Logo de la Universitat de València Logo Departament de Bioquímica i Biologia Molecular Logo del portal

Anàlisi dels mecanismes moleculars implicats en l'adaptació dels llevats vínics a condicions adverses característiques de la fermentació i de la producció de llevat sec actiu.

El grup està constituït per dos investigadors permanents, el Dr. Agustín Aranda Fernández, Científic Titular del CSIC i la Dra. Emilia Matallana Redondo, Catedràtica del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, i desenvolupen la investigació a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) del CSIC, al Parc Científic de la Universitat de València. El Dr. Aranda té una trajectòria investigadora de més de 20 anys durant la qual ha treballat en diversos aspectes relacionats amb la regulació de la transcripció en llevats. A partir de l'any 2000 i coincidint amb la seva incorporació com a investigador postdoctoral a l'IATA, la seva investigació s'ha centrat en la Biologia Molecular dels llevats vínicas, sobre mecanismes de reposta a estrès que tenen rellevància durant el procés d'elaboració del vi.

La Dra. Matallana té més de 25 anys d'experiència en investigació en Biologia Molecular de llevats. Des de 1995, la seua investigació s'ha dirigit també a estudis aplicats a la millora genètica de llevats vínicas tant sobre la base de modificacions de fluxos metabòlics i de l'acumulació de metabolits de reserva i de protecció front a l'estrès. Recentment l'interés principal del grup  s'ha dirigit a l'adaptació i protecció front a l'estrès oxidatiu i en la seua relació amb el metabolisme i amb els mecanismes de longevitat sempre des de la perspectiva de la rellevància biotecnològica de tots estos mecanismes moleculars i de la seua influència en l'eficiència dels llevats vínics en els processos industrials en què participen.