Logo de la Universitat de València Logo Departament de Genètica Logo del portal

Foto Nom i cognoms Adreça + info Biografia
ARTERO ALLEPUZ, RUBEN DARIO

ARTERO ALLEPUZ, RUBEN DARIO

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9635) 43028

ruben.artero@uv.es

Biografia
 

[Biografia, versió en valencià]

BARRIO ESPARDUCER, ELADIO

BARRIO ESPARDUCER, ELADIO

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a de Servei General

Servei Central de Suport a la Investigació Experimental Edifici d'Investigació Dr Moliner, 50 46100 Burjassot - València. Departament de Biotecnologia, lab 309 Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments CSIC Parc Científic de Paterna Carrer Catedràtic Escardino, 7 46980-PATERNA,...

(9635) 44180

eladio.barrio@uv.es

Biografia
 

Nascut a Vinaròs (1961). Catedràtic de Genètica a la Facultat de Ciències Biològiques. Llicenciat en Ciències Biològiques (especialitat de Bioquímica) i doctor en Biologia per la Universitat de València, amb premi extraordinari de doctorat.

La seua trajectòria científica es va iniciar com a becari predoctoral de la Generalitat Valenciana a la Universitat de València. Va fer una estada postdoctoral de dos anys al laboratori del Prof. Francisco J. Ayala de la Universitat de Califòrnia a Irvine (EUA) i estades curtes com a professor visitant a la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU), Kgs. Lyngby, Dinamarca, i a la Universitat Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil. Va ser investigador durant 14 anys de l’Institut “Cavanilles” de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, i des de fa vuit anys és investigador del grup de Biologia de Sistemes de llevats d’interès biotecnològic de l’Institut de Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) del CSIC, a través d’un conveni entre el CSIC i la Universitat de València.

Durant la seua trajectòria investigadora ha treballat en diferent línies d’investigació com l’evolució molecular de Drosophila, evolució de virus de RNA i el paper de les chaperonines en l’endosimbiosi bacteriana. En el darrers anys, la seua tasca investigadora està centrada en el estudi, mitjançant la genòmica comparativa i l’anàlisi de dades ‘òmiques’, dels mecanismes moleculars implicats en la generació de las innovacions genètiques que expliquen l’adaptació dels llevats del gènere Saccharomyces als ambients fermentatius, i que són responsables de les seues propietats d’interès biotecnològic.

Ha participat en 26 projectes d’investigació competitius, dels quals 9 com a investigador principal. És autor de més d'un centenar d'articles en revistes internacionals indexades en Science Citation Index. Ha dirigit 12 tesis doctorals, ha supervisat 3 investigadors postdoctorals i té reconeguts cinc sexennis d’investigació.

La seua activitat docent actualment es centra en matèries dels graus en Biologia i en Bioquímica i Ciències Biomèdiques, a més del màster en I+D en Biotecnologia i Biomedicina. Va participar en la creació del Màster Universitari en Bioinformàtica, sent membre de la seua comissió de coordinació acadèmica durant més de cinc anys. Té reconeguts sis quinquennis docents. Va ser membre del Claustre de la Universitat de València i de la junta de la Facultat de Ciències Biològiques, durant diferents períodes.

BRACHO LAPIEDRA, MARIA ALMA

BRACHO LAPIEDRA, MARIA ALMA

PDI-Ajudant Doctor/A
CRAVA -, MARIA CRISTINA

CRAVA -, MARIA CRISTINA

PI-Invest Cont Ramon y Cajal
CUEVAS TORRIJOS, JOSE MANUEL

CUEVAS TORRIJOS, JOSE MANUEL

PDI-Titular d'Universitat

Institute for Integrative Systems Biology Floor 1, Office 1.1.2

(9635) 43667

jose.m.cuevas@uv.es

ESCRICHE SOLER, BALTASAR

ESCRICHE SOLER, BALTASAR

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a Titulacio Master Oficial
FERRE MANZANERO, JUAN

FERRE MANZANERO, JUAN

Biotecnologia i Biomedicina (Biotec

Departament de Genètica Facultat de Biologia, bloc B, 6ª planta 46100-Burjassot (València)

(9635) 44506

juan.ferre@uv.es

GARCIA MARTINEZ, JOSE

GARCIA MARTINEZ, JOSE

PDI-Titular d'Universitat
Director/a de Departament

Edificio B de Biología, 6ª planta Despacho 2.12.P6.038

96 3543402

jose.garcia-martinez@uv.es

GARCIA PEREZ, MIGUEL ANGEL

GARCIA PEREZ, MIGUEL ANGEL

PDI-Catedratic/a d'Universitat
GARCIA ROBLES, INMACULADA ROSA

GARCIA ROBLES, INMACULADA ROSA

PDI-Titular d'Universitat
Biografia
 

Sóc llicenciada en Química especialitat Bioquímica per la Universitat de València (UV, 1994). Realitzo una estada de 5 mesos als laboratoris Goerlaeus de la Universitat de Leiden (Països Baixos). Després de graduar-me, em vaig incorporar al Departament de Genètica de la UV, en el qual realitze la meua tesi doctoral amb una Beca FPI de la Generalitat Valenciana, obtenint el doctorat en 1999. Durant aquest període, realitzo una estada curta (1996) a l'Institut de Biotecnologia de Cuernavaca (Mèxic). He realitzat estades postdoctorals en diferents centres de reconegut prestigi, IATA (CSIC) (1999). Cavanilles Institute of Biodiversity and Evolutionary Biology (UV) (1999-2002) i EMBL (Grenoble, França, 2002-2004), amb una Beca d'Especialització en Organismes Internacionals. Posteriorment em vaig incorporar de nou al Departament de Genètica de la UV, amb una beca postdoctoral Carmen i Severo Ochoa (2007-2009) i de 2009 a 2012 amb un contracte com a Tècnic Superior d'Investigació. El 2012 vaig concursar i obtenir una plaça de Professora Contractada Dr i el 2017 de Professora Titular d'Universitat.

ACTIVITAT DOCENT:  Des del 1996 he impartit docència en 21 assignatures diferents, que abasten alumnes de llicenciatura o grau des de segon fins a màster. He impartit aquestes classes en 2 llicenciatures (Biologia i Químiques) i en 6 graus diferents: Bioquímica i Ciències Biomèdiques (· BCB, 5), Biotecnologia (BT, 5), Biologia ( Biol, 1), Doble Grau Dret-Criminologia i Grau en Criminologia (DC o C, 4) i en dos màsters: Màster en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica (1) i Màster en Bioinformàtica (2).  Sóc coordinadora de pràctiques externes d'estudiants en empreses per al Grau en Biotecnologia i tinc la Menció de qualitat com a tutor d'aquestes pràctiques. Des de març de 2018 sóc Vicedegana d'Innovació i Qualitat de la Facultat de Biologia. He dirigit, 13 treballs fi de grau en els graus de Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Biotecnologia i Criminologia, 6 Treballs fi de Màster, i la Tesi Doctoral de la Dra. 26.03.2021 i n'estic Co-dirigint-n una altra.Tinc reconeguts tres quinquennis docents.

ACTIVITATS D'INNOVACIÓ EDUCATIVA: Des de 2018 he participat en 12 projectes d'innovació docent amb 6 participacions en congressos o jornades educatives. 

CARRERA INVESTIGADORA: En la meva carrera investigadora he abordat principalment el camp de les interaccions patogen-hoste des de multitud d'enfocaments, tant pel que fa a la gamma d'organismes (bacteris-insectes,-bacteris, insectes-plantes, virus-humans) com al tipus d'abordatge, des de la recerca purament molecular i bàsica (estructures de, interaccions proteïna- proteïna o caracterització bioquímica del mode d' acció de toxines) fins a les d' aplicació clínica o de camp. Tinc reconegut tres sexennis d'investigació. El 2014, vaig participar en el projecte d'anotació del genoma de l'escarabat de la patata, dins de la iniciativa i5k: seqüenciació del genoma de 5000 artròpodes.

ACTIVITAT DE TRANSFERÈNCIA: Sóc coinventora de dues patents: P0201030569- Augment de l'expressió de seqüències recombinants en eucariotes i ES27176855- Composicions peptídiques i farmacèutiques de les mateixes per al seu ús com a antimicrobià i en el tractament del càncer. He participat en el programa Innosalud (2020) i Innotransfer (2020, 2021).

ACTIVITATS DE REVISIÓ I AVALUACIÓ PER PARES Des de 2009 he participat com a revisora en: Letters in Applied Microbiology, Journal of Applied Microbiology, Cells, Plant Cell Reports, IJMS, BAOJ Biotechnology... Participo com a Avaluadora externa per a l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva (ANEP) des de 2015, per a l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) des de 2019 (21 projectes empresarials avaluats) i per a la UV-Ministeri d'Universitats, per a l'avaluació del programa Sistema de Requalificació d'Universitats (2021).

ACTIVITATS DE DIFUSIÓ: Membre del Comitè Organitzador de Climathon-Burjassot 2019 (Climate Kick-UV), i Hackaton AgrotecUV  (2021). Membre del comitè organitzador i del congrés científic (projecte Innocampus-Explora) Innocovid19 (2020) i Innofutur (2021).

GIL GARCIA, ROSARIO

GIL GARCIA, ROSARIO

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Coordinador/a de Programa de Doctorat

Grup de Genètica Evolutiva, despatx 3.2.3 Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), Parc Científic de la Universitat de València, edifici 4 C/ Catedràtic Agustín Escardino, 9 46980 Paterna (València)

(9635) 43824

rosario.gil@uv.es

Biografia
 

Doctora en Farmàcia per la Universitat de València (1991), vaig realitzar una estada postdoctoral de més de 3 anys a l'Eccles Institute of Human Genetics (Universitat de Utah, USA). Després de 15 anys dedicada a l'estudi del llevat Saccharomyces cerevisiae des de gairebé qualsevol punt de vista (estudi de la paret cel·lular, sistema model per a l'estudi de gens supressors de tumors humans, anàlisi d'estrès i contaminació en llevats cervesers o l'expressió gènica global en llevats vínics), em vaig incorporar al camp de l'evolució genòmica bacteriana, en què treballe des de 2001 com a membre del grup de Genètica Evolutiva de la Universitat de València, en la qual actualment sóc Catedràtica de Genètica.

Faig la meva investigació a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt UV-CSIC ubicat al Parc Científic de la Universitat de València (Paterna). Des del 2001, m'he dedicat principalment a l'estudi del genoma de bacteris endosimbionts, que viuen dins de cèl·lules especialitzades d'insectes amb dietes restringides (com pugons, corcons o cotonets), per comprendre la relació entre estes bactèries i els seus hostatgers, la reducció del genoma bacterià en estes condicions i les conseqüències per a la xarxa metabòlica inferida. Com a complement a aquests treballs, he participat també en estudis sobre la definició del genoma mínim, fonamental per al manteniment d'una cèl·lula viva, i les seves implicacions en el camp de la Biologia Sintètica.

En els darrers anys, el nostre sistema model consolidat per estudiar interaccions simbiòtiques és la panderola alemanya Blattella germanica. Les panderoles són especialment interessants perquè en cada individu coexisteixen dos sistemes simbiòtics, un endosimbiont obligat i una complexa microbiota intestinal. Hem desenvolupat estratègies per comprendre millor la implicació de cada sistema en el benestar de l'hostatger i el suposat diàleg entre els participants en la relació. Actualment ens estem centrant en l'estudi dels mecanismes moleculars utilitzats per l’hostatger per controlar els simbionts, prestant especial atenció als pèptids antimicrobians i als microRNAs.

 

Projectes d’investigació actuals

- Host-symbiont communication and its utility in biological pest and pathogen control (SYMB-CONTROL, PID2021-128201NB-I00; co-financed MICIN-UEFEDER-AEI)
- Temperature and antibiotics stress: effects on phage bacteria interactions in the gut microbiota of Blatella germanica (CIPROM/2021/042; Generalitat Valenciana).
- RNA communication across kingdoms: new mechanisms and strategies in pathogen control (exRNA-PATH, CA20110; COST action, EU)

 

Publicacions recents i seleccionades

Cazzaniga, M., R. Domínguez-Santos, J. Marín-Miret, R. Gil, A. Latorre, C. García-Ferris (2023). Exploring gut microbial dynamics and symbiotic interaction in Blattella germanica using rifampicin. Biology 12:955. doi: 10.3390/biology12070955

Latorre, A., R. Domínguez-Santos, C. García-Ferris, R. Gil (2022). Of cockroaches and symbionts: recent advances in the characterization of the relationship between Blattella germanica and its dual symbiotic system. Live 12: 290. doi: 10.3390/life12020290

Garzón, M.J., M. Reyes-Prieto, R Gil (2022). The minimal translation machinery: what we can learn from naturally and experimentally reduced genomes. Front. Microbiol. 13:858983. doi: 10.3389/fmicb.2022.858983

Solana, J., E. Garrote-Sánchez, R. Gil (2021). DELEAT: gene essentiality prediction and deletion design for bacterial genome reduction. BMC Bioinformatics 22:444. doi:10.1186/s12859-021-04348-5 doi: 10.1186/s12859-021-04348-5

Domínguez-Santos R, A.E. Pérez-Cobas, P. Cuti, V. Pérez-Brocal, C. García-Ferris, A. Moya, A. Latorre, R. Gil (2021). Interkingdom gut microbiome and resistome of the cockroach Blattella germanica. mSystems 6:e01213-20. doi: 10.1128/mSystems.01213-20

Reyes-Prieto, M., R. Gil, M. Llabrés, P. Palmer-Rodríguez, A. Moya (2021). The metabolic building blocks of a minimal cell. Biology 10:5. doi: 10.3390/biology10010005

Gil, R., A. Latorre (2019). Unity makes strength: a review on mutualistic symbiosis in representative insect clades. Life 9:21; doi:10.3390/life9010021.

Gil, R., C. Vargas-Chavez, S. López-Madrigal, D. Santos-García, A. Latorre, A. Moya (2018). Tremblaya phenacola PPER: An evolutionary beta-gammaproteobacterium collage. ISME J. 12:124-135. doi: 10.1038/ismej.2017.144

López-Madrigal, S., R. Gil (2017). Et tu, Brute? Not even intracellular mutualistic symbionts escape horizontal gene transfer. Genes 8:247. doi: 10.3390/genes8100247

Lloréns-Rico, V., J. Cano, T. Kamminga, R. Gil, A. Latorre, W. H. Chen, P. Bork, J. I. Glass, L. Serrano, M. Lluch-Senar (2016). Bacterial antisense RNAs are mainly the product of transcriptional noise. Sci. Adv. 2:e1501363. doi: 10.1126/sciadv.1501363

Klein, A., L. Schrader, R. Gil, A. Manzano-Marín, L. Flórez, D. Wheeler, J. H. Werren, A. Latorre, J. Heinze, M. Kaltenpoth, A. Moya, J. Oettler (2016). A novel intracellular mutualistic bacterium in the invasive ant Cardiocondyla obscurior. ISME J. 10:376-388. doi: 10.1038/ismej.2015.119

Gil, R., J. Peretó (2015). Small genomes and the difficulty to define minimal translation and metabolic machineries. Front. Ecol. Evol. 3:123. doi: 10.3389/fevo.2015.00123

López-Madrigal, S., A. Latorre, A. Moya, R. Gil (2015). The link between independent acquisition of intracellular gamma-endosymbionts and concerted evolution in Tremblaya princeps. Front. Microbiol. 6:642. doi: 10.3389/fmicb.2015.00642

Gil, R. (2014). The minimal gene-set machinery. In Encyclopedia of Molecular Cell Biology and Molecular Medicine: Synthetic Biology, 2nd edition. Meyers RA (ed.). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. pp. 1-36. doi: 10.1002/3527600906.mcb.20130079

López-Madrigal, S., A. Beltrà, S. Resurrección, A. Soto, A. Latorre, A. Moya, R. Gil (2014). Molecular evidence for ongoing complementarity and horizontal gene transfer in endosymbiotic systems of mealybugs. Front. Microbiol. 5:449. doi: 10.3389/fmicb.2014.00449

Oakeson, K. F.*, R. Gil*, A. L. Clayton, D. M. Dunn, A. C. von Niederhausern, C. Hamil, A. Aoyagi, B. Duval, A. Baca, F.J. Silva, A. Vallier, D. G. Jackson, A. Latorre, R. B. Weiss, A. Heddi, A. Moya, C. Dale (2014). Genome degeneration and adaptation in a nascent stage of symbiosis. Genome Biol. Evol. 6:76-93. doi: 10.1093/gbe/evt210 *Equal contribution.

López-Madrigal, S., A. Latorre, M. Porcar, A. Moya, R. Gil (2013). Mealybugs nested endosymbiosis: going into the ‘matryoshka’system in Planococcus citri in depth. BMC Microbiol. 13:74. doi: 10.1186/1471-2180-13-74

Moya, A., R. Gil, A. Latorre., J. Peretó, M.P. Garcillán-Barcia, F. de la Cruz (2009). Towards minimal bacterial cells: evolution versus design. FEMS Microbiol. Rev. 33:225-235. doi: 10.1111/j.1574-6976.2008.00151.x

Moya, A., J. Peretó, R. Gil, A. Latorre (2008). Learning how to live together: genomic insights into prokaryote-animal symbioses. Nature Rev. Genet. 9:218-229. doi:10.1038/nrg2319 

Tamames, J.*, R. Gil*, A. Latorre, J. Peretó, F.J. Silva, A. Moya (2006). The frontier between cell and organelle: genome analysis of Candidatus Carsonella ruddii. BMC Ecol. Evol. 7:181. doi: 10.1186/1471-2148-7-181 *Equal contribution.

T. Gabaldón, J. Peretó, F. Montero, R. Gil, A. Latorre, A. Moya (2007). Structural analyses of a hypothetical minimal metabolism. Phil. Trans. R. Soc. B. Biol. Sci. 362:1751-1762. doi:  10.1098/rstb.2007.2067

Pérez-Brocal, V., R. Gil, S. Ramos, A. Lamelas, M. Postigo, J. M. Michelena, F. J. Silva, A. Moya, A. Latorre (2006). A small microbial genome: the end of a long symbiotic relationship? Science 314:312-313. doi: 10.1126/science.1130441

Gil, R., F. J. Silva, J. Peretó, A. Moya (2004). Determination of the core of the minimal bacterial gene set. Microbiol. Mol. Biol. Rev. 68: 518-537. doi: 10.1128/MMBR.68.3.518-537.2004

Gil, R., B. Sabater-Muñoz, A. Latorre, F. J. Silva, A. Moya (2002). Extreme genome reduction in Buchnera spp.: towards the minimal genome needed for symbiotic life. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 99: 4454-4458. doi: 10.1073/pnas.062067299

GONZALEZ CABRERA, JOEL

GONZALEZ CABRERA, JOEL

PDI-Titular d'Universitat
Delegat/Delegada Rector/A
Per a Accions Estrategiques d'Investigacio

(9635) 43122

joel.gonzalez@uv.es

GONZALEZ CANDELAS, FERNANDO

GONZALEZ CANDELAS, FERNANDO

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Despacho 2.6.I Instituto de Biología Integrativa de Sistemas, I2SysBio (CSIC-UV). Parc Científic. Paterna.

(9635) 43653

fernando.gonzalez@uv.es

Biografia
 

[ Traducció automàtica ]

Catedràtic de Genètica de la Universitat de València des del 16 de desembre de 2006, on he impartit, des de 1989, classes de Genètica, Teoria de l'Evolució, Genètica de Poblacions, Genètica de la Conservació i Bioinformàtica, entre altres matèries. Desenvolupament la meva tasca investigadora en la Unitat Mixta d'Investigació en Infecció i Salut Pública FISABIO-Universitat de València de la qual sóc investigador responsable i on dirigeixo la secció d'Epidemiologia Molecular. Així mateix, sóc investigador principal del grup d'investigació "Evolució i Salut" integrat en l'Institut de Biologia *Integrativa de Sistemes (I2SysBio) del CSIC-Universitat de València. Addicionalment, estic integrat en el Centre d'Investigació Biomèdica a Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública CIBERESP). Tinc concedits 5 trams d'investigació, 1 de transferència i 5 de mérits docents.
Les meves principals líies d'investigació són l'epidemiologia molecular i evolució de poblacions de virus; l'evolució, sistemàtica molecular, *filodinámica, *filogenómica i genètica de poblacions de bacteris; i la *bioinformática aplicada a la *genómica evolutiva i comparada. Més enllà de les línies d'investigació, m'interessa des de fa molt la translació de la investigació en evolució a la societat. Per això he dedicat, i encara ho faig avui dia, molts esforços a compaginar el treball sobre qüestions evolutives fonamentals, com l'estructura genètica de les poblacions o els mecanismes de generació i manteniment de variabilitat genètica en les mateixes, amb les seves aplicacions, primer en la conservació d'espècies vegetals i des de fa gairebé 20 anys en epidemiologia i salut pública. He estat responsable de més de 50 projectes i contractes d'investigació havent format part de d'altres com a investigador.
Sóc autor de més de 250 articles d'investigació científica, 23 capítols de llibre, 20 articles de divulgació i d'un llibre de divulgació de la teoria de l'evolució (“Evolució, de Darwin al genoma”, Ed. Bromera-Publicacions *Univ. València, 2009) i un altre sobre organismes transgènics (“Transgènics”, CSIC-Ed. la Cataracta, 2010). He estat membre expert de la comissió científica assessora per a l'estudi del brot d'hepatitis C produït en 1998 a València i de la Comissió Nacional de Bioseguretat (1998-2011) i sóc membre de la Comissió per a l'estudi de la Legionel·la de la Generalitat Valenciana. He elaborat més de 50 informes pericials i científics.
He impartit docència a programes de doctorat i *postgrado tant de la meva pròpia universitat com d'unes altres, com la Universitat de Lleó (programa de doctorat en Biologia Molecular i Biotecnologia), la Universitat de Saragossa (programa de doctorat en Bioquímica i Biologia Molecular i Cel·lular), la Universitat de La Corunya (Reconstrucció sistemàtica molecular), la Universitat de Barcelona postgrado en *Filogenias i Genealogies de *DNA: Reconstrucció i Aplicacions) i la Direcció general de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana (Curs de Vigilància en Salut Pública). He estat Director del Màster oficial en Biodiversitat: Conservació i Evolució de la *Universitat de València. Així mateix, he participat i organitzat nombrosos cursos i conferències en la *Universitat dEstiu de Gandia, la *Nau *dels *Estudiants de la *Universitat de València, la *Setmana de la *Ciència, la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo i el Col·legi Oficial de Biòlegs de València.

HERRERO SENDRA, SALVADOR

HERRERO SENDRA, SALVADOR

PDI-Catedratic/a d'Universitat
Director/a Titulacio Master Oficial
LOPEZ CASTEL, ARTURO

LOPEZ CASTEL, ARTURO

PDI-Ajudant Doctor/A
MARTINEZ TORRES, DAVID

MARTINEZ TORRES, DAVID

PDI-Catedratic/a d'Universitat
MOLTO RUIZ, MARIA DOLORES

MOLTO RUIZ, MARIA DOLORES

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9635) 43400

dolores.molto@uv.es

MOYA SIMARRO, ANDRES

MOYA SIMARRO, ANDRES

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Integrative Systems Biology Institute (I2Sysbio); University of València and Spanish Research Council (CSIC); c/ Catedrático José Beltrán 2, 46980 Paterna, València, Spain. Foundation for the Promotion of Sanitary and Biomedical Research of Valencian Community (FISABIO); Avenida de Cataluña 21, 42...

(9635) 43480

andres.moya@uv.es

Biografia
 

Va estudiar simultàniament Biologia i Filosofia en la Universitat de València, obtenint el doctorat en Biologia en 1983 i el de Filosofia, amb premi extraordinari, en 1988. Va fer la seua estada postdoctoral en 1985-1986 amb una beca Fulbright en la Universitat de Califòrnia en Davis (USA), i ha sigut professor convidat en la Universitat de Califòrnia en Irvine (USA) en 1988 i 1994, i en 2019 professor en estada sabàtica amb beca Fulbright en la Universitat d'Harvard. En 1986 va crear el grup de Genètica Evolutiva en el Dept. de Genètica de la Universitat de València, en la qual és catedràtic des de 1993. Va ser director del citat Dept. entre 1995 i 1998. Ha sigut promotor de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i el seu director des de la seua creació en 1998 fins a 2010. També ha sigut promotor del Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) i del Centre Superior d'Investigació en Salut Pública de l a Conselleria de Sanitat del Govern Valencià (CSISP), del qual va ser el seu director en 2012. El CSISP es va integrar en la Fundació Valenciana per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana, FISABIO, i va ser director científic de la divisió FISABIO-Salut Pública durant 2013 fins a juliol de 2014. Des d'agost de 2014 dirigeix, dins de FISABIO, la càtedra FISABIO per al foment de la investigació biomèdica, càtedra Institucional de la Universitat de València.

És autor d'unes 600 publicacions entre articles científics, revisions, capítols de llibre i llibres sobre Genètica, Evolució i Filosofia (20.700 cites, índex h de 74). Ha participat en diverses patents i creat una empresa spin-off. L'evolució experimental de virus i la genòmica i metagenòmica de bacteris i comunitats microbianes representen les àrees d'investigació on ha fet contribucions científiques més significatives. Ha sigut introductor de la genòmica a Espanya i en el seu grup es va seqüenciar el primer genoma d'un bacteri, íntegrament dut a terme en ella. Ha realitzat una àmplia labor de divulgació i reflexió sobre la ciència i publicat diversos llibres sobre teoria evolutiva i l'abast del pensament evolutiu. Actualment centra la seua investigació en el camp de la simbiosi, particularment l'estudi del microbioma humà i d'altres organismes sota una perspectiva evolutiva i de biologia de sistemes i sintètica. Ha dirigit 35 tesis doctorals i en el seu grup d'investigació s'han format un gran nombre de científics nacionals i estrangers. Ha rebut finançament competitiu per part d'agències autonòmiques, nacionals, europees i internacionals, i ha sigut investigador principal de projectes nacionals, europeus i internacionals.

Ha donat conferències i cursos en diferents països europeus, de Sud-amèrica, els Estats Units i Àsia. Ha format o forma part de comissions d'agències avaluadores de la investigació a Espanya, i les seues comunitats autònomes, diferents països europeus i llatinoamericans i de la Unió Europea.

És membre de diverses societats científiques, fundador de la Societat Europea de Biologia Evolutiva, de la Societat Espanyola de Virologia i de la Societat Espanyola de Biologia Evolutiva, de la qual ha sigut el seu president. És editor en cap, editor associat o membre del consell editorial de diverses revistes científiques i de pensament.

Ha rebut les següents distincions: Premi Ciutat de Barcelona d'Investigació Científica (1996), “Fellow” de la “American Association for the Advance of Science” (1998), Premi Diari Mèdic (2006), Diploma del President del Govern Valencià a la Excel·lència en la Investigació Biomèdica (2010), Premi Nacional de Genètica (2012), Premi Lilly en Investigació Biomèdica Preclínica (2013), Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia (2015), Dr. Honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (2016), Conseller de la Fundació Gadea (2017), Premi Mestre Andrés Laguna (2019), Premi Alberto Sols d'Investigació en Ciències de la Salut (2022).

OLTRA SOLER, JUAN SILVESTRE

OLTRA SOLER, JUAN SILVESTRE

PDI-Associat/Da Universitari/A
PARICIO ORTIZ, NURIA

PARICIO ORTIZ, NURIA

PDI-Catedratic/a d'Universitat

(9635) 43005

nuria.paricio@uv.es

PASCUAL CALAFORRA, LUIS FCO

PASCUAL CALAFORRA, LUIS FCO

PDI-Titular d'Universitat
Secretari/a de Departament

Departament de Genètica despatx nº 34 6è pis, edifici B Campus Burjassot-Paterna

(9635) 44504

luis.pascual@uv.es

PEREZ ALONSO, MANUEL

PEREZ ALONSO, MANUEL

PDI-Catedratic/a d'Universitat

Departamento de Genética Facultad de Biología (Bloque B, 6º piso) Campus de Burjasot

(9635) 43179

manuel.alonso@uv.es

RAUSELL SEGARRA, CAROLINA

RAUSELL SEGARRA, CAROLINA

PDI-Titular d'Universitat
REAL GARCIA, MARIA DOLORES

REAL GARCIA, MARIA DOLORES

PDI-Catedratic/a d'Universitat
SANJUAN VERDEGUER, RAFAEL

SANJUAN VERDEGUER, RAFAEL

PDI-Titular d'Universitat
Director/a Titulacio Master Oficial