Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Anatomia i Embriologia Humana Logo del portal

El grup d'investigació de Morfologia i Patologia Cel·lular publica un estudi sobre noves dades citopatològiques de la malaltia de Parkinson

  • 9 de novembre de 2020
Image de la noticia

La professora del Departament d'Anatomia i Embriologia Humana,

Mónica Tomás Caballero, en col·laboració amb el Departament de Biologia

Cel·lular i Histologia de la Universitat de Múrcia, ha publicat en la revista

Histology and Histopathology un estudi sobre la citopatologIa de la

malaltia de Parkinson realitzat en mostres humanes de substància

negra de donants malalts

(DOI: https://doi.org/10.14670/hh-18-270)

El Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més comuna, afectant un 1% de la població major de 65 anys. L'efecte histopatològic més característic d'aquesta malaltia és la pèrdua de neurones dopaminèrgiques de la substància negra i l'aparició d'agregats proteics intracitoplasmàtics denominats cossos de Lewy, sent la proteïna alfa-sinucleina la més abundant en aquests agregats. La fragmentació de l'estructura del complex Golgi és una característica comuna del Parkinson i altres malalties neurodegeneratives. Aquesta alteració podria ser la conseqüència del desequilibri de transport anterograd i retrògrad de a-sinucleína i/o alteracions de citoesquelet. La major part de la informació sobre aquest procés s'ha obtingut de models experimentals cel·lulars i animals, però hi ha poca informació sobre el teixit humà que pot ajudar a entendre els mecanismes implicats. El grup d'investigació del Laboratori Morfologia i Patologia Cel·lular d'aquest departament, utilitzant mostres humanes de substància negra de donants malalts de Parkinson, ha analitzat les característiques morfològiques i ultraestructurals del complex Golgi de neurones dopaminèrgiques humanes i han mesurat els nivells d'expressió de les molècules implicades en la fragmentació d'aquest orgànul, incloses les proteïnes reguladores i estructurals associades a la proteïna asinucleína, la tubulina i proteïnes reguladores i estructurals associades al complex de Golgi. 
Aquesta investigació demostra que el complex Golgi en les neurones dopaminérgicas humanes, procedents de donants malalts de Parkinson, està fragmentat però no s'observa *vesiculación i només un nombre limitat de proteïnes reguladores mostren alteracions. Principalment, la proteïna Rab1, xicoteta GTPase que regula el transport de reticle endoplasmàtic al complex de Golgi, apareix sobreexpresada en les neurones que sobreviuen i la sintaxina *SNARE 5 forma agregats extracelul·lars que s'assemblen a les plaques *amiloideas característiques de la malaltia d'Alzheimer. Aquestes troballes podrien ajudar a entendre millor la citopatología de la malaltia de Parkinson i la causa de la fragmentació del complex de Golgi, característica citopatològica comuna en malalties neurodegeneratives, com aquest grup d'investigació escriu en un article de revisió publicat l'any passat en la revista Cells (https://doi.org/10.3390/cells8070748).
Aquest estudi s'ha realitzat amb un projecte finançat per la Conselleria d'*Educació, *Investigació, Cultura i *Esport, a través
de les "Subvencions per a la realització de projectes d'I+D+i desenvolupats per grups d'*investigació emergents" (*GV/2013/093) i un projecte finançat per la Universitat de València (UV-*INV-AE11-41831) dirigits per Mónica Tomás Cababallero.