Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

.
.
.

V Jornades de Desenvolupament Estatutari i Promoció de l'Autogovern

  • 11 d’octubre de 2018
Image de la noticia
V JORNADAS DE DESARROLLO ESTATURARIO Y PROMOCIÓN DEL AUTOGOBIERNO. 40 años de Constitución española: Reforma constitucional, crisis territorial y federalismo.

Un any més, la Facultat de Dret acull les Jornades de Desenvolupament Estatutari i Promoció de l'Autogovern, que compliran la seua cinquena edició en el present 2018. Organitzades per la Càtedra de Dret Foral Valencià, enguany les Jornades se centren en un tema de candent actualitat: les perspectives d'una reforma de la Constitució espanyola de 1978 en clau federal.

Enguany es compleixen 40 anys de vigència de la Constitució de 1978. En aquests quatre decennis només s'han culminat dues reformes de la Constitució que han afectat a dos articles concrets: el 13.2 en 1992 i el 135 en 2011.

Ambdues reformes s'han efectuat per influència de la Unió Europea, a través del procediment d'urgència i sense un autèntic debat públic sobre la reforma.

En la nostra història constitucional tampoc ha sigut habitual la reforma. Durant el segle XIX les constitucions es van succedir mitjançant ruptures sovint violentes. És una anormalitat del nostre constitucionalisme. Les Constitucions no es deroguen, salve davant canvis històrics, sinó que es van reformant periòdicament per a adaptar-se a l'evolució dels temps. D'aquesta forma són legitimades per les noves generacions sense necessitat d'iniciar un nou procés constituent.
Una atenció especial tindrà la qüestió de la reforma del Títol VIII de la Constitució (Organització territorial de l'Estat) quan bona part del seu contingut és transitori i tenint en compte la panoplia de problemes d'ordre jurídic-polític que ha comportat el seu desenvolupament durant els últims quaranta anys. Aquest enfocament tracta de considerar les condicions en què un sistema federal pot jugar aquest paper de forma efectiva en societats complexes, en les quals forces polítiques que compten amb un suport significatiu intenten crear un Estat independent.

En aquest sentit, aquestes jornades tenen com a objectius:
•Arribar a entendre el sentit de la reforma constitucional en el sistema de fonts com a garantia de la normatividad de la Constitució.
•Debatre sobre els procediments de reforma constitucional, el seu control i els seus límits.
•Debatre sobre els dos processos de reforma constitucional desenvolupats a Espanya i els diversos intents que no s'han culminat.
•Conèixer les diferents propostes de reforma constitucional que es debaten en l'actualitat.
•Debatre entorn del federalisme com a tècnica per a la vertebració dels Estats territorialment plurals i políticament complexos.

Consulta el programa ací