Logo de la Universitat de València Logo Departament de Dret Financer i Història del Dret Logo del portal

HISPACOOP va celebrar la Jornada “Cohousing senior en el cooperativismo de consumo: una solución de convivencia”

  • 26 de novembre de 2018
Jornada “Cohousing senior en el cooperativismo de consumo: una solución de convivencia”

La jornada, de caràcter gratuït, va tenir lloc al llarg del dia 19 de novembre en la seu de l'IMSERSO (Madrid) i va comptar amb la presència de diversos especialistes que van abordar en diferents taules els principals reptes als quals s'enfronten aquestes cooperatives en l'actualitat. Pilar Alguacil va exposar els resultats d'un informe elaborat per Pilar Bonet i ella mateixa sobre les cooperatives residencials per a majors, que va portar per títol “Tributación de las cooperativas residenciales para mayores”.

Les ponències es van organitzar temàticament, tractant qüestions com la formació del grup cooperatiu, la cooperativa de consum com a model per al cohousing sènior, l'enquadrament de la Llei de la Dependència dins del cohousing, la tributació, el règim del sòl, les polítiques d'habitatge per a majors i els principals problemes, així com la manera en què les experiències existents han encarat aquests problemes.

La temàtica de la jornada és de gran importància a causa que un dels grans reptes als quals es va a haver d'enfrontar la societat espanyola dins de molt poc és l'envelliment de la seua població. Gràcies a l'augment de l'esperança de vida i com a conseqüència del descens de la natalitat la piràmide poblacional ha canviat. Segons dades publicades pel CSIC en 2050 l'11,8% de la població serà major de 80 anys, quan en l'actualitat el percentatge és d'un 6,16% .El mateix camí es preveu per al marge d'edat dels 65 als 79 anys, que per a 2050 suposarà un 18,5% de la població en comparació del 12,82% que suposa actualment. Per açò resulta essencial potenciar altres models d'envelliment fora dels tradicionals.

A més un dels objectius va ser que la jornada tinguera un caràcter participatiu, per la qual cosa es va fomentar la interacció entre els ponents i els assistents per a donar respostes directes als dubtes que afecten i més preocupen a les persones involucrades i perquè es compartiren les respostes que es donen als reptes que presenten els projectes generant un interessant debat al voltant del tema. D'aquesta manera es van poder posar en relleu els temes més actuals i immediats que han d'encarar-se a futur.

Imatges: