GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

La xarxa ESAR-Net detecta esdeveniments puntuals de presència "molt alta" d'èxtasi en les aigües residuals durant la pandèmia

  • November 12nd, 2020
Image de la noticia
Depuradora d'aigües residuals/Pixabay

• La jornada de difusió de resultats de la xarxa en la qual participa el CIDE (CSIC-UV-GVA) constata que el negoci il·lícit generat per la cocaïna i el cànnabis, les drogues que més destaquen a Espanya, oscil·len entre els 3.000 i els 6.000 milions d'euros en el cas de la cocaïna.

• ESAR-Net és una xarxa formada actualment per huit grups d'investigació de la USC, Universitat de Salamanca, Universitat Rei Joan Carles, IMDEA-Aigua, CIDE (centre mixt CSIC, Universitat de València i Generalitat Valenciana), Universitat Jaume I, Universitat Rovira i Virgili i IDAEA (Centre CSIC a Barcelona).

La Xarxa Espanyola d'Anàlisi d'Aigües Residuals amb finalitats Epidemiològics (ESAR-Net) acaba de commemorar els seus tres anys d'existència a través d'una jornada que ha servit per a presentar els principals resultats del treball realitzat fins al moment. Amb l'assistència en línia de 200 persones d'Espanya, Portugal i Amèrica Llatina, la investigadora de la USC Rosario Rodil va presentar els resultats preliminars de l'anàlisi d'aigües residuals per a mesurar l'impacte de la pandèmia COVID-19 en el de substàncies d'abús. Rodil va destacar que no va haver-hi canvis importants en el consum de substàncies, encara que es van detectar esdeveniments específics amb presència de concentracions molt elevades de MDMA (èxtasi) en aigües residuals d'Espanya i Portugal.

Rosa de Plans investigadora de la Universitat Jaume I, per part seua, va aprofundir en la metodologia d'anàlisi d'aigües residuals aplicada al seguiment de la pandèmia a la província de Castelló mitjançant la mesura de l'ARN de fragments del virus, on s'està veient clarament com la càrrega de restes virals va en augment en les aigües residuals en aquesta segona ona de la pandèmia.

L'objectiu de ESAR-Net és difondre la metodologia d'anàlisi d'aigües residuals amb finalitats epidemiològics, així com promoure la col·laboració a Espanya en aquest camp. En aquesta línia, la jornada es va centrar en com, gràcies al treball d'aquesta xarxa, es va constatar, entre altres troballes, que la cocaïna i el cànnabis són les drogues més destacades a Espanya, a més de generar un negoci il·legal que va des de 3.000 i 6.000 milions d'euros, només en el cas de la cocaïna. En aquest treball de recerca participa el CIDE, el laboratori del qual ha superat amb èxit els exercicis d’intercalibració, amb les dades de les depuradores de ciutats com València, Mallorca, Tarragona i Reus. L'integrant de la xarxa Lubertus Bijlsma de la Universitat Jaume I, en relació al consum de drogues il·lícites, va destacar la rellevància de realitzar mostrejos de major cobertura geogràfica i sostinguts en el temps.

L'estimació del consum de tabac i alcohol va ser un altre dels temes tractats per Ester López del IDAEA-CSIC. Per a totes dues substàncies es va trobar una bona correlació en general amb altres indicadors, encara que l'avantatge d'analitzar les aigües residuals és que permet “destriar canvis a nivell local” i amb un alt valor complementari. En aquest camp, la xarxa ha constatat que el consum mitjà d'alcohol en tota Espanya a l'any és de 5,7 litres d'etanol pur per habitant major de 15 anys, després d'analitzar les aigües residuals de dèsset depuradores, corresponents a tretze Ciutats espanyoles, amb una mica més de sis milions d'habitants. La xarxa també ha abordat el consum de tabac, extrapolant un consum diari mitjana de 2,2 mg de nicotina, la qual cosa equivaldria a 2,8 cigarrets per persona per dia.

La resta de ponències van ser a càrrec de Begoña Brime i João Matias, de l'Observatori Espanyol de Drogues i Addiccions i de l'Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (OEDA i EMCDDA), respectivament. Begoña Brime va centrar la seua intervenció a presentar els diferents indicadors que s'estan utilitzant a Espanya per a mesurar el consum de substàncies i en particular els que s'estan utilitzant per a mesurar l'impacte de la pandèmia, destacant les enquestes online. João Matias, per part seua, va parlar sobre els indicadors més nous que està implementant el OEDT, prestant també especial atenció a la situació de la pandèmia, incloent anàlisi d'aigües residuals, enquestes en línia o anàlisi de cerca web, entre altres. Iria González Mariño de la Universitat de Salamanca, per part seua, va presentar el potencial de la tècnica d'aigües residuals per a mesurar de manera ràpida i econòmica l'exposició a contaminants químics.

La inauguració de la jornada va ser a càrrec de la Delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Lliri blanc Martí, qui va destacar la importància de comptar amb diversos indicadors "que ens permeten seguir l'evolució del consum de substàncies d'abús, sent l'anàlisi d'aigües residuals un indicador molt valuós”. A continuació, el coordinador de ESAR-Net i professor de la USC, José Benito Quintana, va exposar la història de la xarxa i les principals accions realitzades.

ESAR-Net és una xarxa, finançada en el període 2017-2020 per l'Agència Estatal d'Investigació a través del programa Xarxa d'Excel·lència.

 

CIDE Comunicació