Logo de la Universitat de València Logo Delegació per a la Incorporació a la Universitat Logo del portal

Què és?

El professor d’una assignatura que s’imparteix a la universitat demana als seus estudiants, com a treball, l’elaboració del guió per a una xicoteta obra de teatre sobre conceptes químics dirigida a alumnat de Batxillerat de la modalitat de Ciències. Eixe és el punt de partida del divertiment que tindran vostés ocasió de presenciar.

Es poden barrejar teatre i química?

És possible, ho hem fet i el resultat final ha sigut fantàstic. “El Teatre és pura Química; la Química és pur Teatre” és una activitat acadèmica que persegueix tres objectius: en primer lloc, que les autores/actrius i els autors/actors s’enfronten al repte de motivar a un grup de xics i xiques de 16-18 anys cap a l’estudi de la Química. En segon lloc, que analitzen i disseccionen les nocions químiques més bàsiques, per a trobar eixa metàfora, eixa  situació  inesperada i sorprenent, que permeta aproximar-se a elles d’una manera distinta. I, per últim, que qui vaja a gaudir de l’obra des del pati de butaques veja aquesta disciplina amb altres ulls, que reconega i valore la seua presència en la vida quotidiana i que, fins i tot, s’enamore un poc més d’ella.

No estem, doncs, davant d’una obra representada per actrius i actors professionals. Són les i els estudiants, essencialment, qui li donen vida. Han posat, això sí, tot el que tenien a mà: el seu enginy, la seua millor voluntat i el temps escàs que les classes i les pràctiques els deixaven per a assajar. Els uneix, ens uneix, la passió per aquesta ciència nostra, tan rica, tan versàtil i tan il·lusionant.

Trajectòria

El projecte es va iniciar en 2008 i, des d’aleshores, ja s’han dut a terme més de mig centenar de representacions, tant en la sala Darwin del Campus de Burjassot de la UV, com, per exemple, en el Parque de las Ciencias de Andalucía-Granada (2009), en la Casa de Cultura Marqués González de Quirós de Gandia (2010 i 2011), en l’Instituto Ramiro de Maeztu de Madrid (en el marc dels actes de l’Any Internacional de la Química 2011), en la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant (2013) o en la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau (durant la I Trobada de Propostes d’Innovació Docente i de Teatre de la UV “El teatre com a eina docent a les aules”, celebrada en 2018).

Per aquest projecte, el professor Rosendo Pou va rebre en 2010 el Premi Universitat-Societat en la seua modalitat “Qualitat i Innovació Docent”, atorgat pel Consell Social de la UV.

Més Informació: 

Contacte: