Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Informàtica Logo del portal

Una nova tècnica permet simular fluids viscoelàstics en temps real

  • 27 de novembre de 2017
Image de la noticia

Investigadors del grup CoMMLab (ETSE-UV) i del grup MSLab (URJC de Madrid), en col·laboració amb l'empresa Next Limit Technologies, han desenvolupat una tècnica per a la simulació de fluids altament viiscosos i viscoelàstics que permet fer simulacions amb una gran eficiència. Aquest tipus de fluids són comuns en diferents processos industrials, però també en contextos més propers com la cuina, ja que materials com la maionesa, la nata o la mel entren en aquesta categoria.

La tècnica proposta parteix de la metodologia de simulació denominada Position Based Dynamics (PBD), àmpliament utilitzada en videojocs i efectes especials. La tècnica PBD realitza la simulació en dues fases:

En primer lloc realitza una aproximació basta al comportament de fluid i posteriorment duu a terme un procés iteratiu en el qual es corregeix la posició de les partícules que componen el fluid. La novetat del treball consisteix a modificar la correcció de les partícules, involucrant també a les velocitats en el procés, juntament amb un model de fluid viscoelàstic per a la seua utilització amb PBD.

La nova tècnica permet realitzar simulacions de fluids no Newtonians i altament viscosos amb un cost computacional molt reduït comparat amb les tècniques existents, aconseguint fins i tot simulacions interactives d'aquest tipus de fluids. La tècnica ha sigut incorporada en el programa d'efectes especials Real Flow de l'empresa, i podrà ser utilitzat en la producció d'efectes especials, animació o videojocs.

El treball serà presentat la setmana pròxima en el congrés SIGGRAPH Àsia, el principal fòrum en gràfics per ordinador i tècniques interactives a nivell mundial i publicat en la revestisca ACM Trans. On Graphics. El treball serà defensat per Héctor Barreiro, graduat en Eng. Multimèdia en l’ETSE-UV i actualment estudiant de doctorat en la URJC de Madrid.

Referències:

CoMMLab: http://commlab.uv.es

MSLab: http://mslab.es/

Next Limit: http://www.nextlimit.com/

Real Flow: http://www.nextlimit.com/realflow/

Info article: http://links.uv.es/nOnXpI8

Vídeo en youtube: https://youtu.be/bRfAeBTfS2g

Preprint en pdf: http://links.uv.es/T1oJuEE