idea de dibuixar-me a mi mateixa dibuixant-me a mi mateixa naix aleshores com a metàfora quan busque una manera d'expressar el concepte de créixer, de construir-se. I en aqueix procés s'evidencia, com a tret destacat de dona de la meua generació, aqueixa repressió de la qual sovint no som conscients, cosa que agreuja considerablement el problema. Aquest tipus de situacions denoten, tristament, una castrant dependència respecte a l'home que fa que cada decisió de la dona haja de ser sancionada, ratificada i “beneïda” per l'autoritat masculina competent de l'entorn familiar.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
I és que els temps no han canviat tant. Semblava que els trets del masclisme més procaç ja s’havien quasi apagat, almenys en aquest costat del mapa, encara que els recents i trists esdeveniments  vénen a demostrar-nos que simplement continuaven silenciats… Hi ha un pòsit, un romanent de patriarcat a vegades quasi invisible contra el qual les dones hem de combatre dia a dia, tant en l'àmbit familiar com en el laboral.
 
Amb la sèrie Self-made woman passe del particular al general; analitze la meua condició de dona, d'ésser humà, de manera que es converteix en una cosa col·lectiva. Es tracta de focalitzar una problemàtica que no m'afecta només a mi, sinó a totes les persones que es pregunten sobre la seua evolució i la seua interacció amb la societat en què vivim, i que tenen com a objectiu contribuir a la lluita per l'adopció d'un model social més obert i igualitari.
 
Concha Ros
Dibuixant
 
 
Dona calidoscópica, 250 x 140, llapis sobre paper © Concha Ros