Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Els processos de reversió de contractes i serveis públics, a debat en un congrés en la Facultat de Dret

  • 5 de desembre de 2018
Facultat de Dret de la Universitat de València.
Facultat de Dret de la Universitat de València.

La Universitat acollirà el ‘Congrés Internacional sobre reversió de contractes públiques a la llum de la llei de contractes del sector públic’ els pròxims dies 13 i 14 de desembre. Dirigit per Luis Enrique Nores i Adrián Todolí, professors de la Facultat de Dret, l’esdeveniment debatrà sobre aspectes d’actualitat com la figura del personal ‘a extingir’ o el buit normatiu propiciat per la nova normativa de contractació en el sector públic del 2017 i la Llei de Pressupostos Generals de l’any 2017.

Quinze especialistes procedents de diverses àrees del coneixement, així com representants de l’administració, els actors socials i el poder judicial, analitzaran la situació a la qual s’enfronta el Consell de la Generalitat Valenciana amb la reversió dels serveis públics abans privatitzats.

El passat mes de setembre es va donar a conèixer, a través de l’Avantprojecte de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2019, que es pretenia aplicar al personal provinent de contractes i concessions públiques la figura del personal ‘a extingir’. Tal com va alertar l’Advocacia de la Generalitat, els llocs de treball que es troben en aquesta situació no podran eixir a concurs, fet que suposaria que aquests empleats mantindrien la seua plaça fins a la jubilació sense haver d’enfrontar-se a un procés selectiu.

La figura del personal ‘a extingir’ ja ha sigut emprada en el cas de la reversió de l’Hospital de la Ribera, poc després, i a conseqüència dels informes de l’Advocacia de la Generalitat i del Consell Jurídic Consultiu, sembla ser que la fórmula es replantejarà. De l’opció d’integració depenen més de 7.500 treballadors i treballadores pertanyents a les empreses que actualment presten el servei.

Segons Todolí, aquesta solució naix a partir del buit normatiu existent en la legislació estatal per a solucionar les dificultats d’encaix entre els principis que han de regir en els processos de selecció d’accés a l’ocupació pública i les conseqüències de l’aplicació de la institució laboral de la successió d’empresa, per la qual es transposa una Directiva comunitària. A més, les últimes lleis de l’Estat en aquesta matèria ―Llei de Contractes del Sector Públic de 2017 i, més concretament, la Llei de Pressupostos Generals vigent― van servir per a introduir més incertesa en la mesura en què es veta la possibilitat d’integrar el personal com a “indefinit no fix” que, si bé no era una fórmula satisfactòria, era la que s’havia anat aplicant en la pràctica.

El congrés estarà dividit en 9 conferències i una taula redona i comptarà amb la participació de les professores de Dret Administratiu María Isabel Gallego Corcoles i Diana Santiago Iglesias –Universitats de Castella La Manxa i de Santiago de Compostel·la, respectivament–; dels professors de Dret del Trebal i de la Seguretat Social Luis Enrique Nores Torres, Adrián Todolí Signes, Carlos Luis Alfonso Mellado, José María Goerlich Peset –Universitat de València–, Ana de la Puebla Pinilla i María de Sande Pérez-Bedmar (Universitat Autònoma de Madrid). Així mateix, es comptarà amb la intervenció d’Angel Luis Blasco Pellicer –Magistrat de la Sala del Social del Tribunal Suprem– i Vincenzo Ferrante –professor de la Universitat de Milan.

 

Podeu consultar el programa complet i apuntar-vos en:

https://adriantodoli.com/2018/10/01/congreso-reversion-de-contratas-publicas-a-la-luz-de-la-ley-de-contratos-del-sector-publico/