GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

El Centre d'Investigacions sobre Desertificació tanca el seu 25 aniversari a la Casa de la Ciència del CSIC

  • November 26th, 2021
Foto dels assistents a l'acte del 25 aniversari del CIDE aquest matí a la Casa de la Ciència del CSIC a València

El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) ha celebrat enguany el seu primer quart de segle amb diverses activitats, conferències i un ‘escape room’ científic

A l'acte de hui van assistir la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollá; la secretària autonòmica d'Universitats i Recerca, Carmen Bevià; el vicerector d'Investigació de la UV, Carlos Hermenegildo; i la vicepresidenta de Organización y Relaciones Institucionales del CSIC, Rosina López-Alonso

El CIDE és un centre d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València i la Generalitat Valenciana que estudia l'impacte de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes mediterranis

El Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA), ha celebrat hui l'acte amb el qual clausura el seu 25 aniversari, que es compleix enguany. En els últims mesos, el centre d'investigació valencià ha organitzat diverses activitats que van culminar hui amb la presència a la Casa de la Ciència del CSIC a València de representants de les institucions que col·laboren per a fer del CIDE un referent científic en la investigació sobre desertificació.

El delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, ha sigut l'encarregat de donar la benvinguda als assistents i obrir l'acte, que ha comptat amb la presència de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá; Carmen Bevià, secretària autonòmica d'Universitats i Recerca; Carlos Hermenegildo, vicerector d'Investigació de la Universitat de València; i Rosina López-Alonso, vicepresidenta de Organización y Relaciones Institucionales del CSIC, els qui, a més, han intervingut en l'acte.

També va intervindre el director del CIDE, Patricio García-Fayos, qui ha destacat que “el CIDE ha respost fins ara, i vol continuar fent-ho en el futur, generant investigació de primera qualitat que permeta donar resposta als reptes ambientals que van justificar la seua creació, i que no són uns altres que la lluita contra l'amenaça de desertificació dels ecosistemes mediterranis”.

Per a Juan Fuster, delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, “el CIDE s'ha convertit en un referent en els estudis sobre desertificació i canvi climàtic en una comunitat com la valenciana, on aquestes qüestions són crucials en el nostre futur”.

Rosina López-Alonso, vicepresidenta d'Organització i Relacions Institucionals del CSIC, va destacar que “el CIDE es un centro único en España que trata aspectos científicos cruciales para luchar contra la desertificación de los ecosistemas mediterráneos”. Així, per al CSIC “contar con un centre de investigación de excelencia en la Comunidad Valenciana sobre esta cuestión tiene un gran valor estratégico a la hora de contribuir a las polííticas mediambientales que dan respuesta a estos retos”.

El vicerector d'Investigació de la UV, Carlos Hermenegildo, va assegurar que “tal com apareix en els principals rànquings d'investigació, el CIDE és ja un centre de referència per a l'estudi de la desertificació, que tant afecta als ecosistemes mediterranis, i és per tant un institut d'importància per a la nostra universitat i per a la Comunitat Valenciana”.

Carmen Bevià, secretària autonòmica d'Universitats i Recerca, va manifestar que “algunes zones de la Comunitat Valenciana estan en risc de desertificació. El CIDE és una aposta pel talent i la investigació per a trobar solucions innovadores a aquest repte i a uns altres com els derivats del canvi climàtic”.

La consellera Mireia Mollà ha destacat el caràcter pioner del CIDE “únic centre dedicat a la desertificació en ambients mediterranis”, sobretot en un moment en el qual l’escenari era diferent, avançant-se fins i tot a l’entrada en vigor de la Convenció de les Nacions Unides de Lluita contra la Desertificació. Mollà ha valorat l’estudi científic i la ciència aplicats “per a dissenyar estratègies eficaces i adaptades a les particularitats dels nostres ecosistemes, en un enclavament que és epicentre del canvi climàtic” i ha felicitat a tots els professionals del centre, verdaders protagonistes d’aquest aniversari.

Entre els assistents es trobaven la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón; el director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín; la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós; la directora general de Política Agrària Comuna (PAC) María Teresa Cháfer i la directora general d'Universitats, Pilar Ezpeleta.

A més, a l'acte van acudir representants dels centres del CSIC en la Comunitat Valenciana, així com del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), del Jardí Botànic de la Universitat de València i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA). “Un gran suport i suport en aquest dia tan especial per a un centre que va ser un dels pioners en la seua temàtica”, segons Patricio García-Fayos.

Història del CIDE
El 21 d'abril de 1995 es va signar el conveni de cooperació entre el CSIC, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana per a la creació del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA). El 27 de setembre de 1996, amb la signatura d'una addenda al conveni, es va fer efectiva la posada en marxa del CIDE. Aquest moment representa la culminació d'un llarg procés iniciat a principis dels anys 80.

Des de les originàries Unidad Estructural de Investigación de Fertilidad de Suelos y Nutrición Vegetal del Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA, CSIC), liderada des de 1980 per José Luis Rubio Delgado, i la Unidad de Investigación de Ciencias de la Tierra de la Universitat de València, encapçalada des de 1980 per Juan Sánchez Díaz, fins al CIDE es va recórrer un llarg camí.

L'oportunitat lligada a la temàtica, l'existència de grups d'investigació ja consolidats i d'important trajectòria nacional i internacional, i la voluntat de diferents institucions van permetre actuar en sinergia a grups amb afinitats temàtiques, aconseguint així una massa crítica de personal investigador suficient per a materialitzar aquest projecte. Moltes van ser les persones, en el marc institucional del moment, que van intervindre de manera decisiva, i sense l'estreta col·laboració de la qual i voluntat de cooperació no hauria sigut possible la seua posada en marxa.

El CIDE es va situar inicialment a Albal en 1996, i al maig de 2011 es va traslladar al campus de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) a Moncada, on té la seua seu en l'actualitat. Des del seu origen, el CIDE treballa per a aportar coneixement fonamentat basat en l'evidència científica, i per a comunicar a la societat la transcendència de les qüestions ambientals, i en particular, sobre el risc i impacte potencial de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes i l'ésser humà i contribuir, d'aquesta manera, a la protecció del nostre entorn.

 

CIDE Comunicació