Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Iudescoop analitza els nous reptes tecnològics en l’àmbit rural

  • 17 d’octubre de 2019
Image de la noticia

L’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria (IUDESCOOP), celebra hui la “Jornada de reflexió al voltant dels nous reptes tecnològics en l’àmbit rural. Una visió des de l’Economia social”.

En l’organització de la jornada, que té lloc a la sala Tomás Vilarroya (1P20) de la Facultat de Dret, participen també la pròpia facultat i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. També han col·laborat la Facultat d’Economia. el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, CIRIEC i la Confederació de Cooperatives Comunitat Valenciana. La Jornada ha sigut inaugurada aquest matí per Rosa Pérez Garijo,  Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Javier Palao, degà de la Facultat de Dret; i María José Vañó, directora de IUDESCOOP i coordinadora de la jornada.

Durant la jornada s’analitzaran les dificultats a les quals s’enfronta el món rural des d’una perspectiva tecnològica. “La bretxa s’expandeix en el món rural, l’accés a les xarxes, a la tecnologia, al sector financer, són serveis que escassegen en el medi rural, i que la transformació digital pot pal·liar amb unes adequades polítiques públiques”. explica la professora María José Vañó. “Volem realitzar –afegeix–una reflexió, des d’un punt de vista tècnic jurídic, de les amenaces a les quals s’enfronten les poblacions del món rural i quines són les solucions que podem oferir”.

També es pretén posar sobre la taula mesures d’impuls de les trucades ‘Smart Rural Town’, projectes de col·laboració públic-privada que permeten implementar la tecnologia, la sostenibilitat de l’entorn, la transparència en la gestió i els reptes energètics en l’àmbit rural i facilitar la incorporació d’aquests municipis a la societat 4.0, així com contribuir a la seua modernització i a la generalització d’oportunitats d’ocupació i riquesa. Una anàlisi, segons explica Vañó, “que tindrà una perspectiva social en la mesura en què l’eix de la jornada es basarà en la perspectiva de l’economia social, ja que, a priori, les entitats d’aquest sector són més favorables a les persones, a l’entorn i al desenvolupament local que les societats capitalistes”. Aquesta combinació d’elements és la fórmula que, en la seua opinió, permetrà convertir a les zones rurals en zones intel·ligents, o el que ve a denominar, “Smart Rural Town”.