Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Rafael Marimón és Catedràtic de Dret Mercantil a la Universitat de València i Vicedegà de la Facultat de Dret de la UVEG. Té reconeguts cinc sexennis (quatre de recerca i un de transferència) i cinc quinquennis de docència.

Dirigeix la Revista Espanyola de Capital de risc i codirigeix la Revista de Dret del Sistema Financer i l'UV LegalTech Lab.

La seua experiència docent s'estén als estudis de Llicenciatura, Grau, Màsters oficials, títols propis i doctorat, havent-se desenvolupat també puntualment en l'àmbit internacional.

En l'àmbit professional, ha treballat en l'assessoria jurídica d'Ibercaja, ha estat of counsel de la signatura Yurisgroup Legal i assessor de l'associació de consumidors Apabanc, a través de sengles contractes de la OTRI de la Universitat amb suport en l'art. 83 LOU. Actualment, és conseller independent en el Consell General de l'Institut Valencià de Finances (IVF), en el qual presideix la Comissió d'Auditoria i Compliment i actua com a vocal de la Comissió de Riscos. És col·legiat però no exercent de l'ICAV.

La seua labor investigadora s'ha centrat especialment en el Dret bancari, camp en què ha publicat diversos llibres (El crèdit documentari irrevocable, Tirant lo Blanch, 2001; La tutela del client en el contracte bancari electrònic, Thomson-Aranzadi, 2010) i gran quantitat d'articles i aportacions a obres col·lectives. En els últims anys ha dirigit els següents llibres sobre la matèria, publicats per Thomson Reuters-Aranzadi: La regulació del Shadow banking en el context de la reforma del mercat financer, 2015; L'Oferta Pública de Subscripció d'Accions des de la perspectiva judicial. Anàlisi de l’OPS de Bankia de 2011, 2016; Shadow banking i finançament empresarial alternatiu, 2017; Problemes actuals i recurrents en els mercats financers, 2018; i Reptes del Mercat Financer Digital, 2020.

Altres camps en els quals ha treballat són el Dret de societats (L'assistència financera d'una societat limitada als seus socis, administradors i altres societats del seu grup, Aranzadi, 2a ed., 2010); les xarxes empresarials; les fundacions («El patronat», en AA.VV., Comentaris a la Llei de Fundacions, Tirant lo Blanch, 2008); la competència deslleial («Les pràctiques comercials deslleials amb consumidors», en Tractat de Dret de la Competència, Tirant lo Blanch, 2014); el Dret concursal (amb diverses aportacions al llibre Concurs i Jurisprudència, Tirant lo Blanch, 2017, i als Comentaris a l'articulat del Text Refós de la Llei Concursal, Sepin, 2020); el Dret d'assegurances o el Dret de marques.

Ha participat en 14 projectes de recerca, i actualment és l'Investigador Principal del Projecte d'I+D sobre «Nous reptes dels mercats financers: la regulació del Shadow banking, del capital de risc i les FinTech» (DER2017-84218-C2-1-R), finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i el director del Grup recerca DERMERFIN de la UV (GIUV2017-3489).

Ha realitzat diverses estades docents i de recerca a Munic, Hamburg, Viena, Londres, Edimburg, Tolosa, Santa Cruz de la Serra (Bolívia) i Conca (l'Equador).