Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Enginyeria Química Logo del portal

Projecte BIOFAST: èxit en la reducció del temps de biodegradació dels bioplàstics

  • Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS)
  • 19 de juliol de 2024
Consorci BIOFAST
Consorci BIOFAST

El grup MATS conclou la seua participació en el Projecte BIOFAST per al desenvolupament d'estratègies que acceleren la biodegradació dels bioplàstics en medi compost

El projecte BIOFAST, finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i participat pel grup de Tecnologia i Sostenibilitat de Materials MATS del Departament d'Enginyeria Química de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria ETSE de la Universitat de València, coordinat per l'Institut Tecnològic del Plàstic AIMPLAS i realitzat en col·laboració amb l'empresa Prime Biopolymers, ha conclòs amb èxit assolint el seu objectiu principal: reduir el temps de biodegradació dels bioplàstics en entorns de compostatge.

BIOFAST, una iniciativa que ha comptat amb el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana, ha desenvolupat i validat un innovador protocol metodològic que combina formulacions específiques de bioplàstics, diverses tecnologies de pretractament oxidatiu i l'enriquiment del compost per accelerar el procés de biodegradació dels bioplàstics.

Durant l'execució del projecte, el grup MATS va aplicar una sèrie de tecnologies de pretractament abiòtic als materials biopolimèrics, incloent irradiació mitjançant plasma i radiació UV, així com degradació hidro- i quimo-tèrmica. L'impacte d'aquests pretractaments oxidatius es va avaluar en termes d'estabilitat a curt i mitjà termini de l'estructura, morfologia i prestacions funcionals dels materials.

Per la seua banda, Prime Biopolymers va preparar amb èxit diverses composicions de materials biopolimèrics compostables en forma de pel·lícula, mentre que AIMPLAS va enriquir i caracteritzar el compost destinat al procés de biodegradació. La combinació d'aquests esforços va permetre optimitzar les condicions de compostatge, facilitant un entorn ideal per a la descomposició accelerada dels bioplàstics.

Els resultats del projecte BIOFAST no només han demostrat una reducció efectiva en el temps de biodegradació dels bioplàstics, sinó que també han generat impactes significatius en termes econòmics i ambientals. L'acceleració de la biodegradació permet una major eficiència en les plantes de compostatge, reduint els costos operatius i millorant la sostenibilitat dels processos de gestió de residus. Aquest avanç representa un pas important cap a una economia circular, on els bioplàstics poden ser ràpidament descompostos i valoritzats, reduint l'acumulació de residus plàstics i mitigant el seu impacte ambiental.

L'èxit del projecte BIOFAST obri noves oportunitats per a la implementació d'aquestes tecnologies en indústries relacionades amb la gestió de residus i la producció de bioplàstics. El protocol desenvolupat podria ser adoptat a gran escala, promovent pràctiques més sostenibles i eficaces en el tractament de bioplàstics compostables.

Projecte BIOFAST: ESTRATÈGIES METODOLÒGIQUES PER A LA BIODEGRADACIÓ ACCELERADA DE BIOPLÀSTICS EN MEDI COMPOST (INNEST/2022/295)