Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Astronomia i Astrofísica Logo del portal

Homenatge al Professor Ramon Lapiedra, fill adoptiu de Sagunt

  • 8 de juliol de 2021

El dijous 8 de juliol a les 19.30 hores, tindrà lloc un acte homenatge al catedràtic de Física Teòrica, Ramon Lapiedra Civera, nascut a Almenara (La Plana Baixa) en 1940.

 L'acte tindrà lloc al Centre Cultural Mario Monreal
C/ Roma, 9. Sagunt

Entrada amb invitació

Ramon Lapiedra va ser nomenat Fill Adoptiu de la Ciutat de Sagunt en el Ple Extraordinari de la corporació municipal, celebrat el dia trenta de setembre de dos mil vint. L'acte serà presentat per la locutora Palmira Benajas i l'esdeveniment comptarà amb l'actuació musical de l'artista Omar Vilata Balaguer. 

​El catedràtic de Física Teòrica, Ramon Lapiedra i Civera, nascut a Almenara (La Plana Baixa) en 1940, ha desenvolupat 25 publicacions en eixa àrea i ha participat en cinc obres de divulgació. També ha intervingut, com a investigador principal, en dos projectes científics subvencionats. A més, ha sigut rector de la Universitat de València Estudi General des de 1984 a 1994, doctor honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, membre del Consell Valencià de Cultura i de l’Institut d’Estudis Catalans, així com expresident de la plataforma Valencians pel Canvi.

Lapiedra és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid i es va doctorar en Física Teòrica en les universitats de París i Barcelona. Ha sigut becari dels governs espanyol i francés en el Collège de France i investigador en el Centre National de la Recherche Scientifique. Els seus estudis principals s'han centrat en les equacions de la mecànica relativista predictiva.

La majoria de les publicacions de Lapiedra han sigut publicades en revistes especialitzades d'abast internacional. La seua investigació es desenvolupa en electrodinàmica, gravitació, cosmologia, astrofísica i fonaments de mecànica quàntica.

Entre els seus llibres es troba Els dèficits de la realitat i la creació del món, editat per la Universitat de València (2004), que va obtindre el premi Crítica Serra d'Or d'Investigació, i la seua versió en castellà (amb ampliacions): Les manques de la realitat. La consciència, l'univers i la mecànica quàntica (Tusquets, 2008).

Els seus últims articles sobre epistemologia, fonaments de la mecànica quàntica, cosmologia i educació han sigut publicats en revistes com per exemple ArborSistemaActes de la Universitat d'Estiu de Gandia, i en diverses obres de l’Institut d’Estudis Catalans.