Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

.
.
.

Entrevistem Amparo Requena, presidenta de la Secció de Dret animal de l'ICAV

  • 4 d’octubre de 2019
Image de la noticia

Amb motiu del dia internacional dels animals entrevistem Amparo Requena, presidenta de la Secció de Dret Animal de l'ICAV. Membre d'INTERcids. Membre de COPPA, especialista en dret animal i jurisdicció de menors. Presidenta de Avada (associació valenciana d'advocats especialistes en Dret Animal) i presidenta de l'associació protectora d'animals MODEPRAN.

En quin punt ens trobem a Espanya a nivell jurídic pel que fa al benestar animal?
 

Encara que segueix havent-hi molt per fer, hem avançat molt en els últims anys. Les últimes reformes, tant a nivell penal com administratiu atorguen més protecció als animals, amb el matís de la baixa protecció dels animals salvatges en via penal. La nostra societat està cada dia més conscienciada dels drets dels animals i això, lògicament, es va traslladant a poc a poc a les normes.


De vegades, els drets dels animals col·lisionen amb drets que estan protegits fins i tot a nivell Constitucional: Experimentació, llibertat artística i religiosa o propietat privada són alguns exemples. La protecció dels animals té jurídicament un rang infraconstitucional, atès que la CE no contempla el benestar animal com a bé jurídic protegit. Hauríem de situar el debat sobre la taula dels constitucionalistes?

Sí, és clar que sí. Moltes de les matèries que enumeres són matèries altament controvertides, sobretot les que estan basades en tradicions i precisament per diversió; festejos legalment autoritzats que fora d'aquesta autorització serien fets tipificats en el codi penal; l'ésser humà té infinites formes de divertir-se sense necessitat de fer patir cap ésser viu ... l'experimentació amb animals és un tema més delicat, però ja hi ha molts estudis solvents que demostren no cal fer aquesta experimentació sobre animals, hi ha altres mètodes fins i tot més efectius, i cal tenir-los en compte. Pel que fa al tema religiós, la meva opinió és que les societats avancen i les religions haurien d'avançar en paral·lel. Tal com deia anteriorment, el debat existeix en la societat i s'hauria de fer extensiu a àmbits com el polític o l'acadèmic. D'altra banda, cap tradició pot justificar el maltractament d'un animal.


L'article 337D del Codi penal exclou als animals salvatges, Tenen drets els animals salvatges a Espanya?


Al meu entendre l'apartat d de l'article 337 és un error del legislador. Segur que serà revisat en properes modificacions del codi penal. Hem vist casos flagrants com el de la guineu torturada de forma brutal a Osca i la causa ha estat arxivada. En aquest sentit, el
codi penal ha de ser revisat. Pel que fa als drets dels animals salvatges, sí que existeix una regulació a nivell administratiu que permet o prohibeix certes pràctiques en, per exemple, en transport d'animals, animals d'explotació, de granja, les activitats cinegètiques o els espectacles amb animals. A més, hi ha normes i tractats internacionals que contemplen aquests drets, per tant, no seria correcte dir que els animals salvatges no tenen protecció en el nostre país, encara que certament hauríem d'augmentar la seva protecció a nivell penal.


Entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 es contemplen la vida submarina i d'Ecosistemes terrestres. Quines mesures s'haurien d'incloure, en la seva opinió, en el full de ruta del legislador de cara a la consecució d'aquests dos objectius?


El dret al gaudi d'un medi ambient adequat és l'única referència que la constitució fa al dret animal. La sostenibilitat també passa per l'equilibri dels ecosistemes i, en aquest sentit cal prendre mesures amb caràcter urgent que protegeixin en major mesura els hàbitats i als animals que en ells habiten.


Divendres passat van presentar al ICAV l'Associació d'Advocats en Defensa Animal (Avada). Quins seran els fins d'aquesta nova associació?


L'associació es constitueix perquè ens adonem que moltes associacions d'ajuda als animals compten amb pocs recursos, i els pocs que tenen els dediquen a donar-los refugi i menjar. Les costes dels procediments judicials solen ser elevades: advocats, procuradors i, en moltes ocasions, informes veterinaris fan que no sigui possible per aquestes associacions embarcar-se en semblant aventura. Hem establert un àmbit de col·laboració amb els col·legis de veterinaris i procuradors, d'aquesta manera, podem presentar l'acusació de manera altruista.

Finalment, ¿Quin ha de ser el paper de les universitats en matèria de Benestar animal?


Les universitats tenen un paper primordial, tant a nivell formatiu com jurídic. Lògicament la universitat és creadora de valors quan forma als professionals del demà. En aquest sentit, la inclusió dels drets dels animals en els plans d'estudi i en les activitats socioculturals de les universitats és essencial. Les Facultats de Dret han de jugar, a més, un paper d'investigació i transferència de tot el coneixement que generen. Ens agradaria veure més Jornades o Seminaris sobre dret animal a les universitats. En aquest sentit, compteu amb tot el nostre suport i predisposició