GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

El CIDE estudia els efectes ecològics de les cremes prescrites dins de les actuacions en matèria de prevenció d'incendis forestals de la Generalitat Valenciana.

  • March 24th, 2021
Image de la noticia
Crema prescrita del GVA, Castell de Castells/Foto: Lola Álvarez

Dins del marc de l'emergència climàtica, s'està observant un increment de l'activitat dels incendis forestals en moltes parts del món, inclosa la Comunitat Valenciana. Aquest increment en la freqüència, grandària i intensitat dels incendis, pot portar a la degradació dels ecosistemes, i el risc per a la població i infraestructures.

La Direcció General d'Incendis Forestals de la Generalitat Valenciana (DGPIF) ha iniciat cremes prescrites com a mètode per a reduir el risc de grans incendis i així incrementar la resiliència dels ecosistemes. La gestió del combustible forestal amb cremes prescrites és recent a la Comunitat Valenciana, i es desconeixen els efectes ecològics que pot generar. L'anàlisi d'aquests efectes en relació a la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes és l'objectiu del grup d'investigació del Departament d'Ecologia del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), liderat per Juli G. Pauses. Aquestes investigacions es realitzen dins del marc del Conveni de Col·laboració entre la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, M.P. (CSIC).

En el següent enllaç Juli G. Pauses explica en més detalle aquesta investigació, en el marc de la recent crema prescrita a Castell de Castells (Marina Alta):

https://www.youtube.com/watch?v=XtncVAIo9Bk

 

CIDE Comunicació