Logo de la Universitat de València Logo Delegació per a la Incorporació a la Universitat Logo del portal

Destinataris:

Professorat de secundària i batxillerat. (màx. 15 assistents)

Inscripció: del 2 al 26 de novembre de 2021. Ampliació període d'inscripció fins al 20 de desembre de 2021

Realització: 

15 Gener de 2022 de 9.15 a 14.15 horas, Aules M03 i M04, a la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València (C. Gascó Oliag, 5, 46010 València).

Programa:

 1. Anatomia i principals lesions de l’esquena (1’5 h). L’objectiu és ensenyar l’anatomia de l’esquena, de forma senzilla i pràctica, amb la utilització de diapositives i maquetes de la columna. Aprendre a reconèixer les principals estructures òssies i musculars de l’esquena.  A continuació, s’explicaran les lesions més importants d’esquena així com les que produïxen dolor. Es mostraran vídeos i diapositives per a un millor aprenentatge.
   
 2. Pautes de prevenció: control postural i ergonomia (1’5 h).  S’explicaran consells i recomanacions d’higiene postural i s’aprendran les principals normes d’ergonomia per a previndre dolors i lesions d’esquena, de forma teoricopràctica, que els ajude en el seu lloc de treball, l’aula. El professorat  aprendrà com han d’asseure's, com tindre una bona postura a l’ordinador, com estar dret, així com a manejar i transportar càrregues per a no lesionar la seua esquena. 
   
 3. Exercicis per a millorar la postura, enfortir i flexibilitzar els músculs de l’esquena (2 h). El professorat coneixerà diferents estratègies per a millorar la salut de la seua esquena. Aprendran diferents modalitats d’exercici per a exercitar la musculatura de l’esquena, que practicaran de manera individual, utilitzant distints materials (balons de Pilates, matalafets, bandes elàstiques, etc.). Així mateix, practicaran taules d’exercicis senzills que podran incorporar a la seua rutina habitual, com a forma de prevenció.
   
 4. Taula d’estiraments, automassatge i relaxació. Per a finalitzar, realitzaran en parelles i de forma individual, una taula d’estiraments utilitzant matalafet, pilota de Pilates, piques,… A més, també se’ls ensenyaran diferents tècniques d’automassatge, tècniques de relaxació i de control de la respiració, que es practicaran en l’aula de forma grupal i per parelles.

Programa para descargar en pdf

Organització:

 • Mercè Balasch i Bernat. Departament de Fisioteràpia de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València.
 • Núria Sempere Rubio. Departament de Fisioteràpia de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València.