Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

La Facultat commemora el centenari d'Ascensión Chirivella com a primera graduada en Dret a Espanya

  • 30 de novembre de 2021
Image de la noticia

La Facultat de Dret de la Universitat de València inaugurarà aquest dijous 2 de desembre a les 12 h. al vestíbul de la Facultat una exposició sobre la vida d'Ascensió Chirivella, qui va ser la primera dona a Espanya en graduar-se en estudis jurídics, vestir la toga i exercir l'advocacia.

Ascensión Chirivella va náixer a València el 28 de gener de 1893. Va voler seguir els passos del seu pare, procurador dels tribunals de València i es va matricular a la Facultat de Dret el 1918. Es va llicenciar el novembre de 1921 i al desembre sol·licitava incorporar-se a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València, al qual s'incorporava el 12 de gener de 1922. Va ser la primera dona a Espanya a llicenciar-se als estudis de Dret i també la primera a vestir la toga com a advocada. Es va casar amb l'advocat Álvaro Pascual Leone, qui a més era diputat del Partit Radical.

Defensora de la II República, amb motiu de la guerra civil, la defensa dels seus ideals la va obligar a exiliar-se el juliol de 1939 a Mèxic juntament amb la família on va residir fins a la seva mort, el 9 d'abril de 1980. La Facultat de Dret inaugura una exposició a través de la qual fa un recorregut per les etapes més importants de la seua vida. Es busca fer un homenatge a aquesta dona valenciana pionera en els estudis de dret. La Facultat té previst a més que el seu Saló de Graus porte per nom "Ascensión Chirivella".