Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Efrén Borrajo: In memoriam

  • 6 de maig de 2022
Image de la noticia

Ahir es va conèixer la mort del professor Borrajo Dacruz, primer catedràtic de Dret del Treball a la nostra Universitat de València. Efrén Borrajo, (Xunqueira de Ambía, Ourense, 1928 – Madrid, 2022) d'origen gallec, va guanyar la càtedra de Dret del Treball, que havia estat creada a finals de la dècada dels 50, a principis de la següent i la va ocupar fins al 1967, moment en què es va traslladar a la Universitat Complutense. Mentre va ser a la nostra Universitat va ser, a més, degà de la Facultat de Dret (1964-1967) i va participar en el procés de fundació de la Facultat de Ciències Econòmiques, de la qual va ser el primer director gerent. En totes dues condicions va poder contribuir a dos moments importants de la nostra història recent: la posada en marxa de les noves instal·lacions de la Facultat, obertes a l'octubre de 1963 a l'aleshores anomenat Passeig al Mar; i la implantació del pla d'estudis del 1965.

És difícil resumir la seua llarga trajectòria acadèmica i professional, encara que cal destacar, d'entrada, la seua aportació a la construcció dogmàtica del dret de la Seguretat Social. Una part dels seus Estudis de previsió social, publicats el 1962 quan era Catedràtic de la nostra Universitat, haurien de continuar sent un referent per als que pretenguen aproximar-se des del rigor a aquest sector de l'ordenament. D'altra banda, des de la perspectiva metodològica, ha cultivat sistemàticament allò que anomenava el “Dret viu del treball”, en què cobren particular relleu els aspectes relacionats amb l'aplicació judicial de les normes jurídiques. Durant dècades ha protagonitzat una intensa tasca d'aproximació entre laboralistes acadèmics i judicials, en trobades que, a l'empara de diferents institucions, es reiteraven amb periodicitat a diferents seus. En bona mesura, aquesta perspectiva ha cristal·litzat en l'experiència de la revista Actualidad laboral, que va fundar i dirigir durant les tres dècades d'existència (1984-2014).

Com Tomás Sala i Juanma Ramírez han ressaltat a la necrològica feta pública per l'Associació Espanyola de Dret del Treball i de la Seguretat Social, el seu llegat principal és el seu magisteri. Bona part dels actuals professors del Departament de Dret del Treball ho hem gaudit a través dels que van ser els seus deixebles directes. No podem, doncs, sinó reconèixer-ho públicament.

Descanse en pau.

José María Goerlich Peset