Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Història de la Ciència i Documentació Logo del portal

.
.
.

NOVA PUBLICACIÓ DEL PROFESSOR JOSEP L. BARONA

  • 23 de març de 2021
Josep L. Barona. Nutritional Policies and International Diplomacy. The impact  of Tadasu Saiki and the Imperial State Institute of Nutrition (Tokio, 1916-1945) . Brussels, Peter Lang, 2021, 240 p. ISBN: 978-2-8076-1153-5

Al seu nou llibre "Nutritional Policies and International Diplomacy. The

impact of Tadasu Saiki and the Imperial State Institute of Nutrition (Tòquio, 1916-1945) ", Josep L Barona analitza la importància de les polítiques de nutrició i salut pública en el procés de modernització del Japó i la seva expansió imperial en el Període entreguerres.

El llibre, fruit de la seua tasca acadèmica a la Universitat de Kumamoto i de investigacions a arxius i biblioteques de Tòquio, ha estat publicat a Brussel·les per l'editorial internacional Peter Lang. Descriu els orígens de la modernització científica i tècnica del Japó, prestant especial atenció al context demogràfic i epidemiològic, i al naixement d'una administració sanitària paral·lela a l'enfortiment i expansió de l'imperi japonès. Barona analitza la importància cultural i la dimensió simbòlica de l'arròs per a la població japonesa i la seua estreta relació amb les malalties i les deficiències nutricionals, especialment el beriberi.

La segona part del llibre està dedicada a la figura de Tadasu Saiki (1876-1959), fundador de la ciència de la nutrició al Japó, i la importancia de la seua iniciativa de crear un Institut Imperial de Nutrició (Imperial State Institute of Nutrition) a Tòquio. La nova institució va impulsar polítiques d'alimentació i va desplegar una àmplia diplomàcia internacional generant grans expectatives al Japó i arreu del món abans de la Segona Guerra Mundial.

El llibre analitza també l'impacte internacional dels investigadors japonesos, l'educació nutricional de la població i les polítiques dietètiques desplegades per les autoritats sanitàries. Conclou amb una anàlisi de les conseqüències negatives de la Segona Guerra Mundial, que van provocar una crisi profunda de la salut i la nutrició en la població japonesa.

A més de les fonts històriques de l'Institut Nacional d'Higiene i Nutrició de Tòquio i de la National Diet Library (Tòquio), la investigació s'ha basat en fons dels Arxius de la Societat de Nacions (Ginebra) i del Rockefeller Archive Center (Nova York).

Imatges: