UVCulturaUV Logo del portal

El projecte Art-Risk, amb participació de la Universitat de València, Premi del Patrimoni Europeu 2021

  • Gabinet de Premsa
  • 25 de maig de 2021
Detall de la web del projecte.
Detall de la web del projecte.

Art-Risk, Intel·ligència Artificial Aplicada a la Conservació Preventiva, coordinat per la Universitat Pablo de Olavide i amb participació de la Universitat de València, ha obtingut un dels premis Premis del Patrimoni Europeu/Premis Europa Nostra 2021. Així ho ha anunciat la Comissió Europea i Europa Nostra.

El premi de la Unió Europea al patrimoni cultural és finançat pel programa Europa Creativa. Enguany, el màxim guardó en l'àmbit del patrimoni s’ha concedit a 24 projectes de 18 països europeus, entre els quals es troba Art-Risk. Per part de la Universitat de València participa María Luisa Vázquez de Ágredos Pascual, professora del Departament d'Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història.

L’anunci dels guardonats en 2021 acaba de fer-se en un esdeveniment en línia en directe presidit conjuntament per Mariya Gabriel, comissària Europea per a la Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut; i Hermann Parzinger, president executiu d’Europa Nostra.

Art-Risk ha sigut premiat en la categoria d’investigació. El projecte sorgeix de la necessitat tècnica, social i econòmica d’establir un instrument eficaç de suport per a fer front a la incertesa en la conservació del patrimoni cultural. Art-Risk utilitza la intel·ligència artificial i el mètode Delphi per a l'avaluació dels riscos que afecten el patrimoni cultural, facilitant la presa de decisions per a la seua conservació preventiva, ja que té en compte les prioritats en funció de la vulnerabilitat dels edificis.

Els resultats del projecte han permés desenvolupar tres models de presa de decisions de conservació i intervenció (ART-RISK 1, 2 i 3), i la seua aplicació a diversos tipus de patrimoni i en diferents contextos, tant europeus (Espanya, Portugal, el Regne Unit i Itàlia) com en països d’Àfrica i Amèrica (Xile, Colòmbia, Cuba, el Perú, Guatemala i Etiòpia). Un dels models s'ha convertit en un programari gratuït disponible en línia, anomenat ART-RISK 3.0, que permet l’avaluació inicial dels riscos del patrimoni cultural dins de la gestió i la planificació urbanística. Realitza una anàlisi de vulnerabilitat multi-escenari utilitzant un model de predicció basat en mètodes lògics difusos i sistemes d'informació geogràfica (SIG) destinats a donar suport a les polítiques de tractament.

El jurat dels Premis del Patrimoni Europeu/ Premis Europa Nostra 202, compost per experts en patrimoni de tota Europa que han avaluat les candidatures presentades per organitzacions i persones de 30 països europeus, ha elogiat “aquest enfocament innovador per a introduir mètodes d’Intel·ligència Artificial (IA) en una eina estandarditzada i de qualitat controlada per a l’anàlisi de riscos i la presa de decisions en el camp de la conservació preventiva. Aquesta investigació és fonamental per a explorar vies cap a una bona administració dels recursos del patrimoni, cada vegada més amenaçats pels reptes mediambientals derivats del canvi climàtic”.

Art-Risk és fruit del treball coordinat d'un equip interdisciplinari que inclou experts en camps científics i patrimonials de set universitats (Universitat Pablo de Olavide, Universitat de Sevilla i Universitat de València a Espanya, Universidad Austral a Xile, Fundació Universitària de Popayán a Colòmbia, Universidad de las Artes a Cuba i Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas al Perú), així com dos centres de restauració, l’Instituto Andaluz de Patrimonio Histórico i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació. El projecte compta amb el finançament del Govern d'Espanya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Llista d'enllaços: