UVCulturaUV Logo del portal

"Emergents" esdevé una de les principals plataformes per al foment de la cultura crítica i participativa de la ciutadania

  • 11 de gener de 2018
Image de la noticia

Les Ajudes Emergents, engegada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València ien col·laboració amb la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València, ha esdevingut una de les principals eines de promoció de la cultura crítica, participativa i innovadora entre una societat que amb freqüència va un pas per davant de les polítiques institucionals.

El projecte "Emergents" ha permès, a través de les darreres convocatòries, posar en valor inicietives ciutadanes que havien passat desapercebudes per a les institucions, i que han resultat determinants en camps com les relacions intergeneracionals, la violencia de gènere, l’empoderament ciutadà, la presa d’espais públics, la lluita contra l’urbanisme irracional, l’eradicació d’estereotips en favor de les minories o la realització d’activitats inclusives en diverses disciplines, sempre en l’àmbit del tèrmini municipal de València.

Les demandes socials i ciutadanes front a la dinàmica prèviament establida de les institucions ha adquirit als darrers anys un grau de maduresa que ha donat un paper protagonista al ciutadà, generant sinergies entre les persones, la construcció de la història col·lectiva, tant a nivell individual com a local, i la presa dels espais públics com a punt de trobada entre persones conegudes i desconegudes, i llocs de relació entre veïns i veïnes de totes les edats i condicions socials. Com a resultat, a la ciutat de València s’estan vivint processos d’agrupament ciutadà continu per aconseguir demandes socials i veïnals.

Tot este moviment necessitava una plataforma que el fera visible i potenciara tot el ventall d’iniciatives ciutadanes dirigides a transformar l’entorn més immediat, i alhora servirá de punt de contacte entre els diferents agents socials, i els potencials agents. Eixe és el paper que ha desenvolupat les ajudes "Emergents".