GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Un investigador del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), entre els més citats del món segons la llista Highly Cited Researchers 2019.

  • December 5th, 2019
Image de la noticia
Juli G. Pausas

Juli Pausas, investigador del CSIC, figura en el llistat Highly Cited Researchers 2019, una llista anual que selecciona als i les especialistes més influents de tot el món.

La seua inclusió en aquesta llista suposa un reconeixement a la qualitat de la seua investigació i l'impacte multidisciplinari dels seus estudis en la comunitat científica.

Highly Cited Researchers 2019, última classificació del proveïdor de dades bibliomètriques Clarivate Analytics, és una llista anual que recull als i les científiques que han demostrat una influència significativa en la comunitat científica, mesura en termes de l'alt nombre de cites que reben les seues publicacions per part dels seus col·legues. Els i les investigadores són seleccionats de aquells que destaquen pel seu excepcional rendiment investigador en un o més de les 21 àrees d'estudi analitzades tenint en compte el període 2008-2018.

En la seua sisena edició, la llista inclou al voltant de 6.200 investigadores i investigadors de 60 països diferents. La llista mostra el lideratge dels Estats Units, amb el 44% del total dels científics més influents (2.737 investigadors), seguit per la Xina (636) i Regne Unit (516). Espanya, amb 116 investigadors, se situa en desena posició, representant el 1,9% del total de científics més importants.

Un dels científics inclosos en aquesta llista és Juli Pausas, qui treballa en el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE), entitat mixta, del Consell Superior d'Investigacions Científiques, de la Universitat de València i de la Generalitat Valenciana. La seua línia d'investigació se centra en l'ecologia d'ecosistemes secs on el foc exerceix un paper ecològic i evolutiu modelant les espècies, les comunitats i els paisatges.

Amb una àmplia trajectòria, Pauses destaca entre les seues aportacions més notables “haver contribuït a situar als incendis forestals en el marc de l'ecologia evolutiva, equiparables a altres processos tan destacats com la herbivoría, la pol·linització o la predació”. Gràcies a això, “s'ha aconseguit canviar la visió tan negativa que d'ells es tenia”, reconeix Pauses. Actualment, ja comença a estar acceptat que els incendis són processos ecològics i evolutius que determinen l'estructura, diversitat i funcionament de molts ecosistemes, i tal com afirma Pauses “formen part integral de la biosfera”.

En les seues investigacions, Pauses ha treballat en diferents zones del món, especialment en ecosistemes de climes mediterrani d'Europa i Austràlia i en sabanes; ha publicat més de 150 articles científics i també quatre llibres sobre aquesta temàtica. Actualment estudia el paper del foc no sols en les plantes i en l'estructura de les comunitats, sinó també en la fauna i en les interaccions planta-animal, aspectes molt poc estudiats fins al moment.

Per a més informació:

Web: https://www.uv.es/jgpausas/

Blog: http://jgpausas.blogs.uv.es/

Twitter: @jgpausas

 

Llistat Highly Cited Researchers 2019:

https://recognition.webofsciencegroup.com/awards/highly-cited/2019/

CIDE Comunicació