Logo de la Universitat de València Logo Departament Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal Logo del portal

Smart and innovative embalatge, post-harvest rot management and shipping of organic citrus fruit (BiOrangePack).

  • 10 de març de 2021
Image de la noticia

Als professors Dr. Giuseppe Meca i Dr. Jordi Mañes del grup d'investigació COAL de la Universitat de València els han concedit un projecte d'investigació recolzat i finançat sota el fons europeu Horitzó 2020 en el marc de la convocatòria del programa PRIMA SECCIÓ 2 – 2019, denominat: Smart and innovative embalatge, post-harvest rot management and shipping of organic citrus fruit (BiOrangePack). Coordinat per la Universitat de Catània, el projecte compta amb 14 universitats i centres d'investigació de 6 països mediterranis.

L'objectiu general d'aquest projecte és incrementar l'eficiència, sostenibilitat i competitivitat en la cadena de processament post-cultive de cítrics. Per a això es desenvoluparan les següents activitats:
i) Reducció de les pèrdues causades per podrits postcollita durant l'emmagatzematge i transport (de 30 al 0.5%), mitjançant el tractament dels fruits amb substàncies i bioproductes no tòxics i ecològics com a opció alternativa als fungicides sintètics.
ii) elevar els estàndards de qualitat de fruites fresques i sucs mitjançant l'ús de diagnòstics moleculars per a la detecció de fongs patògens cuarentenaris i micotoxines i excloure fruites que no complisquen amb les normes fitopatològiques i toxicològiques de la UE i EPPO;
iii) ampliació de la vida útil de la fruita fresca d'almenys 10 dies mitjançant l'ús de bio revestiments actius biodegradables i envasos intel·ligents;
iv) aplicació de tecnologies intel·ligents (tecnologies basades en TIC i tècniques d'aprenentatge automàtic) per a reduir els temps d'enviament i optimitzar el lliurament de fruites als mercats objectiu (augment del 20% en l'eficiència de l'enviament i exclusió de queixes o retallades per part de GDO;
v) minimitzar el desaprofitament de la transformació industrial de fruites reciclant i aprofitant al màxim la polpa de cítrics, principal subproducte de la indústria de sucs i essències, utilitzant-la com a matèria primera per a produir un bio recobriment biodegradable i natural d'envasos de fruites, en d'acord amb els principis de l'economia circular i els estàndards d'aliments orgànics
Aquest projecte, amb un pressupost d'1.25 milions d'euros estarà vigent fins a gener de 2023.